.

Конформистичен характер, критичен ум

Знак, подвластен на Меркурий, планетата на интелигентността, на аналитичното чувство и критическия дух.

Знакът Дева е знак на действителния, установения порядък, на яснотата и определеността. Родените под този знак искат да върви всичко по точно установени правила, всяко действие да има своя собствена, определена линия на поведение.

Трудно е за тях да потънат в някоя страст, те я контролират, защото всяко тяхно съждение е резултат на размишление.

Те не понасят пито преувеличението, нито липсата на мярка; те обичат умереността, реда, чистотата, точността и имат силно чувство за мярка, или още по-точно казано, чувство за „златната среда“.

Те обичат цената им да се знае и признава от другите и умеят да уредят живота си в най-дребните проявления, страхувайки се да не бъдат изненадани от някое непредвидено събитие.

Те могат да стигнат до логически компромис, но винаги под савана на морала, защото чувствуват, че именно въз основа на установения ред трябва да се гради всяко поведение.

Родените под знака на Дева мразят несигурността, прекаленостга, ексцентричностга, импулсивността, неяснотата. Техният девиз е „място за всяко нещо и всяко нещо на своето място“.

За мнозина от тях този външен и вътрешен ред се превръща в натрапчива идея.

Други пък се интересуват твърде много от действията на околните дотам, че се тревожат и възмущават, ако поведението на този или онзи излиза от рамките на хармонията и морала.

Девите, мъже или жени, са твърде аналитични и критични по природа: ако искате да имате съвсем точни сведения за нещо, обърнете се към някой роден под знака на Дева.

Дори и неохотно и след колебание, той ще ви каже с максимална точност онова, което искате да знаете.

Макар и надарени с необикновена интелигентност, те нямат либерален дух. Родените под Дева имат пуританска основа и често разкриват един пунктуално придирчив дух, който е много привлекателен.

За да живее в мир със себе си, роденият под знака Дева трябва да бъде сигурен, че поведението му е уважавано и работата му е ценена по истинската й стойност.

За него това е стимул и необходимост. Той не приема хвалебствията, освен ако чувства, че ги заслужава и им придава значение, само ако са справедливо признание на нещо, което е извършил. Това придобива особена стойност при приятелските и служебните контакти с него.

Малцина имат такъв дух на пожертвователност като него. Но малките трудности го объркват: тогава той става мъчен, несговорчив, почти непоносим.

Цялата сила на родения под знака Дева е неговата схватливост и логика.

Особената интелигентност на този знак се проявява практично и подпомага една целенасочена енергия, която може да изведе до най-високите степени на човешкото знание.

Така ние намираме един Гьоте и един Толстой в областта на литературата, една Грети Гарбо и една Ингрид Бергман в областта на театралното изкуство, един Хегел във философията, една Мария Монтесори в обучението. Също така срещаме забележителни лица от този знак в икономиката, политиката и науката.

Роденият под знака Дева е най-добрият педагог, намираме го често на университетската катедра като професор по политическа икономия, химия, медицина, като библиотекар – поприща, където може да се прояви много ред и точност.

У родените под Дева има голям стремеж към култура и морално съвършенство, което идва от нуждата им да принадлежат на себе си, да имат свой вътрешен живот, да разполагат свободно със себе си и да осигуряват евентуално собствената си безопасност.

Все пак, наред с тези типове, които претърпяват максимална умствена и духовна еволюция и постигат едно стабилно равновесие и у Дева се срещат субекти, при които прекалената разсъдъчност, дребната пестеливост, скъперничеството, извънмерната обич към реда и една стерилна пресметливост задушават радостите на живота.

Такива хора водят един непоносимо монотонен живот без надежди. Те стават посредствени личности.

Роденият под знака Дева, поради страх е против всякаква тайнственост и може да се покаже недоверчив спрямо лица, притежаващи ярка поетическа индивидуалност.

Той се чувствува объркан пред всичко, осъществено твърде бързо и импулсивно от хора, надарени да постигат ефекти.

