.

Съзависимостта е психологическо състояние, при което един човек става емоционално прилепнал към друг. Това по никакъв начин не е нещо положително.

Защо не можеш сам да вземеш решение? Защо е нужно всичко да бъде под контрол, а когато нещо ти се изплъзне, светът наоколо да се срива? Защо не можеш да бъдеш сам?

Това са видът въпроси, които задаваме, и фрустрациите, които изпитваме, около съзависими хора.

„Свободата означава отговорност; ето защо повечето хора се страхуват от нея.” – Джордж Бърнард Шоу

Съзависимите хора показват следните черти и поведение:

Несигурност

Съзависимите хора живеят за другите, пренебрегвайки себе си. Те разчитат на чуждите решения, хранят се с мнението на всички останали и се самоподценяват.

За съзависимите хора другите са по-важни. Те разсъждават за неща от сорта на „Какво би направил той на мое място?“, „Как би постъпил?“. Не са в състояние да мислят самостоятелно.

Упражняване на контрол

Както споменахме, съзависимите хора винаги се нуждаят от някой, който да взема решения, вместо тях. Тъй като не могат да живеят без това, те всъщност стават контролиращи и манипулативни, за да държат всички и всичко под свой контрол. Контролиращите хора не могат да продължат без другия.

Съмнение в себе си

Съзависимите хора не могат да се изправят сами срещу света или живота. Те изпитват съмнение, че изобщо знаят как да живеят, без да зависят емоционално от друг човек.

Тяхната несигурност и страхове възпрепятстват възможността да вземат решения. Сблъскването с живота, без да имат рамо на което да се облегнат, им носи толкова силна тревожност, че винаги търсят някого, който да запълни тази нужда.

Как да преодолеем съзависимостта

Какво да трябва направим, ако чувстваме, че друг човек е центърът на нашия свят, че той е причината за съществуването ни и без него не можем да се справим с живота?

Можем ли да преодолеем съзависимостта? Отговорът на последния въпрос е: „Да, можем“.

Първо се запитайте защо чувствате, че животът ви не е ценен, когато сте сами. Откъде идва тази невъзможност да разчитате на себе си?

Потърсете у себе си това, което ви кара да се усещате малоценни. Рефлектирайте и се опитайте да оспорите това. Вие не струвате по-малко от всяко друго човешко същество.

Като съзависим човек, мислите ви вероятно са пълни с фрази като: „не знам“, „не мога да го направя“, „той по-добре ще знае как да го направя“. Ако тези фрази изплуват на повърхността, противопоставяйте им се.

Никой не знае всичко, никой не може да прави всичко. Но има нещо, което всички можем да правим: да се учим. Не търсете помощ за всяко малко нещо, не разчитайте на друг човек. Опитайте се да бъдете независими.

Много обстоятелства ни съкрушават, но това се случва на всички. Хубаво е да знаем как да се изправим, да ги преодолеем успешно сами. Самостоятелността е от съществено значение. Невинаги можем да разчитаме на подкрепата на другите.

Открийте силните си страни и ги използвайте.

Работете върху тях, така че да се научите да цените себе си и да не зависите от никого.

Търсете причина да бъдете щастливи всеки ден.

Спрете да гледате на другите като на свой модел. Всеки е уникален. Направете живота си уникален.

Бъдете упорити.

Да, трудно е, но не е невъзможно. Продължавайте напред. Невинаги ще има рамо, на което да се облегнете, но когато това се случи, ще се срине ли светът върху плещите ви? Не. Вие сте силни, интелигентни, отговорни.

Не е нужно да търсите никой друг.

Нямате нужда от никого, за да можете да оцелеете. Живейте живота си, ценете себе си, бъдете уникални. Не позволявайте животът ви да зависи от никого, освен от вас самите.

Съзависими ли сте? Ако сте, надяваме се, че тези и други съвети могат да ви бъдат от полза. Може да е трудно да преодолеете зависимостта си от другите, но си заслужава.

Изпитайте свободата да не бъдете зависими от никого.

Редактор: Станислава Тонева

Източник: framar.bg