.

Микеланджело Буанароти е един от безсмъртните ренесансови творци, заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Той прави революция, що се отнася до практикуването на изкуството.

През целия си живот не признава авторитети, а работи единствено по собствено вдъхновение. Неговата муза се явява и негов поръчител.

Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм.

По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта ни е твърде висока и се проваляме, а че е твърде ниска и я постигаме.

Ако хората знаеха колко съм се трудил, за да постигна майсторството си, изобщо нямаше да им изглежда толкова чудно.

Няма по-голяма вреда от пропиляното време.

Идеята е там, затворена в камъка. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете излишното от нея.

Създадох в ума си представа за Давид и просто издялах всичко, което не беше Давид.

Живописта е ревнива и не търпи съпернички; тя замества жената за мен и ми създава достатъчно домашни грижи. Мои деца ще бъдат произведенията ми.

Позволявам си да потвърдя, че един творец, ако не е чудат, особняк или поне с такава слава за личността си, никога няма да стане велик талант.

Не мога да ви осигуря нищо посредствено, дори ако го искате от мен.

Защо изпращате глупци да оценяват работата ми?

Що за празен и сляп дух е този, който не вижда, че ходилата са по-благородни от обувките, а кожата е по-красива от платовете, с които е облечена?

Някои от нас могат да почувстват, че нищо не прави душата толкова чиста и изпълнена с дух, колкото полагането на старание да създаде нещо съвършено. Защото Бог е съвършенство, а който се стреми към съвършенството, се стреми и към нещо божествено. Истинската картина е само частица от съвършенството на Бога; сянка на молива, с който Той рисува; мелодия, търсеща хармонията.

Обещанията на този свят, в голямата си част, са безплодни фантоми. Да вярваш в себе си и да се превърнеш в нещо смислено и стойностно, е най-добрият и най-сигурен път.

Вашите дарби се намират на мястото, където се срещат ценностите, страстите и силите ви. Да откриете това място, е първата крачка към създаването на шедьовъра ви, вашия Живот.

Творците по никакъв начин не са саможиви заради гордост, а защото рядко намират нещо достойно за изобразяване или защото не искат да се покваряват чрез безполезни разговори с безделници, като по този начин отклоняват мислите си от възвишеното вдъхновение, в което винаги са потопени.

Душите никога няма да се издигнат до Небесното царство, докато отдадеността към красивото не ги издигне там.

Воден от дълги години към последните си часове, твърде късно, о, свят, разкрих същността на твоите радости. Ти обещаваш мир, който не е твой, и покой, който умира, преди да се е родил. Годините на страх и срам, на които Небето слага край, не подновяват нищо в мен, а само старата сладникава грешка, поради която човекът, живял твърде дълго, угнетява душата си, без да придобива нищо за тялото си. Казвам и знам, след като съм го проверил, че тези, смъртта на които е по-близо до раждането им, получават по-добро място в Рая.

Та погрижете се за живота си, наблюдавайте и си взимайте поуки, защото броят на вдовиците винаги е по-голям от броят на вдовците.

Не се тревожете, Бог не ни е създал, за да ни изостави.

Вашето величие е толкова голямо, колкото високи са хоризонтите ви.