.

Т. Харв Екър (р.1954) е канадско-американски бизнесмен, лектор и автор на мотивационна литература в областта на бизнеса.

Компанията му “Пийк Поутеншълс Трейнинг”, специализирана в провеждането на интензивни курсове по милионерско мислене (курсове в нея са минали над 250 000 човека), е може би най-проспериращата в отрасъла в целия свят.

Той ни учи да наблюдаваме своя начин на мислене, за да ревизираме своевременно собствените си ограничени и неконструктивни мисли, навици и методи по отношение на парите.

Причината да започнем тъкмо с парите е, че те създават и най-много болка в живота на повечето от нас.

Но има нещо много по-важно. Осъзнаем ли веднъж, че подхождаме неконструктивно към парите, това наше отношение към случващото се ще се пренесе и в останалите житейски сфери.

Ние живеем в света на дуалността, в който всяко нещо има своя противоположност: подем и срив, светлина и мрак, горещина и студ, бързо и бавно, вътрешно и външно, ляво и дясно.

Това са само някои от обичайните полярни опозиции. За да съществува единият полюс, трябва да съществува и другият. Възможно ли е „дясно” без „ляво”? Естествено, че не. Едното не може без другото.

По тази логика, щом има „външни” фактори, имащи отношение към правенето на пари, значи, би трябвало да има и „вътрешни”.

„Външните” – това са компетентността, умелото управление на паричните ресурси и добрите инвестиционни стратегии. Ясно е, че без тях не може.

Но същото важи и за „вътрешната игра”. Нека направим аналогия с майстора-дърводелец и неговите инструменти. За него е важно да има добри инструменти, но още по-важно е да знае как да ги използва, защото в това всъщност се състои и майсторството.

Аз си имам една житейска максима: „Не е до-статъчно да попаднеш на подходящото място в подходящия момент. Трябва и да си подходящият човек, иначе всичко отива на кино.”

Да започнем с някои въпроси. И така, кой си ти? Как разсъждаваш? В какво вярваш? Кои са твоите най-характерни черти? Как преценяваш самия себе си? Доколко можеш да си имаш доверие? Как общуваш с околните? Умееш ли да се сработваш с хората? Наистина ли смяташ, че заслужаваш да станеш богат? Способен ли си действаш въпреки страховете, притесненията и евентуалните неудобства? Можеш ли да си вършиш работата и когато „не си в настроение”?

Истината е, че твоят характер, начин на мислене и възгледи играят ключова роля във всичко онова, което определя нивото на бъдещите ти успехи.

Един от моите любими автори, Стюарт Уайлд, го казва по следния начин: „Ключът към успеха е в това да мобилизираш цялата си енергия. Направиш ли го, и хората ще ти имат доверие, защото те по природа са склонни да харесват енергичните хора. Тогава вече ще можеш да мобилизираш и тях!”

Нарастването на доходите ти зависи от това – доколко си израснал самият ти.