.

Михаил Литвак е виден психолог и психотерапевт от световна величина, кандидат на медицинските науки и автор на редица книги по практическа и популярна психология.

Той разработва и пръв започва да използва в практиката система за разрешаване на конфликти, която нарича „психологическо айкидо“.

Вижте неговите 12 правила за добър живот, които ще ви помогнат при решаването на много житейски въпроси:

1.Стой далеч от хора, които нямат какво добро да кажат за себе си. Те са нетърпеливи да говорят лошо за другите.

2. Ако искаш да задълбаеш в нещо, рови се в науката и други източници на познание. Недей да се ровиш в нечий чужд живот!

3. Когато се чувстваш депресиран, гледай на това като най-добрия момент за интроспекция и преоценка на живота си. Това може да е истинската цел на депресията в живота ти.

4. Стреми се към това да се чувстваш добре по отношение на себе си, заради себе си. Успееш ли, вече не ти трябва одобрението на другите, за да се чувстваш по този начин.

5. Прави нещо, когато искаш да го направиш. Няма по-добро време да направиш нещо от момента, в който го искаш, а ако попиташ за разрешение най-вероятно няма да го получиш.

6. Незрелите и зрелите хора притежават знание. Само че зрелият знае какво да прави с него, а незрелият – не. Незрелият само ще критикува другите. Стреми се да бъдеш зрял.

7. Най-краткият път към провала е да се опитваш да угодиш на всички. Прави каквото искаш, без да нараняваш друг и вярвай, че си добър човек: как те възприемат другите си е техен проблем.

8. Проправи си път към успеха без нуждата да доказваш нещо на някого. Ще видиш как обидите и омразата изчезват по магически начин.

9. Ако трябва да прекратиш бизнес или романтична връзка, увери се, че основната причина е личностно развитие и растеж. Не позволявай егото да разваля връзките ти, не подценявай важността им.

10. Спри да преследваш щастието и скоро ще заочнеш да откриваш местата, на които живее то. Щастието е знак, че си на прав път, а преследването му само ще те върти в кръг. Личностното развитие е най-краткия път към щастието.

11. Позволи на фантазиите си да са в хармония с възможностите ти. Ако мечтаеш за кариера като оперен певец, но нямаш гласовите данни, значи просто сънуваш. Или работи върху това възможностите ти да посрещнат фантазиите ти, или фантазирай според възможностите. Тогава по-лесно ще постигнеш мечтите си.

12. Ако трябва да избираш между добра книга и разговор с празен човек, избери първото. От книгата ще вземеш нещо, докато разговорът с празен човек е само загуба на скъпоценното ти време.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Прочетете още от Михаил ЛитвакКогато се опитваш да завоюваш някого, помисли дали ще можеш да го задържиш – МИХАИЛ ЛИТВАК