.

Преди да диагностицирате у себе си депресия и ниска самооценка, първо се уверете, че не сте заобиколени от идиоти. – Зигмунд Фройд

Този цитат на Фройд ни харесва толкова много, защото е истина. Не че е трябва да сте човек, който обвинява другите за лошото настроение и отчаянието си, но ако се замислите колко често оставяте околните да ви развалят настроението и да наранят чувствата ви, ще установите, че се случва почти ежедневно.

Замислете се колко често общувате с хора, които се отнасят с вас зле и в крайна сметка, вие сте единственият, който се чувства наранен и употребен.

На този свят има доста задници. Те съществуват само за да накарат другите да се чувстват зле и ако успеят да депресират някого, се чувстват много доволни. Това е в природата им и няма нищо, което да можете да направите, за да ги промените. 

Как да ги разпознаем? Ако някоя личност в обкръжението ви притежава следните три характеристики, има голяма вероятност да е абсолютен гъз и често да се чувствате зле заради него.

Той е шумен и дразнещ

Няма да срещнете задник, който да е тих и срамежлив. Повечето от тези хора изобщо не са в състояние да говорят нормално. Те изобщо не схващат концепцията за взаимност и обратна връзка, когато водят разговор. 

Те викат, прекъсват, водят монолог, драматизират и изобщо не зачитат личното ти пространство, сякаш те са единствените, които имат нещо важно за казване. Въобразяват си, че са център на вселената и всичко се върти около тях. Много зле.

Те са себични идиоти

Да се отнасяш с презрение към хората около себе си никак не е готино. Да уважаваш себе си и да се грижиш за себе си е нещо важно. 

Задниците, от друга страна, не се интересуват от нищо друго, освен от себе си, което няма нищо общо със себеуважението. Те омаловажават правото на другите на мнение, защото ги е грижа само и единствено за собственото си. Те имат навика да обезценяват както личността ти, така и идеите ти, само за да се почувстват по добре със себе си.

Живеят си щастливо със собствената си глупост

Като казвам „глупост“, нямам предвид липса на интелигентност. Няма човек, който да знае всичко и никога да не греши. Аз, например, нищичко не разбирам от спорт, освен че от време на време е забавно да гледаш някой мач. Но не се размотавам наляво надясно, за да обяснявам на хората колко много разбирам и да им разяснявам последните спортни събития.

Задниците точно това правят. Те с радост показват глупостта си и говорят уверено за неща, от които си нямат никаква представа. Дори се опитват да поучават околните. Това е абсурдно и леко откачено. 

Но защо тези хора ни скапват настроението?

Защото повечето от нас са настроени да бъдат мили. Родителите ни са ни научили още от много малки да се държим добре с другите хора, да ги уважаваме, да ценим мнението им и никога да не ги унижаваме и обезценяваме.

Добрите хора винаги изпитват съчувствие. Винаги имат предвид чувствата на другите хора. Те избягват да ги дразнят и товарят. Вместо това, те са мили, спокойни, сърдечни и разбиращи.

А задниците ги карат да се чувстват наивни и глупави за добротата си. Те започват да се чудат дали положителните им качества всъщност не са отрицателни. Започват да виждат добрите си страни като лоши. 

Всичко това е удар върху самочувствието, който може да доведе до тъга, уязвимост, тревога, безсъние и депресия.

Как да си помогнете?

Лесно. Бъди честен със себе си и се опитай да видиш какви са околните в действителност, вместо да си създаваш идеализирана версия за тях. Да се научиш да разпознаваш задниците е първата стъпка.

Втората е да си достатъчно смел да действаш. Няма значение дали задникът е брат ти или най-добрият ти приятел, винаги можеш да отстраниш токсичното им присъствие за свое собствено добро.

И трето – обичай се и полагай грижи за човека, с който ще прекараш целия си живот – себе си. Прекарвай времето си по начин, който те прави щастлив. И не позволявай на задниците да ти съсипват деня.

автор: Мари Райт