.

Джон Траволта няма друго образование, освен курсове за пилот, въпреки че актьорът има разрешителни за пилотиране на десет различни модела самолети. Заради танците Траволта напуска училище и никога не съжалява за това.

Ролята на танцьора във филма „Треска в събота вечер“ от 1977 г. за един миг го прави суперзвезда.

Огнените танци в диско стил и неподражаемата походка под „Staying Alive“ на BeGees покоряват сърцата на публиката и донасят на младия актьор първата номинация за „Оскар“ за най-добра мъжка роля, а диско културата получава невероятна популярност в Съединените щати.

Година по-късно „Брилянтин“ става хит по цял свят и циментира звездния статут на Траволта.

Кариерата му позамира за около 15 години, когато изневиделица Куентин Тарантино кани вече позабравения актьор за ролята му в „Криминале“.

И до днес танцът му с Ума Търман си остава една от най-култовите сцени в историята на киното:

Танците са част от моята душа. Аз обичам да танцувам и това прави хората и мен щастливи.

Като актьор предпочитам малък екип, по-малко контрол и суета и повече свобода за себеизразяване.

Актьорството е смес между късмет и избор. На мен ми провървя.

Човек се чувства жив дотогава, докато се чувства полезен за останалите.

Не отдавайте сърцето си с лекота. Нека хората се потрудят, за да го получат.

Имам си семейството, актьорството, имам също летенето, религията ми, имам страст към доста неща, освен това приятелите ми, имам много приятели.

Най-прекрасният момент в живота е, когато можеш сам да избираш съдбата си.

Когато всичко друго се провали, промени тактиката!

От 1991 г. Джон Траволта е женен за актрисата Кели Престън, с която имат три деца.

През 2009 г. те губят 16-годишния си син Джет. Момчето страда от аутизъм и умира от епилептичен припадък в банята. Това се случва по време на почивка на семейството на Бахамите.

Година след трагедията Траволта публикува на страницата си във Facebook сърцераздирателно писмо до сина си:

Казват, че най-тежко е да загубиш родителите си. Мога да ви уверя, че това не е така. Най-трудното нещо, което може да има в този свят – това е да загубиш детето си. Което си отгледал, което си наблюдавал всеки ден, на което всеки ден си давал любов. Синът ми беше всичко за мен. За 16-те години, в които бяхме заедно, той ме научи на безусловна любов. Животът е кратък. Деца, прекарвайте време с родителите си! Родители, прекарвайте време с децата си! Защото един ден, когато вдигнете глава от телефоните си, те може и да не са наоколо. Това, на което наистина се научих, е да живея и обичам така, сякаш това е последният ми ден.