Има много съвети за това как да се борим с негативното мислене, но намирам за най-могъща мъдростта, предлагана от индийския будистки учител Парамаханса Йогананда.

Парамаханса Йогананда е индийски гуру и поет. Той запознава част от обществеността на Запад с индуистката философия и практиката на йогическа медитация посредством своята Автобиография на един йогин.

Йогананда е първият индуистки учител, заселил се за постоянно в САЩ, където прекарва по-голямата част от живота си.

Извлякохме мъдростта му в пет лесни стъпки. Тази мъдрост е мощна, защото ви насърчава да се изправите срещу вътрешните си демони, а не да избягате от тях.

Като следвате тези съвети, ще поемете отговорност за собственото си щастие. Кой не иска това?

Обърнете се към вашите привързаности и се освободете от тях

Привързаностите винаги ви карат да се боите. Колкото повече се разширява свързаното с тялото съзнание – включващо неща като чувство за собственост, загриженост за репутацията, чувство за лична сила или значимост – толкова по-голяма е вероятността да се чувства страх…

Безстрашието, от друга страна, идва от освобождаването от тези привързаности: желанието за лична значимост; желанието за контрол върху всичко или всекиго; желанието да бъдем одобрявани и уважавани; привързаност към притежанията; привързаност към телесното здраве и благополучие; и накрая, идентифициране на себе си с тялото…

Безстрашието идва чрез абсолютно непривързване. Това е естествено отношение за тези, които смятат, че нямат какво да защитават.

Спрете коварното влияние на тревожните мисли

Отърсете се от тревогите си, като започнете „тревожни пости“. Започнете с кратки „тревожни пости“ три пъти на ден. Постете един час сутринта, един час на обяд и три часа вечерта. Абсолютно отказвайте да допуснете и една тревожна мисъл да мине през ума ви в тези периоди…

След това удължете периода до цял ден; една седмица, а след това един месец. Скоро ще се отърсите от тревогите си напълно.

Обградете се с радостни хора, които се смеят много

Общувайте с радостни хора, защото радостта и смехът са заразни. Има хора, на които радостта и смехът са присъщи. Потърсете ги и пирувайте с тях тази най-жизнена храна – радостта. Непоколебимо следвайте тази диета със смях и в края на месец или два ще видите промяна – умът ви ще бъде изпълнен със слънчева светлина.

Действайте от сърце

Страхът идва от сърцето. Ако някога се почувствате завладени от страх от някакво заболяване или злополука, трябва да вдишате и издишате дълбоко, бавно и ритмично няколко пъти, отпускайки се с всяко издишване. Това помага на кръвообращението да се нормализира. Ако сърцето ви е наистина спокойно, изобщо не можете да усетите страх.

Поемете контрол над собствения си ум

Бог ни е дал един страхотен инструмент за защита – по-мощен от картечници, електричество, отровен газ или всеки лекар – ума. Умът е това, което трябва да се укрепва…

Важна част от приключението на живота е да наблюдаваме ума и да поддържаме този контролиран ум непрекъснато настроен… Това е тайната на едно щастливо и успешно съществуване… То идва чрез упражняване на силата на ума и чрез насочване на ума към Бог чрез медитация.