.

Томас Соуел (роден 1930 г.) е американски икономист, философ, политически коментатор, социален критик и автор на множество трудове, коментари и книги.

Става известен глас в американското консервативно движение като един от изявените чернокожи консверватори. Член е на Института Хувър към Станфордския университет от 1977 г. до днес.

В някои неща се вярва, защото са доказуемо верни. Но много други неща се вярват просто защото са били твърдени многократно – и повторението е прието като заместител на доказателствата.

Някои неща трябва да се правят с вяра, но най-опасният вид вяра е тази, която се маскира като „наука“.

Когато искаш да помогнеш на хората, им казваш истината. Когато искаш да помогнеш на себе си, им казваш това, което искат да чуят.

Има само два начина да се каже пълната истина – анонимно и посмъртно.

Хората, които се гордеят със своята „сложност“ и се присмиват на другите, че са „простаци“, трябва да осъзнаят, че истината често не е много сложна. Това, което е сложно, е избягването на истината.

Животът не ни пита какво искаме. Представя ни опции. Икономиката е един от начините да се опитате да извлечете максимума от тези възможности.

Първият урок на икономиката е недостигът: никога няма достатъчно нещо, което да задоволи всички онези, които го искат. Първият урок на политиката е да пренебрегвате първия урок на икономиката.

Изборите трябва да се провеждат на 16 април – денят след като си платим данъците върху доходите. Това е едно от малкото неща, които могат да обезсърчат политиците да харчат големи пари.

Никога не съм разбирал защо е „алчност“ да искаш да задържиш парите, които си спечелил, но не е алчност да искаш да вземеш парите на някой друг.

Старата поговорка за това да научиш човек как да лови риба, вместо да му дадеш риба, бе актуализирана от мой читател: Дай на човек риба и той ще поиска сос тартар и пържени картофи! Освен това всеки политик, който иска неговия глас, ще обяви тези неща за негови „основни човешки права“.

Конкуренцията върши много по-ефективна работа от правителството за защита на потребителите.

Ако винаги сте вярвали, че всички трябва да играят по едни и същи правила и да бъдат съдени по едни и същи стандарти, това би ви накарало да бъдете етикетиран като радикал преди 60 години, либерал преди 30 години и расист днес.

В стария ми квартал имаше особено презрение към типовете, които винаги се опитваха да накарат други двама да се бият помежду си. Днес се смята за голям принос към обществото да се насърчат потребителите срещу производителите, наемателите срещу наемодателите, жените срещу мъжете и расите една срещу друга.

Тези, които врещят, че правителството трябва да „направи нещо“, никога дори не искат данни какво всъщност се е случило, когато правителството е направило нещо, в сравнение с това, което всъщност се е случило, когато правителството не е направило нищо.

Понякога изглежда, че има повече решения, отколкото проблеми. При по-внимателно разглеждане се оказва, че много от днешните проблеми са резултат от решенията от вчера.

Трудно е да си представим по-глупав или по-опасен начин за вземане на решения от това да оставим тези решения в ръцете на хора, които не плащат цена за това, че грешат.

Не парите, а количеството стоки и услуги определят дали една страна е бедна или просперираща.

Ако не вярвате във вродената неразумност на човешките същества, просто опитайте да отглеждате деца.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Първият урок на икономиката е недостигът – ТОМАС СОУЕЛ