.

Принципът на съответствието е един от най-мощните фактори за късмета. Той обяснява почти всичко, което ви се случва. Според него светът около вас е огледално изображение на вътрешния ви свят.

Събитията около вас са отражение или проявление на ставащото вътре във вас. И не би могло да бъде другояче. Когато застанете пред огледалото и видите в него изображението си, вие знаете, че то се определя от образа пред него. А ако се вгледате в живота си, ще видите в него отражението на собствените си нагласи и убеждения.

Вие не виждате света такъв, какъвто е, а такъв, какъвто вие го създавате.

Вътрешната ви същност определя какво ще ви се случи в света отвън. Характерът и личността ви до голяма степен определят качеството на взаимоотношенията ви с други хора.

Нагласата ви и отношението на хората към вас се определят от собствените ви принципи и очаквания и от отношението ви към самите вас. Вътрешното ви желание и решителност създават вашия външен свят на успех и финансови постижения.

Хората са бедни отвън главно защото са бедни отвътре. Здравето и физическото ви състояние до голяма степен се определят от начина, по който мислите за тях.

Хората, които мислят постоянно за ядене, са склонни към напълняване и недобро здравословно състояние. Хората, които постоянно мислят за здраве и спорт, са слаби, елегантни и много енергични. Доброто здравословно и физическо състояние се коренят в мисленето ви.

Обобщеният принцип на всички закони на ума и може би най-важният фактор за късмета е принципът на равновесието. Според него жизненият ви опит е еквивалент на образа, създаден в мислите ви.

Следователно главната ви цел трябва да бъде създаването на мисловен еквивалент на постиженията, които искате да осъществите във външния свят. За да успеете и за да изпитате удовлетворение, трябва да си изградите съзнание за успех, здраве, щастие, просперитет и лично удовлетворение в съответствие с целите, към които се стремите.

Преди да постигнете в действителност желаната от вас реалност, трябва първо да я създадете в съзнанието си. А вие имате пълен контрол върху него. Можете да започнете да създавате този еквивалент по всяко време.

Животът и съдбата ви не се определят нито от минали, нито от бъдещи идеи, а само от мислите ви сега, в настоящия момент. Не сте обвързани нито с грешките от миналото, нито с несигурността на бъдещето. Възможностите ви са неограничени, защото свободно можете да избирате мислите си в настоящия момент, а те определят бъдещата насока на живота ви.

Събитията в света около вас променят непрекъснато съзнанието ви. Информацията и влиянията, които допускате в съзнанието си през деня, въздействат силно върху развитието и насоката на мисленето ви.

Промените в него могат да бъдат съзнателни, преднамерени, позитивни или случайни, хаотични и негативни. Силата на внушението влияе върху начина ви на мислене, върху чувствата и поведението ви, върху цялата ви личност.

Влиянията, които ежедневно бомбардират съзнанието ви, създават силово поле, което привлича нещата, които желаете или не желаете. Поради чувствителността ви към околната среда трябва да контролирате влиянията, които допускате в съзнанието си.

Точно както желаете да ядете само здравословна храна, за да бъдете в добра физическа форма, така трябва да приемате само здравословни мисловни влияния, ако искате да поддържате добро психическо здраве. Трябва да пазите психическото си здраве като нещо свято.

Друг фактор, който със сигурност ще ви донесе късмет в живота, е поемането на пълна отговорност за всичко, което ви се случва. Обща характеристика на преуспелите хора е, че те не се оправдават, не обвиняват другите и не се оплакват от положението, в което се намират, а повтарят: „Аз нося отговорност!“

В крайна сметка, тъй като вие сте това, което мислите, вие носите пълна отговорност за живота си. Положението, в което се намирате в момента, дължите единствено на себе си. Ако не харесвате някоя страна от живота си, само вие можете да я промените.

Поемането на отговорност е важен освобождаващ фактор. Той поставя живота ви, както и всичко, което ви се случва, изцяло под ваш контрол. Тъй като мисленето контролира съдбата ви, поемайки под контрол мисленето си, вие може да контролирате и другите страни от живота си.

Решавайки да мислите само за нещата, които искате, можете да се превърнете в хора с изключителен късмет. Ще активирате ретикуларния си център (частта от мозъка, която ви сигнализира за важни за вас неща и го кара да работи за вас). Ще програмирате подсъзнанието си. Ще увеличите вероятността да постигнете желания успех.

Междувременно можете да спрете да извършвате неща, които ви пречат, и да решите да отхвърлите всякакви идеи, които ограничават вярата в собствените ви способности. Ако си купите нова скъпа кола, качите се в нея, подкарате я и се окаже, че тя върви безупречно, на късмет ли ще го отдадете? Разбира се, че не!

Независимо дали става дума за стереоуредба, ръчно изработен часовник или хубав автомобил, вие знаете, че всички те са били конструирани според специфични закони на механиката, физиката и електричеството. Фактът, че те функционират прекрасно, не може да се отдаде на късмет. Същото важи и за вас.

Ако започнете да прилагате факторите за късмета в живота си, ще постигнете необикновени неща. Ще надминете хората около вас. Ще се радвате на по-голям успех и постижения, отколкото сте си мечтали някога. Ще си изградите чудесно бъдеще. И то ще бъде резултат на планиране, а не на късмет.

Брайън Трейси „Създайте сами бъдещето си“