.

„Опасното време за най-надарените не е младостта“, пише визионерът Елизабет Пийбоди, която измисли термина трансцендентализъм, в своето вечно предупреждение срещу капана на самодоволството. „Опасният сезон е средната възраст, когато фалшива мъдрост те изкушава да се усъмняваш в божествения произход на мечтите на младостта си.“

Век и половина след нея, обмисляйки как животът да не се превърне в пародия на самия себе си, Симон дьо Бовоар отбелязва: „В напреднала възраст трябва все още да имаме страсти, достатъчно силни, за да ни попречат да предадем себе си.“

Преминаването през етапите на живота и срещата с всеки според неговите собствени условия е върховното изкуство да живееш – върховният тест за самоуважение и любов към себе си.

Често това, което най-много притъпява нашата жизненост, е тенденцията импулсът на минал етап да направлява настоящия, въпреки че нашите приоритети и страсти са се променили до неузнаваемост.

Как да почетем разгръщането на живота без наказателно вкопчване в миналото е това, което Ник Кейв изследва в пасаж от „Вяра, надежда и касапница“. Вече на шестдесет и пет години той разсъждава:

Често ни карат да вярваме, че остаряването само по себе си по някакъв начин е предателство към нашето идеалистично младо Аз, но понякога си мисля, че може да е обратното. Може би на по-младото Аз му е трудно да изживее истинския си потенциал, защото няма представа какъв е този потенциал. Това е неоформено нещо, което тича уплашено през повечето време, трескаво опитвайки се да изгради някакво усещане за себе си – „Това съм аз! Ето ме!“ – по всякакъв начин, по който може. Но тогава времето и животът идват и разбиват това усещане за себе си на милиони парчета.

В съзвучие с прозрението на великия будистки учител Пема Чьодрьон, че „само до степента, в която се излагаме отново и отново на унищожение, това, което е неразрушимо, може да бъде открито в нас“, той разглежда какво се намира от другата страна на това саморазрушение:

След това идва повторно сглобеното Аз, себе си, което трябва да сглобите отново. Вече не е нужно да отделяте време, за да разберете какво сте, просто сте свободни да бъдете каквото искате, безпрепятствени от непрестанните нужди на другите. Някак израстваш в пълнотата на своята човечност, формираш своя собствен характер, ставаш просто човек — не знам, някой, който е станал част от нещата, а не някой отделен от или в противоречие със света.

Едно поколение по-рано Бъртран Ръсел засегна това в своето проницателно наблюдение, че да остарееш щастливо е въпрос на способността да „направиш интересите си постепенно по-широки и по-безлични, докато малко по малко стените на егото се отдръпнат и животът ти стане все по-слят с универсалния живот.“

автор: Мария Попова; източник: www.themarginalian.org

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: