.

Трудните периоди са неизбежни в живота, независимо дали сте изправени пред сериозен здравословен проблем, или пред финансова криза.

А през тези трудни времена силата на вашата психика ще бъде изпитана.

Ако не проявите силен характер, предизвикателствата на живота могат да ви изпълнят със съмнение и безпокойство, заради които да попаднете в капана на депресията.

Това неизбежно ще повлияе на вашето поведение – негативните мисли предизвикват негативни действия, а катастрофалните предсказания имат силата да се превръщат в самоизпълняващо се пророчество.

Да останеш силен в труден период изисква да управляваш своите мисли, чувства и поведение. Успеете ли да направите това, бъдете сигурни, че когато бурята отмине, ще бъдете още по-силни отпреди.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да устоите на трудностите, дори когато това ви се струва невъзможно.

Приемете реалността

Приемането не означава да се съгласите и примирите с всичко лошо и несправедливо, което ви се случва.

Означава, че можете да погледнете истината в очите, означава, че няма да се скриете от нея, защото отхвърляйки я, вие само ще забавите разрешаването на проблема.

Приемете реалността такава, каквато е, независимо колко ви е трудно, колко разочаровани или ядосани се чувствате, а след това вземете решение как да реагирате.

Например, човек, заседнал в задръстване, казва: „Това не е честно! Защо винаги на мен трябва да се случват тези неща?“ Неговите мисли го карат да се чувства гневно, разочаровано и тревожно. Той започва да недоволства, да крещи…

Друг шофьор, попаднал в същото задръстване, си напомня: „Има милиони коли на път всеки ден…”

Неговата гледна точка му помага да остане спокоен, той слуша музика и просто чака колите отново да започнат да се движат.

Да приемеш реалността означава да умееш да различаваш нещата, които можеш да контролираш, и тези, които нямаш властта да промениш.

Бъдете продуктивни

Приемането на реалността ви помага да управлявате мислите си и да регулирате емоциите си – които са от ключово значение за продуктивното поведение.

Изборът, който правите, когато се сблъскате с проблеми, определя колко бързо ще намерите решение.

Дори когато се сблъскате с проблем, който не можете да разрешите – като загубата на любим човек – вие правите избор как да реагирате.

Непродуктивното поведение, като самосъжалението или опитът да потиснете болката с много алкохол и други неподходящи средства, ще ви задържи по-дълго в този период и съответно ще изчерпи психическата ви сила.

Затова е важно да се попитате: „Какво мога да направя сега, за да си помогна“.

Дали продуктивното поведение включва да застанеш лице в лице със страха си или да направиш нещо, което изисква голяма смелост, важно е да действаш, а не да противодействаш.

Контролирайте разстройващите мисли

Умът ви може да бъде най-добрият ви актив – или най-големият ви враг. Ако вярвате в негативните си мисли, бъдете сигурни, че те ще ви попречат да достигнете своя най-голям потенциал.

Мислейки: „Това никога няма да проработи. Не съм достатъчно добър“, или „Няма да търпя това нито секунда повече”, ще ви държи винаги на километри от психичното ви здраве.

Важно е да разпознаете кога вашият вътрешен монолог става прекалено песимистичен. Помнете, че само защото мислите нещо, не означава, че то непременно е вярно.

Говорете със себе си така, сякаш говорите с доверен приятел. Когато мислите ви станат катастрофални или безполезни, отговорете с по-реалистично изявление, което потвърждава способността ви да се справяте с вашите борби.

Изграждането на психическа и физическа сила става по-сходен начин. Подобно на тялото, и умът се нуждае от тренировки, за да заякне, а трудните периоди в живота са най-подходящото време да го тренирате.

Всеки път, когато сте в криза, следвайте горните три стъпки и постепенно ще откриете, че ставате много по-устойчиви на стрес и много по-силни психически дори в най-тежките моменти от живота си. 

Източник: psychology.framar.bg
Редактор: Ина Фенерова