.

Шотландският писател Ървин Уелш, известен преди всичко като автор на „Трейнспотинг“ – романът, по който е направен култовият филм на Дани Бойл от 1996 г.

Автор е също така на „Кошмарът Марабу“, „Лепило“, „Порно“, „Креватните тайни на майсторите готвачи“, „Престъпление“, пиеси и филмови сценарии. Режисирал е няколко късометражни филма.

Уелш пише за всичко, което е „от другата страна“ на ценностите и нормите, извън приетото и толерираното.

Пише произведенията си на роден единбургски диалект, като умишлено пренебрегва нормите на традиционния литературен език.

Не можеш да излъжеш душата си.

По дефиниция, трябва да живееш, докато не умреш. По-добре направи този живот колкото е възможно по-пълно и приятно преживяване, в случай че смъртта е лайняна, което подозирам, че ще е.

Аз не избягах, аз продължавам.

Бях анти-всичко и всеки. Не исках хора около себе си. Тази непоносимост не беше някаква голяма осакатяваща тревога; просто зряло признаване на собствената ми психологическа ранимост и липсата ми на съвместимост като компания. Мислите ми се състезаваха за място в моя претъпкан мозък, докато се борех да им дам някакъв ред, който може да послужи за да мотивира моя безразличен живот.

Някои хора е по-лесно да ги обичаш, когато не са наоколо.

Бил си каквото си бил и сега си, каквото си. Заеби тия глупости с разкаянията.

В това е цялата работа да си жив, тия скапани чувства. Трябва да ги имаш. Когато спреш, бъди нащрек.

Любовта не съществува, тя е като религия, държавата иска да вярваш в подобни лайна, за да могат да те контролират, и да ти преебават главата.

Приятелите са шибана загуба на време. Винаги са готови да те смъкнат до тяхното ниво на социална, ceксуална и интелектуална посредственост.

Избери живота. Избери работа. Избери кариера. Избери семейство.

Избери шибан голям телевизор, избери перални машини, коли, плейъри и електрическа отварачка за консерви.

Избери добро здраве, нисък холестерол и стоматологично осигуряване.

Избери фиксирана лихва по изплащане на ипотеката.

Избери си първото жилище. Избери си приятелите. Избери лежерно облекло и подхождаща чанта. Избери костюми на изплащане от различни шибани тъкани.

Избери да си направи-си-сам и да се чудиш, кой по дяволите си в неделя сутрин.

Избери да седиш на онзи диван и да гледаш затъпяващи и сломяващи духа телевизионни игри, тъпчейки се с шибани боклуци.

Избери да изгниеш накрая, напикавайки се в мизерен дом, засрамен от личността си и шибаните отрочета, които си пръкнал, да те заместят.

Избери бъдещето си. Избери живота. Но защо ми е да правя това?