.

Изключителен характер, сила, могъщество, успех

Подвластен на Марс, планетата на войната, на действието, на енергията, на смелостта и на волята

Огненият знак отговаря на Зодиака, като върви по следите на сътворението; в началото царуваше неовладяна сила; с волята си бог създаде хармония в силата и я превърна в светлина.

Изображението на силата избра за убежище планетата Марс. С динамичната си бърза и буйна природа тъкмо знака Овен отговаря на тази планета.

Типовете, които тя създава са твърде различни според това, притежават ли или не духовни качества и се отличават с воля, решителност и предприемчив дух.

Родените под този знак са олицетворение на жизнена сила. Благодарение на естествения си инстинкт, те управляват другите. 

Типичните качества на Овен, мъж или жена: дар да командват, искреност в страстите, оптимизъм, амбициозност, идеализъм, но и известна сконност към преувеличение и импулсивност във всичко.

Овенът е определено щедър – ако не винаги по отношение на парите, то в други области: той може да се пожертва, например, в службата си в полза на своите колеги. 

Но неговата щедрост и великодушие се проявяват винаги спрямо хора, които се подчиняват на закона му. Той си има свой морал или религиозни устои, които уважава, дори ако чувствително се отклоняват от общоприетото.

За Овена е естествено след размяна на обидни думи с някого да се държи приятелски с него, като че ли нищо не е станало.

Това е така, защто макар и склонен към нападателност и буйност, той действа без истинска злоба, без да размишлява и без да държи сметка за чувствителността на другите. 

Размишлението, обаче, следва спонтанното действие и тогава Овенът търси начин да омаловажи извършеното.

И през ум не му минава, че другите са в състояние да се сърдят. С една дума – той прави закона.

Неговата крайна нужда е винаги да действа. Той обича да се впуска в нови дейности, но веднъж постигнал целта си драговолно ще я изостави, за да се насочи към нови области и обекти.

Това може да напакости на финансовото му положение. Той живее в настоящето, забравил миналото и не се интересува от бъдещето, освен когато то става актуално.

Ако е подчинен на началници или на друга воля, никога няма да се приспособи към това положение и ще бъде в постоянно лошо настроение, посърнал и нетърпелив.

Известна е неговата нужда от справедливост. За него един правен въпрос може да се превърне в кошмар или да предизвика нервна преумора, ако дълго трябва да чака решение, без да има възможност да премине в атака. Но ако се намеси, той усложнява положението, създавайки пречки с упорството си и липсата на дипломатичност.

Той определено би предпочел материална загуба пред такова изморително чакане.

Овенът, мъж или жена, повече от всеки друг знак превръща работата си в свое главно основание да живее.

Трудностите не го плашат. Тъкмо когато изглежда, че ще го сразят, той намира сили да се съвземе и да ги превъзмогне. От опасност и финансово огъване той излиза със заздравено положение.

Той е образец на воля и благодарение на способността си да се концентрира, може да достигне върховете на кариерите, които са му достъпни.

Кои са тези поприща? Почти всички. Навсякъде, където една блестяща личност трябва да ръководи другите, откриваме знака на Овен.

Силата му го прави магнетичен, почти хипнотизатор. Той може да покори публиката, колегите, началниците си.

Този вид хора се срещат както в хирургията, така и  в банковото дело, администрацията, армията, металургията, медицината – никой знак на Зодиака не дава толкова много лекари, както Овена.

Те се отличават с бързите си диагнози, които след анализ почти винаги са точни, но и най-абстрактните професии, като рекламата, журналистиката и изкуствата не са недостъпни за Овена, съвсем не. И тук се срещат прославени Овни, които така да се каже, в едно и също време владеят най-разнородни поданици.

Подвижността на духа им е пословична. Тосканини, великият диригент, и Калоян са Овни. Овенът е човек на действието, стига той да ръководи борбата или оркестъра, той сам.

Овенът не умее да влиза в колективи и синдикати. Той обича да бъде следван, не да следва. Понякога е тираничен.

Лош посредник, той никога не би се включил скромно в някоя бавна и продължителна социална акция.

Той е неспособен да се контролира, както и да действа с дискретни и предварително пресметнати ходове.

Той е един импулсивен гений, който дължи твърде много победи на внезапното си вдъхновение, за да се съгласи предварително да планира действита си, но той е и горделивец, който винаги има нужда от успехи, за да бъде във форма, за да контролира интелигентността и дарбите си.

