.

„Блажени гонените заради правдата, защото тяхно е царството небесно.“

Навални, разбира се, можеше да бъде убит веднага след арестa.

Имаше безброй начини и възможности за това. Но не беше.

Трябваше да бъде държан зад решетки, в изолация, да бъде наказван, да изпита глад и студ, да отслабне физически, да бъде лишен от харизмата си, от своето физическо и морално превъзходство над своя архи-враг.

Трябваше да бъде лишен от привлекателния си образ, да бъде първо унизен, а едва после отстранен.

Просто това е запазената марка на тиранията – във всичките ѝ форми от древността до днес, прилага я върху всичките си противници.

Но тя не може да спре нито свободата, нито пролетта.

Нека думите на Алексей Навални останат винаги в нас:

Човешкото общество се нуждае от честен и справедлив механизъм за разрешаване на конфликти. Трябва да има място, където може да се проведе арбитраж между конфликтни страни, където може да има справедливост. Ако такова място не съществува в една държава, тогава нищо друго също не може да съществува.

Източникът на власт в една национална държава е нацията, гражданите на дадена страна, а не елит, чиито лозунги говорят за превземане на половината свят и глобално господство.

Демонтажът на съществуващия корумпиран, авторитарен, безмозъчен и провален модел няма да бъде завършен за един ден.

Всичко е отлично. Да всичко си има своя цена – рок-звездите умират от свръхдоза, политиците ги хвърлят в затвора. Но от това, че ме поддържат голямо количество хора, аз изпитвам еуфория.

– В какво вярвате?
– В Бог и в науката. Вярвам, че живеем в недетерминистична вселена и притежаваме свободна воля. Вярвам, че в тази вселена не сме сами. Вярвам, че нашите дела и постъпки ще бъдат оценени. Вярвам в истинската любов. Вярвам, че Русия ще бъде свободна и щастлива.
И не вярвам в смъртта.
~ Алексей Навални в интервю с Борис Акунин

Независимо на колко години ме осъдят, присъдата ми ще е до живот: или до края на моя живот или до края на живота на Путин. Среден път няма.

Посланието ми за ситуацията, ако ме убият, е много просто: Не се предавайте! Не трябва ни най-малко да се предавате. Ако това стане, означава, че ние сме необикновено силни в този момент, щом са решили да ме убият. Нужно е да се използва тази сила. Не се предавайте! Помнете, че сме огромна сила, която се намира под гнета на тези лоши типове. За да тържествува злото, е нужно само бездействието на добрите хора, затова не бива да се бездейства.