.

Както студеният есенен дъжд сваля листата на дърветата, така и Скорпионът премахва от живота всичко, което е преходно.

Поне за известен период, докато направим разликата между вечно и временно, между истина и лъжа, между сила и слабост, живот и смърт, тяло и дух.

Скорпионът е 8-мият знак в Зодиака, който попада в средата на есента, когато животът се прибира някъде мнооого навътре. Управител – Плутон, подуправител – Марс; неподвижен воден знак.

Принципът на Скорпиона в Природата е свързан със смъртта, трансформацията и възраждането.

Всеки наш досег със смъртта ни изправя лице в лице с трансцендентното, с това, което не можем да разберем, да проумеем, камо ли да обикнем.

Смъртта, раздялата, краят на нещо ни кара да замълчим и да изпитаме скръб, която не можем да изразим нито със сълзи, нито със слово, нито с музика.

Има само болка – душевна, разяждаща, ненаситна. Всичките ти външни слоеве падат, оставаш само ти, само чист, само Дух. Светлината не се вижда в обозримото бъдеще.

През такива трансформационни процеси ни прекарва повелителят на подземното царство Плутон.

Пред него нищо не важи – нито богатство, нито образование, нито привързаност, нищо външно.

Тогава обаче, много бавно, много от вътре, от най-съкровените, бели, недокоснати, девствени кътчета на Душата започва да извира нашата безсмъртна същност, тази, която Слънцето е изтъкало от Любов и която не признава нито времето, нито пространството; стига й само да съзира Истината и да живее в едно с нея.

Когато някой наш близък човек ни бъде отнет, независимо дали си е заминал за другия свят или обстоятелствата са ни разделили, стига да сме го обичали, виждаме, усещаме, че любовта не престава, само защото той не е физически до нас.

Престават игрите на егото и посредствеността. Когато нашата дълго изграждана личност, характер, обаче построени не според законите на Разумната Природа, рухнат, ние съзираме, че същността ни е нещо много повече от маските, които сме си слагали от амбиции или страх.

И макар с цената на болка, ние започваме да чувстваме освобождение в едно по-реално съществуване.

Най-често хората не харесват енергията на Скорпиона, защото е безмилостна, безскрупулна.

Но макар не веднага, дори доста напред във времето, разбираме, че тя е такава към лъжата, илюзиите, към преградите, които сме поставили пред потока на Голямата Любов.

Не винаги е нужно да се стига до крайности, за да отворим очите си за света на Духа, за чистата и ясна картина на душевната искреност.

Скорпионът е краен, защото има инстинктивна нетърпимост към лъжата.

Неслучайно хората със силно влияние на Скорпион и Плутон дори подсъзнателно правят така, че разрушават всичко, което може да бъде разрушено, дори и най-силните привързаности, за да изпитат кое е живото, кое е вечното, къде е любовта, има ли я или не, може ли да устои на всичко.

Те презират слабото – слабото в себе си, и в другите до такава степен, че искат да го унижат, унищожат, смажат; в следваща степен да подчинят силата му на своята, макар тяхната лична сила да е от същото временно естество.

Усещайки го, насочват отровата и към самите себе си, към лъжовното в себе си.

Докато не се пречистят, докато не стигнат до пълен крах, загуба, край и изпитат абсолютно смирение.

Тогава всъщност Любовта протича свободно и процесът на трансформация на низшето във висше се осъществява.

Много е важна дозата от отровата на Скорпиона – дали ще излекува или убие…

Хората, които са чист тип Скорпион приличат на дълбоко бездънно езеро – повърхността му е гладка, мека, спокойна, но във вътрешността му текат постоянни интензивни процеси.

Затова, макар кротки и прибрани, Скорпионите излъчват напрежение.

Могат да се ползват от доверието на хората, защото умеят на изслушват, да приемат и най-съкровените тайни, да ги ценят и да ги пазят.

Като неподвижен знак, Скорпионът е верен, особено, когато е открил нещо, за или на което си струва да се отдаде.

Не обича половинчатите работи – или всичко, или нищо.

За съжаление това го прави фанатик в някои неща, които изискват повече гъвкавост.

Много силна негова черта е целеустремеността, която често го измъква от заблатясалите води на езерото му.

Има силно развито чувство за справедливост. Може да жертва живота си за нещо, а за друго да е изключително стиснат.

Скорпионите са хора силни и издържливи, особено психически, независимо как изглеждат.

Важно е да използват силата си, за да се повдигнат, да се самоусъвършенстват, а не, за да контролират другите от страх, че няма да бъдат обичани.

Самата сексуалност – една от най-мощните сили в света, принадлежи на принципа на Скорпиона, макар че тук става дума повече за дълбокия енергообмен между хората, отколкото за по-плътската сексуалност, която е свързана с противоположния знак – Телец.

Властен характер, с интерес към мистичното, чувствителен и сензитивен до болка, сексуален по един магичен начин, Скорпионът трябва да реши дали ще живее и действа от Любов или от страх. Това за него е екзистенциален въпрос.

Ще се довери ли на мъдростта на Вселената, или ще се опитва да я контролира с всички сили?

Съществуват различни типове хора, родени под знак Скорпион в зависимост от степента на съзнанието, още повече, че това е знакът на трансформацията – змия, скорпион, гущер, орел, гълъб, феникс.

Когато Скорпионът съумее да изгори всичките си страхове в кладата на Истината, тогава ще възкръсне от пепелта и ще полети в небето в името на Любовта.

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Скорпионът се стреми към истината, без да се страхува от мрака