.

Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 г. в Чехословакия в семейството на еврейски професор по педагогика и неговата съпруга-протестантка.

Бил още дете, когато родителите му загиват в нацистските концлагери. Отгледан е от техни роднини.

Завършва Пражката академия за музика и драматично изкуство, след което започва да пише сценарии. Малко по-късно се отдава и на режисурата.

1975-а е годината на неговия най-голям международен триумф като режисьор, защото екранизацията му по романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ е оценена много високо не само от специалистите, но и от публиката.

Филмът е отличен с награда „Оскар“ и в 5-те основни категории – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър актьор и най-добра актриса.

Легендарният Джак Никълсън прави една от най-блестящите си роли за всички времена, а филмът е блестящ микс между мрачна комедия и чисто-човешка драма.

И до днес „Полет над кукувиче гнездо“ е считан за един от най-великите филми на всички времена.

Базиран на едноименния мюзикъл на Бродуей от 1968 година, „Коса“ на Милош Форман е един прекрасен анти-военен филм, изпълнен с много музика.

Във филма от 1979 г.  ни се разказва историята на новобранец в американската армия, който се готви да замине за Виетнам.

По пътя си към центъра, където трябва да встъпи в длъжност, войникът се запознава с група от хипита, които го „посвещават“ в чудесния свят на марихуаната, ЛСД-то и дезертьорството, разбира се.

Но през 1985 г. постига феноменален успех с филма „Амадеус“, който е отличен с общо 8 награди „Оскар”, включително и за най-добра режисура.

„Амадеус“ ни разказва за легендарното съперничество между Моцарт и неговия най-голям съперник Антонио Салиери, който е готов на всичко, дори и на вендета от ревност спрямо талантливия и блестящ Моцарт.

„Народът срещу Лари Флинт“ от 1996 г. е сатира за оскърбителното публично поведение на една личност и за неговия ексцентричен личен живот.

Проследявайки бурното развитие на бизнеса на Лари Флинт, неговия необуздан семеен живот и невероятните спектакли, които той изнася в съдебните зали, филмът се превръща в едно от събитията на 90-те години.

„Човек на луната“ от 1999 година е биографична лента за живота на ексцентричния комик Анди Кауфман.

В главната роля влиза Джим Кери, който осъществява една от най-комплексните и добри роли в цялата си кариера.

Филмът проследява сложната личност на Анди Кауфман както на сцена, така и извън него. Комикът е изобразен като истински чешит, който трудно може да бъде разбран, дори и от най-близките си.

„Призраците на Гоя“ е последният филм на Милош Форман. Включващ в актьорския си състав имена като Хавиер Бардем и Натали Портман, филмът събира в себе си реални и измислени личности, разказващи една история от Испания.

Лентата разказва за времената на Инквизицията, когато някои от най-лошите човешки черти са излизали наяве.

Хавиер Бардем е в кожата на популярния испански художник Франсиско Гоя, който прави опити да спаси от гнева на инквизиторите един от своите красиви модели – Инес.

„Призраците на Гоя“ е един красив, елегантен и изпипан до краен предел филм, който ни напомня какво точно умее Милош Форман.

Това е само малка част от цялата филмография на Милош Форман, който винаги се е вълнувал от човешката свобода, нейното значение и всички възможни начини, по които можеш да я загубиш.

Ако си живял няколко години по време на нацизма и след това 20 години през комунизма, определено би осъзнал колко ценна е свободата и колко е лесно да я загубиш.

Основата на демокрацията е свободната преса. Ако съществуваше свободна преса, нямаше да го има Хитлер, нямаше да го има Сталин, нямаше да се налага хората да плащат такава цена за свободата си, защото това е първото, което подгонват… вестниците, радиото, телевизията и всичко подобно.

Най-голямото зло, което създава цензурата, е че тя провокира автоцензура. Автоцензурата изкривява гръбнака, унищожава характера, защото те кара непрекъснато да контролираш и наблюдаваш себе си.

Нека хората не смятат, че всичката лошотия в един човек изчезва, когато се наложи цензура.

Социализмът е зоопарк, капитализмът е джунгла. Трябва да решите в кое от двете места искате да живеете. Ако искате красотата и свободата, тогава джунглата е вашият свят. Но там сте в опасност – има змии, акули, тигри, скунксове, компари. Ако искате да живеете спокойно – тогава избирайте зоопарка. Там сте защитени. Ако сте овца, тигърът няма да ви нападне. Ще получавате по нещичко всеки ден. Ще бъдете учудени, когато разберете колко много хора предпочитат да живеят в зоопарка: те не са готови да платят за свободата си; те мислят, че свободата е просто даденост, а тя никога, никога не е.

Основният грях на комунизма, е че унижава твоето достойнство.

Разпадът на комунизма започна с „Бийтълс“.