Той често страда от безпомощната конкуренция в работата си от вражди и сплетни, които могат да изникнат сред заобикалящите го дори в семейния му кръг. Вярно е, че това често се дължи на неговия подозрителен и мрачен характер.

Желанията и надеждите му се осъществяват бавно и постепенно, а старостта му обикновено е спокойна. Той може да сключи финансово изгоден брак.

Девата не търси да доминира, той иска да служи, да подпомага.

Най-развитият тип се отдава на една идея и за победата й е способен да се отрече от много неща.

Той винаги е жертва на несигурност, когато дойде момент да вземе активно решение, той трябва да бъде подтикван от друг. Той не е склонен да живее сам, защото изпитва нужда да живее с някого.

Критичният му ум и нравственото му чувство могат да породят дълбоки интимни разногласия в личния му живот, както може да предизвика кризи и чувствения проблем.

Ако е религиозен, Девата е догматик и дълбоко вярващ; той намира в религията голяма сила и опора за нравствения си живот. Мнозина родени под знака Дева обличат расото.

Отрицателните страни на този знак могат да направят от него педант, бюрократ, егоист, мошеник, прекалено любопитен или студен, а понякога и подлизурко или лъжец, изтънчен и безкрупулен.

Като чудесен техник и тънък механик той кара кола с ненадмината точност и сигурност. Колата му е винаги чиста и в ред.

Той твърде сръчно поправя дребните повреди и познава автомобила си в най-малките детайли (жената Дева е същата, тя е луда по хубави коли).

Той е най-добрият автомобилист и самолетен пилот от целия Зодиак, защото умее да контролира поривите си и рядко поема ефектни рискове.

В спорта той избира онези дисциплини, при които техниката, точността и съобразителността са елементи от първа необходимост. Той е превъзходен в японските борби, леката атлетика или колоезденето.

Жената Дева – потайна

Жените от този знак имат голям чар, но не са така страстни както изглеждат. Те не винаги имат необходимата топлота, за да създадат истинска задушевност, но обичат флирта, в който са невероятно ловки.

Голямата им чувствителност прави трудни първите контакти с тях, защото те изглеждат различни от това, което са всъщност.

Това често се дължи на тяхната свенливост. Когато успеят да установят връзка, те я поставят понякога в опасност поради прекалени анализи и техните забележки често гасят въодушевлението у мъжа.

Впрочем, благодарение на практичното им чувство и на характера им, склонен да се нагажда към всичко, те могат да се променят и тогава колкото повече човек опознава техните чувства, толкова повече ги уважава.

Едно от най-големите им качества е готовността, с която дават помощта си. Сантименталният им живот не винаги е щастлив, твърде силно ги привличат романтичните или толстоевски ситуации и рядко са жените, родени под този знак, които да нямат усложнения, страдания и трудности в живота.

Но често самите те търсят хора и случаи, които да им причинят емоционален шок, дори той да е болезнен.

Те нямат много деца, а тези, които имат, често са с твърде различен характер от родителите си. Това създава на майките Деви големи тревоги, защото те много обичат децата си. Такова поведение може да породи понякога у децата известна неприязън, която няма да забравят лесно.

Мъжът Дева – мистериозен

Мъжът Дева не е твърде весел характер и е много тайнствен в любовните си чувства.

Често дава вид, че за него най-важното е работата, кариерата, научните и интелектуалните интереси – много повече, отколкото сантименталните връзки. Не трябва много да му се вярва.

Рядко е в семейния му живот, както и в любовния да няма усложнения, които водят към продължителни страдания.

Дори когато не намери равновесие и хармония в брака, той трудно решава да се раздели – той търси по-скоро да компенсира това мъчително състояние, установявайки други сърдечни връзки в своя кръг.

Изобщо връзките му са продължителни, дори ако поради усложнение се наложи неколкократно да ги прекъсва.

Роденият под Дева често привлича жените със своята привидно безразлична натура и с интелектуалния си чар.

Въпреки това, тъкмо в този знак се срещат най-много мъже ергени… и когато те встъпят в брак, всички са изненадани от конформисткия избор, който почти винаги правят. Те са чудесни и внимателни съпрузи.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби