.

Когато навремето родителите му го зачеват, решават да му дадат името Албано в чест на албанците, които го спасяват на фронта.

След години, когато влиза в музикалния „Клан Челентано“, го прекръстват на Ал Бано, по американски. Това става и артистичният му псевдоним.

Първите подаръци, които Албано Каризи получава като малък от татко си са музикални инструменти – кларинет и малък акордеон. Шестгодишен той вече работи на полето и пее.

На 17 години напуска родното си място и заминава за Милано с куфар, в който има два панталона, бутилка зехтин и няколко сухара.

В началото работи като бояджия, помощник готвач и сервитьор. След това става и работник във фабрика. По цял ден пее, за да не му тежи, а когато колегите му го молят да спре, им казва: „Наслаждавайте се, докато е гратис!”.

Един ден вижда обява, че музикалният клан на Адриано Челентано и Клаудия Мори си търсят изпълнители. Челентано помага за лансирането на Ал Бано, за което му е благодарен и до днес.

Сингълът му „Под слънцето” от 1967г. се продава в 1 милион копия. Песента жъне огромен успех и се превръща във филм. На снимачната площадка е и дъщерята на холивудските звезди Линда Кристиан и Тауър Пауър – Ромина.

Двамата се влюбват веднага и не след дълго стават най-известната двойка в Италия. Две години след запознанството си за пръв път пеят заедно като дует.

Любовта им към киното им носи седем филма, но музиката е тази, която им носи най-големи успехи и ги прави известни в цял свят. През 1984-а изпяват „Felicitа“ в Сан Ремо, песента става огромен хит в цяла Европа и продава зашеметяващите 6 милиона копия.

Със и без съпругата си, Ал Бано жъне успехи в цяла Европа и Латинска Америка. През 1986г. изнася 36 концерта в Русия. Една вечер при него пристига шеф на КГБ. Ал Бано си спомня:

„Много учтив. Подаде ми ръка и ми каза, че е мой голям фен и че знае всичките ми песни. Представи се като Владимир Владимирович Путин.”

Впоследствие Ал Бано пее лично само за Елцин, също и лично за Путин. Но е разочарован:

„Сега не бих го направил. Разочарова ме. Не трябваше да започва войната.”

От брака на Ал Бано и Ромина се раждат четири деца. Но красивата приказка на множеството успехи и взаимна любов е помрачена. Любовта има трагичен край с мистериозното изчезване на дъщеря им Иления през 1994 г.

Раздялата им е обявена официално от самия Ал Бано през 1999 г. в открито писмо до едно от най-известните италиански седмични издания. 

Ромина се мести за постоянно в родината си – САЩ, Ал Бано остава в неговата – Италия, където отново среща любовта и става баща на още две деца.

Въпреки преживяната трагедия, Ал Бано не забравя какво е любовта:

„Любовта е магия, любовта е нещо, което променя живота ти, мисленето ти, като една магия, важно е да живееш в любов, тогава животът е красив. Любовта може да бъде между един мъж и една жена, между хората, между членовете на едно семейство. Тя може да бъде и към децата ти, към живота, към културата, това са различните ѝ страни. Една пълноценна любов.“

От 2013 година двамата отново започнаха да се срещат, но само на сцената. Ал Бано споделя:

„Ако хората искат Ромина и аз да пеем заедно, аз го правя с удоволствие. Радваме се на отлични отношения – професионални и човешки, тъй като тя е майка на четирите ми деца.“

С една песен за любовта той се опита да изненада на сцената на Ромина. Но тя знаеше текста:

Зная чакам своя ред
Да решиш, че време е
Да излезеш със мен
И щом сме някъде за танц
Аз зная има малък шанс
Да си тръгнеш със мен.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: НИКОГА НЕ СЪМ СРЕЩАЛА ПО-ИНТЕРЕСЕН ЧОВЕК ОТ ЧЕЛЕНТАНО – КЛАУДИЯ МОРИ