.

Шинейд О’Конър е ирландска музикантка – изпълнителка, авторка на песни, китаристка. Дебютният ѝ албум „Лъвът и кобрата“ е в челото на музикалните класации в Ирландия и Обединеното кралство.

Редкият й и чувствен глас е от онези, които след като си чул веднъж, оставаш запленен за цял живот.

Меланхоличен, с цвят на тъга, хипнотизиращ и божествено див. Във височините е силен, красив, завладяващ и гневен. Такава е и самата тя – понякога нежна и кротка, печална и скрита.

Друг път – гръмотевица в ясно небе, объркана, яростна – на себе си и на света. С лице на откъснато кокиче, посърнало от време и болка, от отчаяние и самота. С лице, похитено от наркотици и самоубийствени мисли.

Печели значителна международна известност след като изпява „Нищо не може да се сравни с теб“, песен написана и композирана от Принс

Днес видеоклипът все още е също толкова разпознаваем, колкото и самата песен. Камерата се плъзга над път, по двата края на който има високи дървета, докато фигура, облечена в черно, крачи през екрана.

После следва мъглив кадър на мост, няколко развяващи крила гълъби и лицето на Шинейд О’Конър излиза на фокус: с къса прическа, овални очи, сякаш лишена от тяло – абсолютно незаличим образ.

Шинейд сваля поглед към земята, после поглежда нагоре отново – наполовина в конфронтация, наполовина в усещане за изгубеност. Носейки черно поло, на черен фон, главата й изглежда сякаш плува във въздуха.

Тя е гневна и практически се зъби на камерата, после кипва от гняв, когато си спомня за съвета на лекаря да излезе навън и да се опита да се забавлява с приятели. Само секунди по-късно тя е неутешима отново, с бадемови очи, изпълнени с пустота.

Когато пее: „Нищо не може да спре тези самотни сълзи“, пасивността на тези думи причинява физическа болка.

После думата „нищо“ в припева е подчертана и разложена на съставните й части, когато тя скача с една октава нагоре, подчертавайки празнотата й.

После, някъде около 3:20 минута, след няколко кадъра на О’Конър, бродеща из Париж с дълго палто, се случва нещо изключително.

Докато пее: „Всички цветя, които ти засади в задния двор, умряха и повехнаха“, две сълзи се появяват в кладенчетата на очите й и се спускат бавно по лицето й. „Знам, че животът с теб понякога беше труден“, възклицава тя, „но съм склонна да опитаме отново“.

Песента, записана през 1990-та, става номер едно в Billboard 100 на 21 април.

Rolling Stone поставя песента на 165 място в списъка на списанието с 500 най-велики песни на всички времена, между „Bohemian Rhapsody“ на Queen и „I Can’t Stop Loving You“ на Рей Чарлз. В сходния списък на Billboard, тя е на 87 място.

Този миг е ненадминат в историята на музикалните видеоклипове, когато става дума за чиста, неподправена емоция, но и самата песен служи като перфектен пример за въздействието на интерпретацията.

Продуцираната от Нели Хупър песен, който по-късно работи със Smashing Pumpkins, Бьорк, Мадона и Гуен Стефани, както и много други, превръща фънк-поп изпълнението в сдържана балада и прави от певицата звезда.

Тя само засилва славата си две години по-късно, когато къса снимка на папа Йоан-Павел II в шоуто Saturday Night Live.

О’Конър така и никога не успя да повтори успеха й, въпреки че оттогава досега записа осем албума.

Шинийд О’Конър е ръкоположена за свещеник в Ирландската ортодоксална, католическа и апостолическа църква, църковна група без връзка с Католическата църква.

Не пести критики към Ватикана, папите и Католическата църква въобще, като често се позовава на скандалите, свързани със сексуални посегателства над деца. 

Споделя, че се интересува от различни религии, но не би искала да ѝ е прикачен определен етикет. Причислявала се е и към растафарианството.

Преди време изпълнителката, която изряза великолепните си коси, за да докаже на света, че красотата не е във външността, отново е във фокуса на медийното внимание. Самотна и отхвърлена, певицата за пореден път отправя зов за помощ към обществото.

В разтърсващо видео, което тя ненадейно публикува във Фейсбук, звездата изглежда по-уплашена и несигурна в себе си от когато и да било.

В 12-минутното клипче, майката на четири деца признава на феновете си, че е обсебена от мисли за самоубийство и че живее в мотел в краен квартал на американския град Ню Джърси.

Останала съм напълно сама. Местя се от мотел на мотел. В моя живот няма абсолютно никой, само моят лекар, психиатър. Той е най-добрият човек на земята, когото познавам. Казва ми, че съм неговият герой. Неговата подкрепа и думи са единственото нещо, което ме държат все още жива в този момент… А аз искам да живея…

Зад гърба си певицата бунтар има четири брака. Майка е на четири деца и не крие от обществеността продължаващите спорове със семейството си за попечителство над тях.

Шиниъд О’Конър страда от сериозно психическо заболяване. Преди малко повече от десет години тя бе диагонстицирана с биполярно разстройство на личността. Вследствие на него певицата често изпада в състояния на тежка депресия. 

Година по-късно се извини за истеричното си поведение, заплахите за самоубийство и обидите към семейството си:

Миналата година направих нещо непростимо, защото не бях на себе си. Обидих по много злобен и зъл начин хора, които обичам. Особено семейството ми… Искам да им се извиня за това. Проблемът не е при тях. Аз съм тази, която се държа отвратително. Наистина нараних семейството си с това, което сторих във Фейсбук.

След това направи разтърсващи признания пред медиите на физическите и сексуални мъчения, на които е била подлагана като дете от собствената си майка. Все по-често се появява в публичното пространство, заради скандалите, които спретват, отколкото заради музиката си. 

Опитах се да преодолея препятствията и трудностите, които носех в себе си, докато пораствах, да изразя някои неща, които са, но никога не са били произнасяни.

Харесва ми да работя около смъртта, да помагам на хората в смъртта – да не се страхуват, да не се съкрушат. Винаги съм се чудила на начина, по който човешкият свят възприема смъртта като трагедия и ужасна загуба. Вярвам, че си отива само тялото, а човекът витае наоколо и можеш да си говориш с него. Но настроението е разрушено и ние оставяме духа заради по-леки неща.