.

Шарл дьо Гол и любимата му дъщеря Ан.

Тя е родена през 1928 година със синдром на Даун (Тризомия 21). Семейството не криело този факт, но и не го афиширало. За детето се грижела майката и гувернантка. Въобще не е ставало дума да я дадат в специализирано заведение.

Ан не е можела да произнася думи и трудно се е движела, заради лошото си зрение. Генералът се отнасял с изключителна нежност към специалното си момиче: носел я на ръце, целувал я, избирал ѝ рокли, пеел песни, играел с нея, пълзейки на четири крака. Към никое от другите си деца не се е отнасял с такава нежност.

Казват, че единствената дума, която Ан произнасяла ясно, била „папа/татко/“. Дьо Гол се обръщал към нея с „Моята радост“.

На 20 години Ан починала в прегръдката на баща си от пневмония, която развила след грип. На погребението генералът казал с горест:

„Сега вече стана като другите.“

Самият Дьо Гол винаги носел в себе си снимка на Ан, дори след нейната смърт. Той споделил със свещеника си:

„За един баща това беше голямо изпитание, но за мен беше и благословия! Това дете беше моята радост! Ан ми помогна да се издигна над славата, над неуспехите, тя ме научи да бъда над обстоятелствата!“

Още през 1945 г. семейството основава фондация за лечение на деца с ментални увреждания и неравностойно положение.

Фондацията носи името на Ан и днес се ръководи от внучката на генерала, също с името Ан, като в нея постъпват всички хонорарите от книгите на Дьо Гол.

На снимката Дьо Гол е с Ан на плажа през 1933 г. Тя го гледа внимателно, а неговите устни са полуотворени, може би, пеейки френската детска песен „Вие сте прекрасна, мадмоазел“, която генералът обичал да пее на дъщеря си.

автор: Евгени Чобанов

Да си припомним някои от най-интересните цитати на Шарл Дьо Гол:

Десетте Божи заповеди са лаконични, ясни и разбираеми, защото са писани без помощта на съветници и експерти.

Нищо не укрепва авторитета повече от мълчанието. То е блясък на силните и убежище за слабите, целомъдрие за горделивите и гордост за унижените, благоразумие на мъдреците и разум за глупаците.

Патриотизъм е когато поставяш на първо място обичта към своя народ, а национализъм – когато на първо място стои омразата към другите народи.

Политиката е нещо прекалено сериозно, за да бъде поверявано на политиците.

Човек не може да управлява с „но“.

Уважавам само тези, които ми опонират, но нямам намерение да ги търпя.

Човекът с характер намира особена привлекателност в трудностите, тъй като само като се сблъска с трудности, може да осъзнае своите възможности.

Винаги избирайте трудния път – по него няма да срещнете конкуренция.

Тъй като политик никога не вярва в това, което казва, той се изненадва, когато другите му вярват.

Този, който се смее последен, не разбира шегата.