.

Джордан Питърсън е клиничен психолог и преподавател по психология в Харвард и в университета в Торонто.

Преподавал е митология на юристи и бизнесмени, помагал е на клиентите от клиничната си практика да се справят с депресията и тревожността, консултирал е страши партньори в най-големите юридически компании, изнасял е лекции из цяла Северна Америка и Европа.

Милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото на д-р Питърсън, а много от студентите му го определят като един от преподавателите, променили живота им.

Да се отнасяш към себе си, сякаш си някой, за когото си отговорен, означава да се запиташ кое действително е добро за теб.

Не става дума за това „какво искаш” или „какво ще те направи щастлив”.

Всеки път, щом дадем бонбон на някое дете, то е щастливо. Но това не означава, че не трябва да правим нищо друго, освен да тъпчем децата със сладкиши.

Онова, което те прави щастлив, невинаги е добро за теб.

За децата е добре да ги караме да си мият зъбите и да се обличат добре през зимата, нищо че може да се противят. Трябва да им помогнем да станат добри, отговорни и будни същества, които са способни на взаимност, които умеят да се грижат за себе си и за другите, и живеейки по този начин, да процъфтяват. Защо мислите, че е приемливо да не правите същото и за себе си?

Помислете за бъдещето си и се запитайте: „Какъв може да стане животът ми, ако се грижа добре за себе си? Коя кариера ще ме мотивира да се развивам, да бъда продуктивен и полезен, така че да поема своя дял от отговорността и да се радвам на резултатите? Когато имам възможност, какво мога да направя, за да подобря здравословното си състояние, да разширя познанията си и да направя талото си по-силно?”.

Трябва да знаете къде се намирате сега, за да можете да начертаете курса си занапред.

Трябва да знаете кои сте, за да сте наясно с какви оръжия разполагате и как да се мотивирате и подготвите, за да компенсирате слабите си страни. Трябва да знаете къде отивате, за да можете да ограничите хаоса в живота си, да внесете повече ред и да дадете на света божествената сила на Надеждата.

Трябва да определите накъде сте се запътили, за да можете да преговаряте в своя полза, без да се окажете изпълнени с негодувание, озлобление и жестокост.

Трябва да формулирате ясно принципите си, за да се предпазите от злонамерените опити на някои да се възползват от вас и за да се чувствате в безопасност, докато работите и се забавлявате.

Трябва старателно да се учите на самодисциплина.

Трябва да спазвате обещанията, които давате пред себе си, и след това да се награждавате – така ще започнете да си имате доверие и да се чувствате мотивирани.

Трябва да решите как ще се отнасяте към себе си, така че да се превърнете в добър човек и да станете такъв.

Хубаво би било да превърнете и света в по-добро място.

Все пак Раят няма да се възцари от само себе си на земята. Ние трябва да се потрудим за това, трябва да станем по-силни, за да се изправим пред страшните ангели и пламтящия меч на възмездието, които Бог е поставил пред райските порти.

Не поденявайте силата на ясната визия и посока.

Това са мощни оръжия, които имат способността да превръщат непреодолимите на пръв поглед препятствия в проходими пътища и изобилие от възможности. Оръжия, които укрепват силата на всеки човек. Започнете от себе си.

Погрижете се за себе си. Определете кои сте вие. Усъвършенствайте личността си. Изберете своята посока и формулирайте ясно симисъла на Битието си.

Както брилянтн отбелязва великият немски философ Фридрих Ницше:

Онзи, които има защо да живее, може да понесе почти всяко как.

Вие можете да помогнете траекторията, по която се движи светът, да се промени така, че той да се приближи малко повече към Рая и малко да се отдалечи от Ада.

След като веднъж сте опознали Ада и, така да се каже, вече сте го проучили – особено своя собствен, личен ад, – тогава можете да решите никога повече да не стъпвате на това място, нито сами да го създавате.

Тогава можете да изберете друга посока. Можете дори да посветите живота си на тази цел.

Това ще ви изпълни с усещане за Смисъл, с главно С. Ще оправдае окаяното ви съществунане.

Ще бъде изкупление за грешната ви природа и ще замени срама с естествената гордост и непринудена увереност на човек, който се е научил да се разхожда заедно с Бог в Неговата градина.

За начало започнете да се отнасяте към себе си като към човек, за когото сте отговорни.

из „12 правила за живота – противоотрова срещу хаоса“