.

Връзката между баща и син е свещена. Тя се основава не само на обич и грижа, но и на важните уроци, които възрастният трябва да преподаде на малкия човек.

Сред тях има важни, общочовешки принципи и практични неща. Ето някои от уроците, които всеки баща трябва да преподаде на своя син.

Да бъде добър човек

Да не унижава другите заради това, което са, да уважава чуждото мнение, да помага, да е търпелив и добронамерен.

Аристотел вярва, че ако се обучите да бъдете добри, като работите върху добродетелите си и контролирате пороците си, ще откриете, че щастливото състояние на ума идва от това, че обикновено правите правилното нещо.

Да умее да се надсмива над дребните си неприятности

Татковците са най-подходящите хора, които да научат едно дете на това толкова трудно нещо. Научете детето да се засмее: „Ех, няма значение, продължавам!”, когато падне и се удари, когато счупи нещо, когато направи глупост.

Така ще възпитате един по-щастлив човек.

Да уважава противоположния пол

Който не уважава собствената си майка, губи и всякакво уважение към себе си.

Детето трябва с желание, а не по принуда, да свикне да помага на мама, да бъде мило с малките си приятелки и галантно към всички дами, без значение кои са те.

На света няма нито една жена, която не би ценила джентълмените. И това не е случайно.

Да играе и спортува

Кой баща не обича да порита със синчето си? Научете детето си да играе и спортува! Това ще бъде безценно за здравето и психиката му в дългосрочен план.

Научете го на спортсменство и полезното умение да се състезава, но и да губи! Ако иска да постигнете нещо, трябва да притежавате мъжество за неуспехите. 

Да сменя гума

И изобщо да се научи да работи с ръцете си за неща, с които се налага да се справяме всеки ден. Това ще направи живота му значително по-лесен.

Да уважава!

Уважение към живота, майката, хората, границите, връзките, правилата, опонентите си…

Уважението, което изпитваме към ближните си, обичайно се основава на сравнение с нас самите. Децата се научават на уважение, когато виждат как го проявяват родителите им.

Уважавайте околните, уважавайте и собствените си деца и те няма да го забравят!

Научете го на вярност и преданост

Да не предава любимите си хора и да може да се разчита на него.

Вярността към хората е по-важна от вярността към принципите.

Този, който обича, притежава всичко, защото истинската Любов поражда Чест и Вярност, а трите изграждат Дом на Щастието.

Да плаче

Истинските мъже умеят да плачат. Момчетата също. Нека детето не се срамува от своите чувства и нека не ги смята за признак на слабост.

Научете го да се бори, като преодолява проблемите, а не като ги прикрива!

Да готви

Няма нищо по-забавно и полезно от умението да спретнеш една вкусна манджа. Освен това децата научават важни математически умения от пресмятането на съставките.

Това умение ще му осигури възможност да открие истинска равностойна партньорка в живота си и няма да му се налага да търси заместител на майка си, когато стане възрастен човек.

Да води разговор

Непрекъснато настоявайте детето да се изразява смислено и ясно. Говорете с него на всякакви теми – възползвайте се от естественото детско любопитство.

Научете го, че най-важното в разговора е не да говориш, а да слушаш!

Да пази честта и достойнството си

Добрият мъж е достоен мъж – без значение на каква възраст е. Той изпълнява обещанията, верен е на принципите си и не позволява да потискат слабите.

Не е позорен този белег, който е резултат от мъжество. В мъжественото сърце се разбиват всички несгоди.

Повярвайте, децата разбират това – достойнството е един от най-лесните уроци, които може да им преподадете.