.

Наричат я стара душа в младо тяло. Ейми Уайнхаус е като прероден джаз талант от края на 60-те. Освен това е и последната от Клуб 27.

Дебютният ѝ албум „Frank“ от 2003 е обявен за успешен по телевизията, одобрен от критиците във Великобритания и е номиниран за Mercury Prize.

Следващият ѝ албум „Back to Black“ от 2006 достига до шест номинации на награди Грами и печели пет, правейки нов рекорд за най-много спечелени награди Грами от жена в една нощ.

Печели Ivor Novello Award три пъти.

Ейми Уайнхаус оказва влияние върху нарастването на популярността на жените соло изпълнителки и съживява британската музика.

Eйми сама пише текстовете на песните си. Те са дълбоко лични и интимни, защото са епизоди от живота й.

Пиша само за нещата, които съм преживяла самата аз – за неща, които не мога просто, ей така, да зачеркна в миналото. Слава Богу, склонна съм към саморазрушение, така че теми за песните ми винаги ще се намерят.

Жалко е, когато никога не узнаеш предела на своите възможности, защото си си позволил да бъдеш мързелив. Моят съвет е еднозначен – трудете се колкото се може повече!

Най-голямата грешка, която могат да направят родителите, е да заченат детето си на лоша музика.

Ако има извънземни и те имат някакво чувство за хумор, повече от всичко, навярно биха се смели на това как се занимаваме със секс.

Никога не лъжи този, който ти се доверява. Никога не се доверявай на този, който те е лъгал.

Няма смисъл да се говори нищо друго освен истината.

Болшинството от хората на моята възраст прекарват безкрайно дълго време, размишлявайки за това, какво ще правят в следващите пет или десет години. Ето какво – времето, което те губят в размишления, аз оползотворявам в пиене.

В един момент твърде много се увлякох по алкохола. В крайна сметка, с негова помощ всичко изглежда по-добре. Например – гледаш телевизия – чаша вино, готвиш вечеря – чаша шампанско…

На 23 юли 2011 г. Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон.

След аутопсията не са дадени причини за смъртта.

На 23 август 2011 г. излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол.

Бащата на Ейми – Мич Уайнхаус, откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да контролира страстта си към него след няколкоседмично въздържание.

На 26 юли 2011 г. тленните й останки са кремирани в Лондон.