.

Простете им, дори и да не съжаляват!

Депресията е много сериозно състояние, което наистина може да увреди сериозно благосъстоянието на човек, ако остане нелекувана.

Това е дълбоко, поглъщащо и осакатяващо чувство на тъга, отчаяние и безпомощност. Понякога води до самоубийствени мисли и поведение.

Някои признаци на депресия включват безсъние или обратното – непрекъснато спане, липса на концентрация, умора, чувство на безполезност и раздразнителност, значително увеличаване или загуба на тегло, неспособност да се изпитва удоволствие от каквото и да било преживяване, и непрекъснато дистимно настроение, съчетано със самоубийствени мисли.

Така че ако сте близки с някой, който има депресия, има някои неща, които дори не трябва да си помисляте да изричате, дори да си въобразявате, че така помагате. Защото само ще влошите ситуацията.

Всичко е в главата ти.

Това е типичната реплика на хората, които за пръв път се сблъскват със света на депресията. И щеше да е вярно, ако човек можеше да контролира психичното си състояние.

Има все повече хора, които страдат от някакво ментално отклонение и би трябвало да сме се научили вече на малко повече разбиране и състрадание.

Депресията не е слабост и депресираният човек не си измисля неща. Това е сериозно състояние, към което трябва да се отнасяме с нужната сериозност.

Животът е труден за всички, не знаеш ли?!

Това е безчувствено и жестоко изявление. Човекът, който изрича такова нещо, със сигурност страда от липса на съчувствие и долу-горе звучи като забрана да се чувстваш тъжен.

Все едно не ти е позволено да имаш емоции и да ги изразяваш.

Няма ли да се съвземеш най-сетне?!

Отново, това е абсолютно пренебрежение към състоянието на страдание. То кара хората да се чувстват така, все едно преиграват, за да накарат хората да ги съжаляват. Никой не иска да се чувства като бреме.

Порасни!

Депресията може да споходи всеки, по всяко време, на всяка възраст. Това е много необмислен и груб коментар, който обижда чувствата на страдащия. „Порасни!“ не е добър съвет.

Понякога да си зрял човек с отговорностите, които настъпват с възрастта е това, което отключва депресията.

Наистина си мислех, че си по-силен/на от това

Само ако тази фраза можеше да накара хората да се почувстват по-силни и да излекуват депресията си… Не е толкова лесно, така че не казвайте това на човек с депресия!

Насилвате ги да се чувстват по-добре, докато неглижирате реалното им емоционално състояние.

Може би трябва да се поучиш от грешките си

Не е моментът да размахвате пръст и да карате хората да се чувстват виновни за грешките си. Всички правим грешки.

Но човек, който страда от депресия вече се чувства все едно носи тежестта на целия свят върху раменете си. Наистина не е нужно да ги карате да се чувстват по-зле, отколкото са.

Щастието е състояние на ума

И тъгата също е състояние на ума. Всеки има щастливи и тъжни моменти в живота си и не би трябвало да съдите хората заради техните чувства.

Животът не е справедлив. Свиквай!

Това изказване отправя послание, че страдащия е егоист, задето мисли единствено за себе си и нещастието си. Не, да си депресиран не е егоистично.

Депресията си е съвсем истинска и би трябвало да разберете, че има силата да парализира жертвата си, като я прави неспособна да изпитва ни щастие, ни радост.

автор: Мери Райт