Шведската актриса Ингрид Бергман е класирана на четвърто място от Американския филмов институт в списъка на 100-те най-велики кинозвезди и на 19-то място в класацията за 100-те най-красиви жени за всички времена.

Ингрид остава без майка едва тригодишна, а баща й умира, когато е на 13. Само година по-късно буквално в ръцете й издъхва й нейната леля.

Едва 14-годишна остава напълно сама и от този момент се научава да взима самостоятелно всички решения за собствения си живот.

Става най-младата студентка, приета да изучава актьорско майсторство в школата към Кралския драматичен театър в Стокхолм.

Следва шеметна кариера в шведското кино, а оттам и голям пробив в Холивуд. Филмът „Казабланка“ я изстрелва във висините на американското кино. 

Това, което я отличава от актрисите в Холивуд в началото на кариерата ѝ, е, че тя отказва да си смени името, не се подлага на никакви процедури за разкрасяване и е една от най-високите актриси.

В кариерата си заснема над 50 запомнящи се филма.

Личният й живот също е достоен за холивудски филм. Пристига в Щатите омъжена за швед и с малко дете, но няколко години по-късно среща великия режисьор Роберто Роселини.

И двамата са женени по това време, което естествено предизвиква бурен скандал. 

Роберто и Ингрид имат заедно три деца, едно от които е известната актриса Изабела Роселини. Но и този брак не издържа дълго.

На 67-годишна възраст, през 1982, Ингрид, която се разболява от рак на гърдата, умира в компанията на третия си съпруг Ларс Шмид, с когото също се развежда няколко години по-рано.

Ингрид Бергман си отива от този свят на 29 август, на същата дата, на която се е родила. 

Спомням си един ден, в който стоях до басейна и изведнъж сълзите се стeкоха по бузите ми. Защо бях толкова нещастна? Бях успяла. Имах сигурност. Но това не беше достатъчно. Отвътре бях развалина.

Бях най-срамежливия човек, който някога е съществувал, но имах лъв вътре в себе си, който никога не млъкваше!

На сцената мога да направя всичко с лекота, докато в реалния живот се чувствам едра и тромава. Така че не аз избрах актьорството. То ме избра.

Успехът е да постигнеш това, което искаш; щастието е да искаш това, което постигаш.

Контрастът между моите актьорски изяви и нормалното ми поведение беше невероятно рязък. Аз бях най-свенливото човешко същество, което някога се е срещало. Не можех да вляза в стаята, без да се блъсна в някоя мебел, и после да не се изчервя. Когато ме питаха как се казвам, цялата пламвах. В училище знаех отговорите на много от въпросите, но никога не успявах да ги кажа – още щом станех на крака, поаленявах цялата и започвах да заеквам. Ето защо на всички им се струваше глупаво желанието ми да стана актриса: „Как си го представяш? Ти си толкова непохватна“.

По-късно открих, че много актьори и актриси са също така извънредно срамежливи хора. Когато играят, не са самите те, а други хора и тези именно други хора, за които се представят, произнасят думите, излизащи от устата им.

Не интерпретирах живота правилно. Липсваше ми мъдрост.

Мъжете превръщат жените в безпомощни същества, като решават вместо тях и им казват какво да правят. Мъжете в моя живот ме учеха да бъда зависима, като се започне от баща ми.

Да имам бебе ми се струваше най-естественото нещо, след като бях женена. Никога не ми е минавало през ума, че не трябва да имам дете или че това може да попречи на кариерата ми. Бях много изненадана, когато пристигнах в Америка, защото всички се шокираха от факта, че щях да имам бебе. „Дете?!“ Съсипвате си фигурата! Разбивате представата за себе си като за красива млада кинозвезда! За нищо на света не позволявайте да ви снимат с детето, в никакъв случай не споменавайте в разговор, че сте майка.“ По онова време, ако искаха да имат деца, холивудските кинозвезди не раждаха собствени, а си осиновяваха.

Обичам да приказвам с хората и да им обяснявам. Мисля си, че като им обясня, ще ме разберат. Естествено опитът ме научи, че това е глупаво.

Бъдете себе си. Светът се покланя на оригинала.

Целувката е чудесен трик, създаден от природата да спира речта, когато думите станат ненужни.

Хемингуей каза, че съм най-голямата актриса на света.