Уил Смит е един от най-успешните живи актьори на нашето време. Той е един от малкото хора, които са постигнали успехи в три от основните американски индустрии – филмовата, телевизионната и музикалната.

Наричат го най-силният актьор на планетата. Как е постигнал всичко това, нека ни разкаже самият той:

Никога не позволявай на някого да ти казва какво не можеш. Дори и на мен! Ако имаш мечта – трябва да я защитаваш! Когато хората не могат да направят нещо ще ти кажат, че и ти не можеш да го направиш. Ако искаш нещо отиди и го вземи!

Ако искаш да постигнеш големи неща трябва да разбереш това, което наистина работи за теб. А това става като опитваш и действаш… Просто си обещай, че няма да извървиш пътя сам и се бори!

Баба ми веднъж ми каза: „Не позволявай на провалът да стигне до сърцето ти и не оставяй в никакъв случай успехът да пусне корени в главата ти!“

Докато вие спите – аз работя, докато вие ядете, аз работя! Ако не посветите себе си в това да бъдете най-добрия всеки един ден, никога няма да бъдете в състояние да общувате с хората, по начина, по който желаете. И единственото нещо, което виждам, че е различно в мен от останалите, е че аз не се страхувам да умра на бягащата пътечка. Ти можеш да имаш повече талант от мен, може да си по-умен от мен, но ако се качим на бягащата пътечка заедно, могат да се случат точно две неща: или ти ще слезеш пръв или аз ще умра на нея, докато не се откажеш…Толкова е просто! И запомни – парите и успехът не променят хората – те просто изкарват повече от това, което вече е там!

През целия ви живот хората ще ви ядосват, ще ви вбесяват, ще се отнасят с неуважение към вас, ще се опитат да ви злепоставят и още куп “страхотни” неща. Но оставете Бог да се справи с това, което те ви причиняват. Защото посеете ли омраза и във вашето сърце, тя също така безпощадно ще ви изконсумира както тези хора се опитват да направят с вас.

Понякога трябва да забравиш това, което си е отишло, да цениш повече онова, което ти е останало и да очакваш с радост онова, което тепърва ще дойде.

Аз не знам точно какво е моето призвание, но бих искал да съм тук, на тази земя поради някаква голяма причина, а не просто ей така. Точно затова се стремя да бъда като най-великите хора, живели някога на тази земя.

Няма по-лоша болка, от тази, която човек изпитва, недостигайки желаното заради собствения мързел.

Ценете всеки човек защото добрите хора ще ви направят щастливи, лошите ще ви възнаградят с опит, от най-лошите ще получите уроци, а от страхотните хора, ще ви останат незабравими спомени.

Ако не си бил до мен по времето на моята битка, не разчитай, че ще бъдеш редом до мен в моя успех.

Ако ми се налага да преследвам и да се боря за вниманието ти, рано или късно няма да го искам повече.

Твърде много хора харчат пари, които не са спечелили, за да купят неща, които дори не искат, за да впечатлят хора, които дори не харесват.

Традиционното образование е основано на факти, числа и изпити, а не на истинско разбиране на материала и получаване на навици за използването им в реалния живот.

Мисля, че трябва да сте наясно с това, което искате да правите в живота, но не мисля, че имате нужда от университет, за да го направите.

Всички ние сме чудовищно невежи, просто в различни области.

Не вярвам, че е възможно да бъдеш роб на системата, ако разбираш, как тази система е устроена.

Когато си сам не означава, че си слаб. Означава, че си достатъчно силен, да дочакаш това което заслужаваш.

Нищо няма да ви тласка по-силно към успеха от някой, който наистина го е грижа за вашия просперитет.

Страхът не е реален. Това е продукт на мислите ни. Не ме разбирайте погрешно. Опасността е много реална. Но страхът е по желание.

Нека твоята усмивка промени света, а не светът да промени усмивката ти.

Усмивката е най-добрият начин да се изправиш пред проблемите си, да съкрушиш страховете си и да скриеш болката си.

Двойка, която създава семейство, е най-чистата форма на щастие, която ни е дадено да изпитаме.

10 начина да обичате: слушайте, говорете, давайте, молете се, отговаряйте, споделяйте, наслаждавайте се, доверявайте се, прощавайте и обещавайте.

Няма причина да имате план Б, той само ще ви разсейва от план А. Ако дори мислите за план Б, най-вероятно ще трябва да го използвате.

Ако не се борите за това, което искате, не плачете за това, което сте загубили.

Животът е огледало, което само по себе си показва какво трябва да правим със себе си и със съдбата си. Ако се събудим сутрин и осъзнаем, че сме нещастни, трябва да направим нещо по въпроса.

Знам кой съм и знам в какво вярвам. Това е всичко, което трябва да знам. Така че правете това, което трябва да правите. Винаги правим ситуацията по-сложна, отколкото трябва да бъде.

Погледнете петте си най-близки приятели. Те са това, което сте. Ако не харесвате кой сте, знаете какво да направите.

Не тичайте след никой! Тези, които наистина имат място в живота ви, сами ще дойдат при вас и ще останат.

Да бъдеш емоционално зависим причинява голям дискомфорт. От друга страна, доверието в себе си води до щастие.

Никога не подценявайте болката на човек, защото в момента на истината всички се борим. Някои просто по-добре крият това от другите.

Вашият живот ще бъде по-добър, ако направите живота на другите по-добър.

Реалистичност – най-разпространения начин на посредственост…

Величието съществува във всеки от нас.

Първата стъпка е да кажете, че можете.

Страхотно е да си черен в Холивуд. Когато черният актьор прави нещо, то изглежда ново и различно само поради факта, че е черен.

Ставам всеки ден, вярвайки, че днес ще бъде по-добре от вчера.

Ако прецените, че е необходимо да ме съдите по миналото ми… не се учудвайте, когато намеря за необходимо да ви оставя там.