.

Огнен знак, подвластен на Юпитер, най-голямата в Слънчевата система планета, благотворителна, планета на сполуките.

Уравновесен характер, философски дух

Както Юпитер, царят на Олимп, съединява в себе си качества на всички други богове – красота, сила, справедливост, вяра, нравственост, твърдост, вярност, така на планетата приписват всички тези дарове, които, следователно, характеризират родените под знака на Стрелеца.

Символът, който представлява този знак е твърде красив – един Кентавър-стрелец, който отправя стрела към невидимото. Този Кентавър веднага определя природата на Стрелеца – получовек, полуживотно, тоест той е изправен пред избора между едно напреднало и едно първично същество.

И двата типа имат особен чар. Първичният, неподчиняващ се тип, отхвърля всяка цивилизация. Напротив, развивайки революционните си склонности, той е фанатик, могъщ и пламенен, независимо дали действа в политиката или в религията.

Впоследствие той търси преди всичко своята собствена правда и може да се присъедини към някоя секта.

Лошите страни на характера му го правят често арогантен, нахален и скептичен. Той може да бъде насилник и борец като Кентавъра, който галопирайки, тъпче земята с копитата си.

Той винаги развива някаква дейност, виталността му е огромна, както и бързината, с която разбира и действа. Той има успех сред жените и младите, които увлича след себе си.

Тръпнещ, брутален, войнствен и воюващ Стрелецът-Кентавър тича срещу бурите, мечтае за блясъка на завоеванията. Той е един ураган, който обича преди всичко урагана.

Той е пират, моряк, войник, той умее да маневрира срещу вятъра. Тези стрелци са последните авантюристи на века, защото цивилизацията лека-полека ги укротява.

Вторият тип Стрелец, онзи, който изстрелва стрела към невидимото, търси, както свидетелства символа, един далечен обект. Той познава само едно правило в живота си – истината.

Но той е нещастен любовник на тази мъчно управлявана богиня и нерядко виждаме, как един еволюирал Стрелец прави хиляди поразии около себе си със своите понякога неприятни търсения на истината.

При него вкусът към борба се преобразява в любов към спорта, нуждата от шумни надбягвания се превръща в желание да пътува, а физическата буйност – в духовна сила.

Този Стрелец-лъконосец не възстава срещу обществото, напротив, той чудесно се враства в него, търпи хората и тяхната досадливост, защото има философски насочена сила е твърде толерантен, поради незаинтересованост и безразличие спрямо всичко, което засяга живота на другите…

Изобщо толоква неща идват до главата на Стрелеца, че той трябва да пази сили за самия себе си.

Интуицията в работата му, както и в частния му живот, е твърде силна. Той има случаи на нечуван късмет. Върви по улицата и среща някого, когото търси от 20 години; отказва се от някакаво пътуване и така избягва злополука; изоставя важна сделка и се спасява от финансова катастрофа; решава да купи или продаде акция и внезапно реализира огромни печалби…

Поради всичко това, човек не може да повлияе на един Стрелец. Той знае предварително какво трябва да прави.

Той умее също така да живее много приятно, с радост и оптимизъм. Той владее из основи изкуството да разговаря и да пленява приятелите си.

Умее да вижда, да разказва, да обяснява, но е твърде чувствителен и млъква, щом престанат да се възхищават от него. Малко нещо патетичен, той понякога се хваща на собствената си въдица.

Обаче му прощават винаги, защото неговите оценки са разумни и обективни. Той умее да вземе фактите, да ги раздели един от друг и после отново да ги събере в едно цяло.

Той е голям майстор на ребуси и главоблъсканици. Изпитва ужас от досадата и предпочита самотата пред досадните хора.

Всеки знак на Зодиака има собствени неизменни характерни черти и свой собствен, неподдаващ се на имитация ключ.

Стрелецът е знак на духа и това единствено предразположение го дарява с благородното вдъхновение и със средствата на отговори на всякъкв вид призиви.

В този случай стрелата, която Лъконосецът отправя към небето, става символ на собственото му освобождение.

Тази нужда от бягство, от освобождение, Стрелецът-човек ще я превърне в реално действие, освен ако не я прегърне в поезията, в музиката, в религиозни, философски или хуманитарни изследвания.

Някои Стрелци са пристрастени към окултизма, към свръхестествените науки. Те са мистици и обичат да бъдат в хармония с Върховното същество…

Те обичат да бягат заради самото бягство, съвсем не. Те търсят в небето допирни точки в Чудесното. Те никога не тръгват просто, за да тръгнат. Те тръгват, за да срещнат.

Ако се отдадат на изкуството, то е за да намерят там бога. За тях земята е твърде малка и може би чак настъпването на междупланетната ера ще донесе на търсещия им дух едно ненадейно решение.

