.

Емоциите ви засягат всяко ваше решение. Те влияят на взаимоотношенията ви, на кариерата ви, на психическото ви благосъстояние и на вашето физическо здраве.

Проучванията са категорични, че емоционалните ви умения дори могат да определят колко успешни ще бъдете.

Въпреки огромната роля, която емоциите изпълняват в живота ви, има начин да ограничите влиянието им, като избягвате да правите следните най-често срещани емоционални грешки:

Да отричате как се чувствате

Вероятно и вие го правите – казвате: „Добре съм”, когато се раздирате отвътре, или „Не ме боли”, когато се ударите лошо.

Грешка е да отричаме раните си, без значение дали те са емоционални или физически. Омаловажаването на емоциите няма да ги накарат да изчезнат.

Много хора мислят, че да потискат емоционалните си рани, означава, че са психически силни, но не е така. Потискането на емоциите подкопава силата ни, а в дългосрочен план ни прави по-малко устойчиви и влошава психическото и физическото ни здраве.

Признаването на вашите емоции е ключът към вземането на най-добрите решения – и е от съществено значение да се справите с психическата си болка по здравословен начин.

Избягване на неудобни чувства

Страх, тъга, неудобство и разочарование са само няколко от всички неудобни емоции, които не искаме да чувстваме. Но някои хора се стремят да избягват тези чувства и вследствие на това ограничават живота си.

Трябва обаче да си позволите да се чувствате неудобно, за да растете. Освен това трябва да изпитвате отрицателни емоции, ако наистина искате да изпитате и положителни.

Имайте предвид, че ако се чувствате щастливи през цялото време, не бихте го оценили.

Всеки път, когато се сблъсквате с неудобни ситуации, пред вас се отваря възможност да придобиете увереност в себе си. Когато научите, че можете да справяте с дискомфорта, ще бъдете по-склонни да се изправяте пред страховете си и да излизате извън зоната си на комфорт.

Преследване на щастието

Всички в наши дни яростно преследват щастието. Всеки говори и се стреми към неща, които да му осигурят поне късче от така бленуваната цел. За съжаление, преследването на щастието е най-сигурният начин никога да не го постигнем.

Настояването, че трябва да се почувствате по-щастливи съсипва и най-прекрасните моменти, защото ви кара да се стремите към все повече и повече радост в живота си, но принуждаването да бъдете щастливи, е сигурен начин да се почувствате нещастни.

Освен това, някои хора търсят незабавно, но и дългосрочно удовлетворение, а това е невъзможно, по-скоро е сигурен път към скука, объркване и нещастие.

Самодисциплината – която изисква да понасяте известно ниво на дискомфорт – ще ви помогне да се почувствате по-щастливи в хода на живота си.

Как да подобрите емоционалните си умения

Емоционалните умения са като всяко друго умение – можете да се справите само с упражнения. Най-добрата новина е, че ученето как да регулирате емоциите си е един от трите основни фактора на умствената сила.

Подобряването на емоционалните ви умения ще ви помогне да изградите умствения мускул, от който се нуждаете, за да достигнете своя най-голям потенциал.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychology.framar.bg