.

В миналото Нелсън Мандела – адвокат активист, е изпратен в лагер на смъртта заради пламенната си вяра в своята мисия да се сложи край на апартейда. По онова време Южна Африка изнемогва от насилие и политически вълнения, които изглеждат непримирими.

Въпреки че в началото Мандела проповядва мирно решение, впоследствие въстава, защото пътят на мира е прекъснат. През 1964 година той е обвинен в конспирация и саботаж и получава доживотна присъда.

По-голямата част от присъдата той излежава на остров Робен, до Кейптаун, където южноафриканското правителство изпраща опозиционерите, за да ги пречупи. През дългите години на тежкък труд правителството го притиска да направи компромис с убежденията си, като му обещава по-ранно освобождаване, но той отказва.

След 27 години зад решетките, през 1990 година, на 71-годишна възраст, Мандела е освободен. И независимо, че има основание да се превърне в най-опасния човек на континента, той ускорява мирното преоткриване на своята нация.

Мандела преодолява омразата си, за да поведе ненасилствена революция, като търси помирение вместо отмъщение. Изморен, но сияещ, продължава търсенето на пътища към оздравяването на родината си. Хвалебствията от страна на неговите привърженици нарастват или намаляват в зависимост от позициите. Въпреки това той върви по собствен път – пътешествие, което значи много за него, като поддържа курса в продължение на много години въпреки социалните и политическите последствия, а не поради тях.

Вместо да си даде почивка, лауреатът на Нобелова награда и бивш президент подбира хора за своята кауза – не само за месец или година, а за цял живот, с енергия, която не е отслабнала през десетилетията страдания в затвора в Южна Африка.

Винаги изглежда невъзможно… докато не го сториш.

Няма страст в игрите на дребно – в това да се примириш с живот, който е по-нищожен от онзи, на който си способен.

Не съдете за мен по успеха, който съм постигнал, а по броя на случаите, в които съм падал, ставал и продължавал.

Аз съм краен оптимист. Не мога да определя дали по рождение съм такъв или съм придобил това качество. Едно от нещата, които те правят оптимист, е да вървиш напред с вдигната към слънцето глава. Попадал съм в мрачни моменти, които са поставяли на изпитание вярата ми в човечеството, но не искам и не бих могъл да се подам на отчаяние. Този път води към поражение и смърт.

Трудностите пречупват някои хора и изграждат други. Нито една брадва не е достатъчно остра, за да сломи духа на бунтаря, който продължава да опитва. Този, който е въоръжен с надеждата, че накрая винаги ще е победител.

Образованието е най-мощното оръжие, което може да използвате, за да промените света.

Да бъдеш свободен не означава само да отхвърлиш веригите си, но и да живееш по начин, който уважава и засилва свободата на другите.

Ненавиждам расизма. Смятам го за варварство, без значение дали се проявява от чернокож, или от бял.

Пътят към свободата не е лесен никъде и много от нас ще трябва да преминат през долината на смъртната сянка отново и отново, преди да достигнат върха на желанията си.

Ако искате да се помирите с врага си, трябва да работите рамо до рамо с него. Така той става ваш съмишленик.

Ако говориш на един човек на език, който той разбира, посланието достига до ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, посланието достига до сърцето му.

Добрият лидер може да спори искрено и без задръжки, тъй като знае, че накрая той и опонентът му трябва да станат по-близки и така – по-силни. Тази идея е непонятна, когато си арогантен, повърхностен и неинформиран.

По-добре е да ръководиш от задните редици и да оставиш други да излязат напред, когато празнуваш победа и когато се случват хубави неща. Излизате напред тогава, когато става опасно. Само тогава хората ще оценят вашето лидерство.

Нека свободата възтържествува. Слънцето никога не залязва над това великолепно човешко постижение.

Нашето човешко състрадание ни обвързва с другите – не чрез съжаление или надменност, а като човешки същества, които са научили как да превръщат общото ни страдание в надежда за бъдещето.

Добрият ум и доброто сърце винаги са страховита комбинация.

Никога не забравяй, че светецът е грешник, който не спира да се старае!

Гневът е като да пиеш отрова и да се надяваш, че тя ще убие враговете ти.

Всеки човек или институция, които се опитат да ограбят достойнството ми, ще загубят.

Смелите не се боят да прощават в името на мира.

Само свободните могат да преговарят; затворниците нямат право да подписват договори. Вашата свобода и моята не могат да бъдат разграничени.

Парите няма да създадат успех, но свободата да ги печелиш ще го направи.

Да откажеш на хора човешките им права означава да ги раниш в самата им човешка същност.

Няма такова нещо като половин свобода.