.

Пълната история на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала и задълбочено изследване на това как пропагандата, информационното затъмнение и митовете прикриха истината за една от най-големите катастрофи на XX век

В ранните часове на 26 април 1986 г. реактор №4 на Чернобилската атомна електроцентрала експлодира, причинявайки най-тежката ядрена катастрофа в историята на света.

Чернобил още пази спомена за ужаса на лъчевата болест и за радиоактивното замърсяване, засегнало над 480 милиона души.

Аварията е страховит пример какво може да се случи, когато безсъвестни бюрократи вземат решения, от които зависи съдбата не само на гражданите на собствената им страна, но и на целия свят.

Основавайки се на стотици часове интервюта, провеждани в продължение на над десет години, както и на писма, непубликувани мемоари и документи от наскоро разсекретени архиви, Адам Хигинботам е създал едно плашещо, но и увлекателно документално изследване, което пресъздава събитията през очите на хората, участвали в тях.

„Полунощ в Чернобил“ е незабравим портрет на една от големите трагедии на XX век, на човешката издръжливост и изобретателност, на трудния за преглъщане урок, който природата ни дава, когато човечеството опита да я подчини на волята си.

Великолепна, увлекателна и с право ужасяваща… Инцидентът се разгръща със страховита неизбежност. Свързвайки изживяванията на тези, които са били там през онази нощ, Хигинботам излага детайлите толкова ясно и щателно, че всяка стъпка се усеща заредена с напрежение.Ню Йорк Таймс

Споменът за аварията в Чернобилската електроцентрала е призрак, който дълго ще живее в колективната памет не само на гражданите от бившия комунистически блок, но и на целия свят. Макар и позаглъхнали, последиците от едно от най-големите индустриални бедствия на века все още отекватиз различни части на Европа.

По повод 34-тата годишнина от онзи съдбовен денза пръв път на български се появява толкова пълна и всеобхватна история на аварията. „Полунощ в Чернобил“ на американския журналист Адам Хигинботам е многокомпонентно изследване, което представя в детайли не само събитията от 1986 г., но и тяхната предистория– създаването на град Припят, строежа на електроцентралата, технологията, която стои в основата на ядрената енергетика и реакторите тип РБМК.

Хигинботам успява да развенчае много от митовете около трагедията и да отговори на всички онези въпроси, които любопитният читател би си задал: защо и как се случи аварията в Чернобил, можеше ли да бъде предотвратена и как беше представена тя на обществото.

Хигинботамни запознава с една изключително сложна и трудна тематика по достъпен и интригуващ начин.

Авторът„превежда“ на разбираем език процесите, които стоят зад т.нар. авария в Чернобилската атомна електроцентрала, станала вече част и от световната попкултура, благодарение на сериала „Чернобил“ на HBO.

Текстът е допълнен от речник на по-важните термини и огромен справочен апарат за тези, които искат да се задълбочат в темата.

Не мислете, че разгръщайки страниците на „Полунощ в Чернобил“ ще откриете една скучна документална книга. Благодарение на множеството лични разговори на автора с участници в събитията и задълбоченото му проучване напървични извори, Хигинботаме създал единзатрогващ разказ за личните измерения на една колективна трагедия.

Фактите са изложени внимателно и подробно, но са илюстрирани сконкретни човешки съдби, което придава на текста почти повествователно звучене.

Ще научим историята на лейтенант Александър Логачов, на оператора Топтунов, на заместник-главния инженер Дятлов, на директора Бруханов, на пожарникарите Телятников и Хмел, на архитектката Проценко, на безбройните ликвидатори.

„Полунощ в Чернобил“ ще бъде любопитно четиво за всеки, който иска да научи повече за голямата трагедия, чиито последствия достигнаха и до нас, в България. Това е пълната история на чернобилската авария и нейните герои.