.

Само преди ден, любителите на киното от целия свят с интерес насочиха погледи към актуалните номинации за наградите Оскар.

Тази година в листите, освен името на Мария Бакалова, се проследява и друга българска диря. Тя отвежда до номинирания в категория Игрален Късометражен Филм – Feeling Through.

Сред екипа на продукцията е българското семейство – д-р Илиян Иванов, професор по психиатрия, и д-р Дана Проданова, стоматолог.

От години те живеят в САЩ, развивайки се както в медицината, така и в изкуството – приложното изкуство, музиката и любовта към киното са неотменна част от техния живот.

Именно Feeling Through бе и откриващият филм на първото издание на провеждащиясе в България International Portrait Film Festival (IPFF)!

През ноември продукцията бе представена в градовете София, Пловдив и Варна като специален акцент -Филм-Посвещение на IPFF за 2020 година -заради значимата си кауза и дълбоката емоционална следа, която остава в своите зрители.

Feeling Through е творба на младия режосьор Дъг Роланд, а сюжетът ни кани в една уж обикновена нощ.

Прави ни свидетели на случайната среща между две човешки същества и ни дава възможностда се вгледаме и вслушаме по-внимателно, по-топло, по-всеотдайно.

Филмът е посветен на общността на глухонемите и незрящи хора, с вярата, че можем да й отдадем още много внимание, както и да научим безценни уроци от членовете й.

Главната роля във филма е поверена на Робърт Таранго – първият актьор, който е глух и сляп, и има централно присъствие в мащабна кино продукция. За Робърт, това артистично начинание е сбъдната мечта.

Откакто Feeling Through пътува сред множество фестивали и изяви на национално и международно ниво, Робърт Таранго е и своебразен посланик на целите и идеите на общността на глухонемите и незрящи хора.

Интересно е, че екипът на продукцията провежда още едно важно и обогатяващо преживяване, което е директно включващо членовете на тази общност – The Feeling Through Experience – прожекция на филма, на съпътстващ документален филм за създаването му, както и дискусия с представителите на организации и институции за глухи и незрящи хора.

Именно с такава идея Feeling Through ще се срещне отново с българската публика през следващата есен, по време на едно от съпътстващите събития наInternational Portrait Film Festival 2021 – Отвъд екрана.

То ще даде възможност на хорав локалния български контекст да се докоснат до историята на Feeling Through.

Защото филмът наистина заслужава пълнокръвен живот на екрана, а и отвъд, за да бъде посланието му чуто, преживяно и осмислено.

Екипът на IPFFпланира да осъществи инициативата The Feeling Through Experience през месец септември. Можете да следите социалните платформи на фестивала за новини и събития. Предстои активна организация на второто издание на фестивала и стартиране на Отворена Поканаза филмови кандидатури!

За FeelingThrough: https://www.facebook.com/feelingthrough

 За International Portrait Film Festival: https://www.facebook.com/ipffestival