.

Анджело Бадаламенти е роден през 1932 година в Бруклин. Баща му е от сицилиански произход и е имал магазин за риба.

Бадаламенти започва да ходи на уроци по пиано, когато е на 8 години. В тийнейджърските си години акомпанира музиканти през лятото в курортите на планината Катскил.

Има бакалавърска степен по изкуства и магистърска степен за композиране, валдхорна и пиано. В продължение на пет години е работил като учител по музика в родния си Бруклин.

Той е правил музиката и за почти всичко, снимано от Дейвид Линч.

Всеки, гледал някога „Туин Пийкс“, може наум да затананика музиката, с която започва сериалът. Бадаламенти е създал и саундтрака към филма „Туин Пийкс: Огън, следвай ме“, който също не е за подценяване.

Велики са и композициите му за филмите „Синьо кадифе“, „Диво сърце“ и „Мълхоланд Драйв“

През 1990 г. Бадаламенти печели наградата Грами за началната мелодия на „Туин Пийкс“ в категорията „Най-добро поп инструментално изпълнение“.

Композиторът е създал и много други филмови партитури /над 70 за големия екран и телевизията/, но наред с тях, остана в най-новата музикална история и като авторът на темата на Олимпийския огън за Олимпийските игри в Барселона през 1992г.

Работил е с някои от най-известните поп и джаз музиканти – Дейвид Бауи, Пол Макартни, Майкъл Джексън, Нина Симон, Лайза Минели и още много други.

Едно е сигурно – Огънят му следва всеки, докоснал се до музиката му.