Много хора използват психични защитни стратегии, без да ги осмислят, за да избягат от стреса и напрежението, сега аз ще опиша тези механизми с цел да се задълбочиш в тях и ги осъзнаеш.

Въпросът за защитните психологични механизми на личността за пръв път е поставен от бащата на психоанализата Зигмунд Фройд.

Според него, всеки човек използва характерен за своята личност набор от психологични защитни механизми. Може да се появяват епизодично, като реакция на травматични събития, въздействащи върху психиката, но някои от тях могат да станат част от личността на човека.

Дъщерята на Зигмунд Фройд – Ана Фройд – е един от най-верните му последователи. Тя е родена на 3 декември 1895 година във Виена. Завършва педагогика и специализира психоанализа при баща си. От 1922 г. става член на Виенското психоаналитично общество.

През 1938 емигрира заедно с баща си в  Англия, където работи в приют за деца, пострадали от войната. През 1936 г. публикува книгата „Азът и механизмите на защитата”, в която доразвива и дава имена на специфичните механизми.

В нея Ана Фройд прави йерархична класификация на защитните механизми от психологично естество според относителната степен на зрелост на личността в нейните отделни етапи на развитие:

•   нарцистични защити (при децата и при някои лица с психични разстройства);

•   незрели защити (в детска и юношеската възраст, но се срещат и при зрели възрастни  хора);

•   невротични защити (при хора в различна възраст, подложени на психичен стрес и при възрастни хора с невротични проблеми);

•   зрели защити (в зрялата възраст на психично здрави хора).

Видове защитни психични механизми

ПРОЕКЦИЯ

Проекцията е вид защитен механизъм, при който човек проектира собствените си желания и емоции върху друг. В детството този механизъм се използва особено интензивно. Като пример мога да дам следната ситуация:

Тръгваш за работа, но в бързината обличаш риза, която на ръкава има петно. Знаеш, че колегите ще я забележат, затова още като влизаш в офиса им казваш да не гледат петното, защото знаеш за него.

Ето една проекция на твоята несигурност във външния ти вид и ти проектираш това в отсрещния срещу теб.

Друг пример е, когато чуем някой разпалено да обяснява колко са извратени и луди всички, може да се запитаме дали той не се чувства така, но не желае да го приеме.

ОТРИЧАНЕ

Отричането е защитен механизъм, при който се блокират на външните събития от осъзнаване. Човек отхвърля болезнени факти, понеже не може да ги приеме.

Това не е положително за психиката на човек, защото никой, който е отрекъл реалността не е стигнал далеч.

Пример за този механизъм е, когато загубиш скъп за теб човек и не искаш да приемеш реалността, тогава отхвърляш този факт като случил се. 

ИЗТЛАСКВАНЕ

Подтискането  или изтласкването е мотивирано забравяне да не можеш да си спомниш заплашваща ситуация или човек.

Пример за този тип защитен механизъм е когато едно дете за късмет не се е удавило, но след време, когато му припомнят случката то не си спомня и има страх от водоеми.

АСКЕТИЗЪМ

Аскетизъм е защитен механизъм, с който се ограничава Азът. Тоест човек губи интерес към даден аспект на живота и го насочва другаде с цел да избегне срещата с реалността.

Пример за това е, ако момиче е отхвърлено от момче, може да се превърне от силно женствена в асексуална.

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация е защитен механизъм обясняващ се с откъсване от емоцията от болезнен спомен. Споменът е запазен в съзнанието, но емоцията е изолирана и не може да достигне до съзнанието.

Пример за това е медицинската сестра, която взима кръв. Емоцията е подтисната, а рутинната работа се извършва.  

ЗАМЕСТВАНЕ

Заместването е защитен механизъм с прехвърляне на импулса към друг заместител.

Има две форми на действие на тази защита: подмяна на обекта и замяна на търсенето.

Заместването на обект се осъществява в ситуация, когато човек не може да се справи с емоциите и го проектира върху обекти, които не са толкова важни, колкото първоначалните, или които не носят такова безпокойство в случай на въздействие върху действието.

Например, дете, което се ядосва на учител, може да счупи албум или бележник. В този контекст подобен акт ще бъде по-скоро заместващ, отколкото агресивен.

ОБРЪЩАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ

Обръщане срещу себе си е механизъм, с който насочваме импулса срещу себе си. Примерно ако детето е ядосано на майка си, но не може да отвърне със същото, то тогава насочва гнева към себе си.

АЛТРУИЗЪМ

Алтруистично себеотдаване е защитен механизъм, с който човек се опитва да задоволи нуждите си чрез някой друг. Това е човек, който живее цял живот за и чрез другите.

Формирането на реакцията е защитен механизъм обясняващ се с дете, което е ядосано на майка си, може да започни да се държи мило. Ана Фройд нарича този механизъм “вяра в противоположното“. Така едно дете, което е малтретирано, може да е силно превързано към малтретиращия го родител.

РАЗВАЛЯНЕ

Развалянето е защитен механизъм свързан с магически жестове или ритуали с цел да се прекъснат неприятни мисли и чувства.

Пример за това е да броиш отзад напред, да проверяваш дали си заключил врата два-три пъти и др.

ИНТРОЕКЦИЯ

Интроекцията е защитен механизъм, с който приемаш като част от себе си чужди особености, защото така решаваш някакви свои емоционални трудности.

Пример за това е, когато малко дете често е оставяно от майка си само, може да се опита да се превърне в „майка“ с цел да се справи със страховете си. Това става под формата на игра, като казва на куклата, с която играе да не се притеснява и страхува.

РЕГРЕС

Регрес е защитен механизъм, с който се връщаш назад към миналото в резултат на стрес.

Според Фройд, ако човек се почувства в напрежение и под заплаха се връща в последния момент от спомена, когато е бил спокоен и щастлив.

Като пример може да се даде дете, което е настанено в болница за лечение, може да започне отново да смучи пръста си или колежанин да си донесе от вкъщи плюшеното мече за новата стая в общежитието, където ще учи следващите четири години.

РАЦИОНАЛИЗАЦИЯ

Рационализация е защитен механизъм, с който се изопачават факти с цел даден импулс да стане по-малко застрашителен. Това включва измисляне на лъжи от всякакъв аспект.

СУБЛИМАЦИЯ

Сублимацията е най-позитивната защита според Фройд. Изразява се в превръщането на негативен импулс в положителен.

Примерно човек, който е агресивен, може да стане ловец или човек със силна развита сексуалност, може да развие писателски способности.

автор: Весела Манолова

„Под юмрука на насилника“