Тази способност да разбира космоса засилва интелигентността и придава изключителна острота на техните възприятия.

Превъзходни преподаватели, те могат да бъдат също така и висши съдебни или административни служители, държавници, хора на изкуството или професионални спортисти, изследователи. Но тяхното истинско занятие, ако съществува такова, би било да пътуват.

Стрелецът изпитва ужас да се установи на едно място окончателно. Той може, разбира се, да превъзмогне този страх, но неговото тайно желание е да пътува колкото се може по-дълго.

Като пощенските гълъби той има вродено чувство за ориентация и придвиждване в пространството. Още при първа възможност той свързва професионалната си дейност с тази нужда да се движи, в което успява винаги, защото се сдобива на път с полезни и често могъщи приятели и защото навсякъде е като у дома си.

В живота му има нещо авантюристично и често случайни обстоятелства му помагат да пруспее в чужбина. Той умее да трупа в паметта си много неща.

Любопитен, той се вдига на път, за да види един пейзаж, един паметник. Той е археолог-любител, историк по инстинкт, във всеки случай – влюбен в природата.

Той обича красотата на всяка страна, която с уважение е посетил. Умее да разкрива и може да бъде превъзходен репортер, фотограф и писател-пътеписец.

Всъщност той е задължен постоянно да подхранва своя дух. По-късно той много се гордее със знанията, придобити по този път.

Той като не понася никаква критика върху своя начин на виждане, той може да допусне грешка в разсъжденията си. Стрелецът не може да оцени истинската стойност на парите и може да бъде страшен разсипник. После някой ден той ненадейно забелязва глупостта си и става свирепо стиснат.

Той обича колите, защото обича да пътува, но шофира посредствено и рискува да направи катастрофа от невнимание. Всички Стрелци обичат безкрайно животните.

Жената Стрелец – мъдра

И при жените е същото, както и при мъжете – те могат да бъдат както от първичния тип /Кентавъра/, така и от напредналия /човека/. В слуай, че надмощие е взел Кентавърът, жената Стрелец ще бъде по дух „сбъркано момиче”, прелъстителка, жива.

Тя ще обича спортовете, ездата, гимнастиката, малките бързи коли, ще мечате да стане еквилибристка, дива и своенравна. Тя е жена, която успява винаги в попрището, което си е избрала, защото има жив ум и твърде развит практически дух.

Другата жена Стрелец /еволюиралия тип/ е по-общителна, изпълнена с очарование, не така лукава, както първата. Тя има гордо и решително изражение.

Също обича независимостта, но преди всичко духовната независимост и знае добре какво представлява в нейната епоха културата, семейното огнище, любовта.

Във всичко каквото прави тя внася някаква нотка на достойнство.

Нейната къща е просторна и красива – във всички случаи такава я вижда тя в мечтите си. Там библиотеката заема голямо място и животът се върти около книгите, музиката и оживените приятелски разговори.

Тази жена Стрелец обича да господства и отрича всяка тирания – отрича я по свой начин, като млъква или избягва.

Тя не обича да бъде мамена в чувствата си. Ако това стане, отвръща със същата монета.

Тя е чувствителна към любезността и вниманието. Без това любовта губи за нея голяма част от интереса си.

Тя може първа да престане да обича. В такъв случай тя няма да си даде труд да скрие реакцията си.

В копнежа си към безгрижие и свобода тя търси винаги да избегне онова, което не я интересува или повече не я интересува, както и всичко, което може да й навлече неприятности или скука.

Крайната й чувствителност често я кара да изпада в луда радост или в пълна депресия.

Нейната мечта е да царува в семейното огнище, когато успее да го създаде. Тогава тя прави всички усилия да поддържа всички /около нея/, като обича един интелектуален и морален климат от висока класа.

Като Стрелец-мъж тя обича природата и градината. Нейният дух не е така авантюристичен, но тя предприема всичко с чувството, че отваря една книга с приключения, които й предстои да изживее.

По същата причина тя се отегчава бързо и се уморява от еднообразието, шума на ежедневието. За да разкраси живота си и своите мълчания, тя обича самообразованието.

Нейният дух никога не е изцяло отдаден на един мъж и тя пази за себе си носталгията по всичко онова, което няма да изживее и което тя знае, че съществува.

Жената Стрелец е учителка, писателка, документалистка, професионална спортистка, художничка, тя преуспява и в изследователската кариера.

Като мъжа Стрелец тя обича хубавата кухня и знае да цени доброто вино.

Като него и тя има смущения в здравето, дължащи се на интоксикации и на нервни напрежения и увреждания, дължащи се на нерви, но остава хубава и привлекателна до твърде напреднала възраст.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби