.

Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 г. в Индия, където от ранна възраст практикува йога, а по-късно пристига на Запад, за да пренесе идеите си и тук.

Дейността му е толкова интензивна, че той бързо се превръща във фигура, разпознаваема по цял свят. Взима основите на своята философия от източната традиция, но надхвърля всяка граница, превръщайки се в световен посланик на мира.

Шри Чинмой е учител по медитация, който обаче излиза от ашрама, за да видим, че истината на древните мъдреци може да се живее и днес. Балансът е постижим, а резултатите от него са красноречиви.

Мирът, който установяваме в сърцата си, е прелюдия към прогресивно общество с по-малко конфликти, способно да върви напред въпреки предизвикателствата.

Шри Чинмой сам доказва възможностите на свръхчовешкото, но и твърди, че такъв потенциал дреме у всеки, а за да го разгърнем, просто трябва да погледнем в сърцето.

През целия си живот той остава творчески продуктивен, като се развива в различни области. Композира и изпълнява музика на английски и на родния си бенгалски език. Песните му наброяват хиляди и са т.нар. песни-мантри, които отварят сетивата за душевното битие.

Чрез тях Западът се среща с индийския прочит на реалността и изглежда, че го приема добре, защото Шри Чинмой е поканен да свири в някои от най-престижните зали като “Роял Албърт Хол” в Лондон, “Карнеги Хол” в Ню Йорк, операта в Сидни. Два пъти посещава и България с концерти в София и Варна през 2000 г. и 2007 г.

Днес музиката му продължава да обикаля света, входът е винаги свободен, а посланието за мир отеква дълго след края на изпълнението.

Шри Чинмой е и плодотворен художник. Всичките му 140 000 картини са обединени от порива на духа да полети свободен. Затова и мотив на абстрактната му живопис е птицата, като символ на свободата. Щрихът му е бърз, за да резонира със спонтанно връхлитащите визии.

Шри Чинмой казва, че този процес не е умствен, а той просто се предава на Всевишния, който твори чрез него. От там идва и наименованието “Джарна Кала”, което на бенгалски означава “изкуство от извора”.

Платната му са излагани в повече от 20 държави и красят стените на знакови сгради като централата на ООН в Ню Йорк, парламентите на САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Украйна.

Писаното му творчество също е изобилно. Има издадени над 1300 книги с произведения в проза и поезия. Стиховете най-често са под формата на афоризми, където се синтезира вселенското познание. А всяка една от книгите е ценен наръчник за търсещите хармония.

Основен принцип в учението на Шри Чинмой е единството, което, също като мира, трябва първо да потърсим в себе си, за да можем после да го втъчем и в обществото. Спортувайки, човек балансира тялото, но също изпитва неговите лимити и дори ги надскача.

Шри Чинмой демонстрира неограничените възможности на физиката, когато тя е под ръководството на един спокоен ум. Той започва да вдига тежести на 54 годишна възраст, мотивира се от възможността да вдъхнови хората също да надскачат своите граници, да се самонадминават.

Изглежда, че за него няма непосилна тежест. Повдигал е всякакви предмети, включително и хеликоптер. През 1998 г. стартира поредицата “Повдигане на света чрез сърцето-единство”. Всеки път Шри Чинмой повдига различни хора, всички от тях вдъхновяващи с делата и примера си. Това е символичен жест на признателност за техните постижения.

Шри Чинмой е и запален бегач. Основател е на множество инициативи за бягане. Негов патент е най-дългото сертифицирано състезание в света на 3100 мили, което бе наречено от “The New York Times” “Еверест на ултрамаратоните”. Най-мащабното сред тези мероприятия обаче е Пробегът на мира.

Вече няколко десетилетия под формата на щафета, където участниците си подават Факела на мира, поддържа жива мечтата за мир. Пробегът е обиколил целия свят с мисията да обедини хората, за да преодолеят те по-лесно своите етнически, расови и религиозни различия.

Шри Чинмой спринтира с Карл Люис

Всеки път събитието се превръща в празник на глобално и локално ниво. Често бедстващи общности са възраждали надеждата си благодарение на Пробега. Защото вярва, че мирът е бъдещето на човечеството, Шри Чинмой запалва искрата и у най-младото поколение. Децата са били винаги важна част, а искреността на техните усмивки показва, че посятото семе утре ще разцъфне.

Политически лидери и видни персони застават зад каузата, приветствайки добрата воля, но най-докоснати са винаги хората, защото пламъкът остава да грее в техните сърца завинаги.

С Нелсън Мандела

Още послания които Шри Чинмой остави на света:

Спокойният ум е
съвършеният отговор.
Съвършеният отговор е
просветлението на земята
и удовлетворението на Небето.

Радостният ум
винаги е бил най-сигурният път
към здраво тяло.

Гневът и гордостта
Съкращават живота.
Равновесието и любовта
Удължават живота.
Простотата и смирението
Укрепват живота.

Не се страхувай да вкусиш
горчивината на провала.
Бъди смел!
Сладостта на успеха
не след дълго ще е твой другар.

Нуждаеш ли се от щастие?
В такъв случай прави само три неща:
медитирай редовно,
усмихвай се от душа,
обичай неуморно.

Всяка сутрин
аз дълбоко се наслаждавам
на моята разходка, изпълнена с аромата на душата,
в градината на моето сърцето.
За всяко нещо
съществува идеален момент
и този идеален момент е сега,
точно в този миг.

Приемам собствените си грешки,
за да пречистя ума си.
Приемам грешките на другите,
за да направя сърцето си съвършено.

Ако наистина копнееш
да постигнеш дадено нещо,
никога не се предавай
на външните обстоятелства.

Моя е светлината на мъдростта,
която ми нашепва да се моля
не за по-лек товар,
а за по-силно сърце.

Нашите мисли ни карат да знаем
какви несъмнено сме.
Нашите дела карат другите да знаят
какви безспорно сме.

Мирът не е само тишина.
Мирът е също и нещо
успокояващо, развълнуващо, омайващо,
озаряващо и осъществяващо.

Човек се превръща в това, което мисли.
Затова, бъди изключително внимателни
какво мислиш.

Времето
не определя нас.
Ние сме тези, които определяме времето.

За да видим божественото у другите, ние трябва да обичаме.
Там, където любовта е силна, недостатъците са слаби.
Ако наистина обичаш някого, тогава е трудно да видиш неговите грешки.
Неговите грешки изглеждат незначителни, защото любовта означава единство.
Това единство идва от нашето съзнателно приемане на неговата реалност такава,
каквато е.

Ти си несъвършен,
но лесно можеш да станеш съвършен.
Единствено се нуждаеш от глава, която се прекланя,
сърце, което обича
и душа, която мечтае.

Никога не трябва да забравяш,
че величието
не обещава щастие,
но добротата винаги го прави.

Какво е отчаянието?
То не е нищо друго освен маскираното наше
неосъществено желание.

Какво е провалът?
Провалите са опорите на успеха.

Автор на статия: Елисавета Иванова
Източник на афоризми: https://meditation.bg/app/
Sri Chinmoy Daily Meditations App