.

Човешката природа е по-силна от всеки индивид, от всяка институция или техническо изобретение.

В крайна сметка тя оформя всичко, което създаваме, като отражение на себе си и своите първични корени. Тя си играе с нас като с пешки.

Робърт Грийн напомня, че макар и да прекарваме целия си живот, направлявани от законите на нашата природа, ние рядко си даваме сметка за правилата на играта. Не вярвате ли?

Опитайте се тогава да отговорите на няколко въпроса. Защо се хвърляме ентусиазирано в начинания, които ни губят времето? Защо понякога ненадейно избухваме срещу колеги и приятели? Защо се влюбваме в неподходящите хора?

Ако се научим да оценяваме характера на хората, това ще ни помогне да избягваме работните и личните отношения, които ни нанасят толкова много емоционални щети.

Когато е сред други хора, човек постоянно се пита и тревожи как те го възприемат. Ако бъдем обхванати от такива емоции, вече много трудно можем да наблюдаваме хората, защото се фокусираме върху собствените си чувства и пречупваме всичко, което казват или правят, през своята призма – харесват ли ме, или не ме харесват?

Хората обикновено са заети с емоции и проблеми, които имат дълбоки корени. Те се опитват да се справят с копнежи и разочарования, които ви предхождат с години или десетилетия. Вие пресичате пътя им в определен момент и ставате удобна мишена за неудовлетвореността или гнева им. Те проектират върху вас качества, които искат да видят. В повечето случаи отношението им не е насочено срещу вас лично.

Ако обръщаме внимание на поведението на хората, ние се стремим да класифицираме действията им в категории и си правим прибързани изводи, като накрая затвърждаваме онази оценка, която най-добре отговаря на собствените ни предубеждения. Или приемаме техните користни обяснения.
Когато човек открито проявява някаква черта, като увереност или свръхмъжественост, обикновено го прави, за да скрие точно обратното качество.

Хората постоянно играят роли за пред обществото, преструват се на прогресивни и добри само за да прикрият по-добре тъмните си страни.

Ако някой направи нещо, което изглежда нехарактерно за него, веднага ще ви прави впечатление: често това, което изглежда несвойствено за някого, всъщност е по-показателно за истинския му характер. Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните детайли.
Насилниците, завистливците и манипулаторите обикновено не се афишират като такива. Те умеят да се представят в очарователна светлина на първа среща, да ни обезоръжават с ласкателства и други похвати. Когато ни изненадат с грозното си поведение, ние се чувстваме предадени, гневни и безпомощни. Те ни оказват постоянен натиск, знаейки, че по този начин потискат нашите умове с присъствието си, с което затрудняват още повече способността ни да мислим разумно или да планираме.

Обикновено, когато срещнем съпротива срещу нашите идеи или планове, не можем да се въздържим и се опитваме да променим директно мнението на хората чрез спор, поучения или опити за убеждаване, но всичко това само ги кара по-упорито да отстояват позицията си. Хората са по природа упорити и невъзприемчиви към външни влияния.

Най-ефикасното средство за въздействие е промяната в собственото ви настроение и държане. Хората реагират на вашата енергия и поведение дори повече, отколкото на думите ви.

Отърсете се от склонността винаги да спорите. Вместо това спокойното ви поведение и искреният интерес към другия човек ще оказва положителен и хипнотичен ефект.

„Законите на човешката природа“