.

Попитах една приятелка, която е минала 50 и приближава към 60 какви промени усеща в себе си? Тя ми каза следното:

1. След като обичах родителите си, братята и сестрите си, съпруга си, децата си и приятелите си, сега започнах да обичам себе си.

2. Разбрах, че не съм Атлас. Светът не почива на раменете ми.

3. Спрях да се пазаря за цените на зеленчуците и плодовете. Няколко стотинки повече няма да ме пречупят, но може да помогне на бедния Манави да събере за обучението на дъщеря си.

4. Започнах да оставям на сервитьорката голям бакшиш. Допълнителните пари могат да донесат усмивка на лицето й. Тя работи много по-усилено от мен.

5. Спрях да казвам на възрастните хора, че вече са ми разказвали тази история много пъти. Историята ги кара да вървят по алеята на спомените и да изживяват миналото отново.

6. Научих се да не коригирам хората, дори когато знам, че грешат. Целта да направя всички перфектни вече не е за мен. Спокойствието е по-ценно от съвършенството.

7. Правя комплименти все по-свободно. Комплиментите повишават настроението не само на получателя, но и на мен. И един съвет към получателя на комплимент, никога, НИКОГА не го отказвайте, просто кажете „Благодаря.“

8. Научих се да не се занимавам с гънка или петно на ризата си. Личността говори по-силно от външността.

9. Отдалечавам се от хора, които не ме оценяват. Те може да не знаят колко струвам, но аз знам.

10. Оставам хладнокръвна, когато някой играе мръсно, за да ме бие в състезанието „хамстер на въртележка”. Не съм хамстер и не съм в състезание.

11. Уча се да не се срамувам от чувствата си. Чувствата ми ме правят човек.

12. Научих, че е по-добре да изхвърлиш егото, отколкото да развалиш връзка. Егото ми ще ме държи далеч, докато във връзките никога няма да бъда сама.

13. Научих се да живея всеки ден, сякаш ми е последен. Евентуално може да е последен.

14. Правя това, което ме прави щастлива, аз съм отговорна за щастието си и го дължа на себе си. Щастието е избор. Можете да бъдете щастливи по всяко време, просто изберете да бъдете.