И освен това, Овенът е по-загадъчен, отколкото се мисли. Доказателства: неговата крайно крехка нервна система.

Необясними за разума меланхолии /свидетелство, че странни, небесни сили и събития налагат печата върху тази съдба/ се стоварват върху Овена, който изпада в дълбока депресия.

Тази нервна преумора, чийто психически произход е несъмнен, внася нотка на мъчително безпокойство в тези характери, иначе твърде добре очертани и крайно конкретни.

В такива моменти на пълна депресия, изоставен от бликащите си вътрешни сили, Овенът е само една бедстваща, напълно изтощена душа, която търси помощ.

Феноменът е обясним. Изчерпал всичките си марсиански сили в действие и борба за материален успех, Овенът се намира на един завой в живота, лишен от обичайното си средство – буйността, ентусиазма, нуждата да предприема нещо.

Тогава той започва да си поставя въпроси и този голям борец усеща необходимостта от големи идеи, от идеи или идеализиране на живота си.

Сега, след толкова бурна активност му се струва, че има е нещо друго. Ще достигне ли той това друго нещо и особено по какъв начин? Размисъл? Религия? Философия? Някакво социално дело?

Сам той не знае, а е преполовил живота си и ще се привърже към онзи, който му е помагал да се доближи до тази нова необходимост на духа му, да хуманизира живота си, да отстъпи.

Понякога, но, трябва да подчертаем, рядко, любовта донася решение на всичките му проблеми. Рядко, защото неговият любовен свят е особен, различен от онзи, в който живеят повечето хора.

Мъжът Овен силно привлича жените, които го намират привлекателен, обаятелен, както заради неговата спонтанност, така и заради магнетичната му сила.

Впрочем, Овенът се влюбва буйно, безрезервно. Той е способен на велика страст, както и на луда ревност.

Верността не е силната му страна по причини, които току-що изтъкнахме, но и също поради суетност, защото той много често смята, че трябва да играе „играта“, която му налага общественото му положение и да остъпва пред изкушението, което пък му създава „репутация“.

Авантюрите му са обикновено без значение и той бързо ги забравя, както и предприема.

Изключение са случаите, когато Овенът попадне на някое по-мистериозно същество, с интензивен вътрешен живот, с един свръхземен поглед върху нещата.

Тогава умореният му от скитничество дух може да намери опорна точка и за пръв път да получи реална помощ – той, който винаги помага на другите. 

Ако това не стане в един нормален брак, ще има и върхове, и падения пради характера на Овена.

Ако съюзът издържи именно във втората половина на брака, Овенът ще стане човечен приятел на партньора си, още повече, че когато силите за борба се изчерпят, той се отпуска и предлага нежност и духовно общуване.

Изобщо за Овена са по-важни приятелите, отколокто членовете на семейството, от което произхожда, било защото спомените му от детинство не са твърде щастливи, било защото съдбата му го отвлича далече от родителите му.

Жената Овен може да бъде превъзходен организатор на семейното огнище, но не твърде склонна да следва мъжа си в хода на всекидневните дреболии.

Тя има поетически вкус към примитивностите в начина на живеене, да се облича и храни, да обича ярките тонове. Нейният цвят е червеният във всичките му нюанси. Във външния си вид тя търси повече практичното, опростеното, отколкото ексцентричното.

Изкуството привлича силно жената Овен. В артистичните си дарби тя е силна. Има живот и свой натюрел, една независима линия.

Но също така тя може да се посвети на един литератор, художник, музикант и да живее щастливо и без големи изисквания край него.

Що се отнася до характера й, той има същите особености, както при мъжа Овен.

На това основание в брака си тя иска да поеме водеща роля. Понеже е независима, искрена и спонтанна, макар и понякога твърде несдържана, преди брака си ще бъде заобиколена с обожатели, мнозинството от които интелигентни и красиви, но слаби и изпълнени с несигурност.

Тя ще ги подпомага да се организират и да заемат мястото си в живота, ще поема и ролята на тяхна покровителка.

Макар че притежава една твърде голяма и женска чувствителност, манталитетът и постъпките й понякога са мъжки.

Всъщност, жената Овен търси един по-силен от нейния характер, който да я превие и който да я подчини най-малко духовно.

Тя няма много деца, но тези, които има я уважават и обичат, макар че тя не е съвсем истинска майка в класическия смисъл на думата.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби