.

В книгата „12 правила за живота“ прочутият психолог Джордан Б. Питърсън отговаря на най-сложните въпроси на мирозданието, като виртуозно преплита есенцията на хилядолетната човешка мъдрост, изумителните открития на авангардната наука и посланията на великата литература и философията.

И в същото време разбива много от стереотипите на съвременното мислене.

Замислете се върху следното: Ако смятате, че даден човек е неподходящ за приятел на сестра ви, на баща ви или на сина ви, защо вие оставате негов приятел? От лоялност, ще кажете вероятно.

Само че това не е никаква лоялност, това е глупост.

Лоялността е нещо, което се договаря, справедливо и честно. Приятелството е взаимно договаряне. Вие не сте морално задължени да подкрепяте човек, който превръща света в по-лошо място, отколкото е.

Точно обратното.

За свои приятели би трябвало да избирате хора, които се опитват да подобрят, а не да влошат нещата.

Не е егоистично да предпочитате хората, които са добри за вас. Това е най-правилното решение. Нещо повече, да общувате с хора, които започват да се справят, защото виждат как вие се справяте, е правилно и достойно за възхищение.

Ако се заобикаляте с хора, които ви подкрепят по пътя нагоре, те няма да търпят да бъдете цинични и разрушителни.

Те ще ви насърчават, когато сте добри към себе си и към околните, и  деликатно ще ви укорят, когато не сте.

По този начин те ще ви подтикнат – внимателно, но твърдо – да направите това, което трябва.

Хората, поели по пътя надолу, ще сторят точно обратното. Те ще предложат цигара на бившия пушач и питие на бившия алкохолик.

Ще посрещнат със завист и успеха, и доброто, което правите. Ще ви лишат и от своето приятелство, и от подкрепата си или ще ви накарат да си платите скъпо както за едното, така и за другото.

Ще омаловажават успехите ви, като изтъкват собствените си постижения, реални или въображаеми.

Но преди всичко ще ви дърпат надолу, защото на фона на вашия напредък техният провал ще изглежда още по-страшен.

Ето защо добрият пример е животопроменящо предизвикателство, а всеки герой е наш съдия.

Съвършеният мраморен Давид на Микеланджело сякаш подтиква съзерцаващите го хора: „Можете да бъдете много повече от това, което сте”.

Когато имате куража да се устремите нагоре, вие съзирате непълнотата на настоящето и възможностите на бъдещето.

Освен това вие нарушавате спокойствието на другите, защото дълбоко в себе си те осъзнават, че нямат оправдание за цинизма и бездействието си. Вие сте Авел, а те са Каин.

Напомняте им, че вече са се предали, но не заради ужасите на живота, които са неоспорими, а защото не желаят да повдигнат света на раменете си – там, където му е мястото.

Не си мислете, че е по-лесно да се обградите с мотивиращи хора, които са добри за вас, отколкото с такива, които са направо токсични и само ви вредят. Защото не е така.

Добрите, мотивиращи хора са идеал.

Нужна е сила, за да се осмелите да останете близо до тях. Покажете смирение, но и смелост. Преценявайте добре и се пазете от прекалено безкритичното състрадание и съжаление.

Подбирайте си такива приятели, които ви желаят най-доброто.