.

Подсъзнателните импулси са трудни за разбиране и управление. Основните проблеми, с които ни сблъскват и изискват решение са точно девет. И от правилното отношение към тези девет проблема зависи качеството на живота и взаимоотношенията ни.

Предстои да разгледаме тези девет проблема, с които в наши дни се сблъсква човекът, стремящ се да убие чудовището в себе си и да освети онези скрити сили, които действат подсъзнателно в човешкия ум – това буре с барут, за да достигне по-висока и удовлетворяваща степен на развитие.

CEКС

В тази сфера престореното викторианско благочестие и психоаналитичната всепозволеност са еднакво нежелателни. Ceксът е енергия. Тя може да бъде потискана, безконтролно използвана или сублимирана.

Потискането не е истинско решение на проблема, а разпуснатостта опошлява живота и прави човека роб на страстите.

Сублимацията води до използване на ceксуалната енергия в творческа посока. Преобразуването на човешките енергии открива пред нас широко поле за размисъл и експерименти.

Във физиката енергията на движението може да се преобразува в електричество, а топлинната енергия – в движение. До каква степен обаче човешките енергии могат да се пренасочват?

Преди всичко фактът, че ползваме енергията на веществата, като я извличаме от храните, безспорно означава, че сме способни да преобразуваме скритите енергии в движение.

Може ли задвижващата ни емоционална енергия аналогично да бъде пренасочена към мисловна дейност? Възможно ли е енергията на кипящите страсти да намери своя израз в устрем? Могат ли подбудите и импулсите на човешката природа да се преобразуват така, че да станат благотворни сили? Може ли енергията, произведена от мисълта, да бъде използвана като сила на синтеза, водеща до усещане за тъждественост с всички живи същества?

Естествено, че такива възможности съществуват и този, който иска да победи чудовището на страстите и на разделящия ум, трябва да може да решава подобни задачи.

КОМФОРТ

Вечното чувство за неудовлетвореност подтиква човека да върви към все по-големи постижения. Комфортът често е спирачка по този път.

Претоварен от собственост и притъпен от измамното чувство на комфорта, духът отслабва и отстъпва. Пленникът на комфорта изпада в апатия, забравяйки борбата и изпитанията, които каляват острието на духовните усилия.

Волята за търсене, подбудата да се открие тайната за причините на живота, са чужди на този, който е склонен да направи комфорта централен мотив на своя живот.

ПАРИ

Спестяването на пари е главна страст, която е в основата на дейността и на човека, и на народите. Етичните и човешки ценности се забравят в безумното преследване на златото, даващо власт.

Изборът на мнозина неизбежно се определя от парични съображения, а не от духовните убеждения или етичните принципи.

Стремежът към натрупване на богатства е ненаситен. Важно е не колко вече имаш, а да се стремиш към повече. Грозният резултат от тази форма на умствено разстройство е егоцентризмът.

Индивидът, който страда от тази мания, много често иска да получи всичко, без да дава нищо. За него състоянието на вселената се определя от това, което лично може да придобие.

Той приема себе си за крайна точка и не признава никаква отговорност, която изисква от него да сподели с другите личните си блага.

Нима интелектуалните богатства и духовните съкровища не са достойни за нашите усилия? Те могат да се споделят с всички и онзи, който всичко отдава, всичко и получава, ставайки по-богат отпреди.

Желанието да се придобиват материални блага рано или късно може да се превърне в желание да се умножат знанията и волята, да се придобият ценностите на духа.

СТРАХ

Безбройни са начините, по които призраците на страха мъчат човешките синове. Техните илюзорни форми смущават и плашат хората, като стягат в калъпи краката им и висят като воденични камъни на шията им.

Много хора страхливо затварят очи пред задушаващия страх да не станат смешни, да не би да не успеят, пред страха от неизвестното, от старостта, от случайността, от смъртта.

Можем ли да се избавим от тези страхове? Да, ако издигнем своето съзнание на по-високо равнище на интеграция.

Когато животът на човека е насочен към по-висша цел, заплашителните сенки на страха се отблъскват към периферията на мисълта. Докато тези неясни чудовища бродят в полумрака на подсъзнанието, те все още притежават силата да вледеняват нашето сърце.

Войникът рискува своя живот заради победата над врага. Майката спасява детето си от опасност, като забравя за собствените си страхове. Шофьорът, носещ се по шосето с главозамайваща скорост, рискува живота и здравето си заради силните усещания.

Всички тези хора са насочили своето внимание по-високо от точката, където се намира страхът и така го преодоляват.

Духовно ориентираната личност също насочва своята мисъл към такова равнище, до което страхът не достига.

НЕНАВИСТ

Това чувство се основава на отрицанието и е противоположно на желанието за единение. Издигната обаче на по-високо равнище, ненавистта се превръща в отрицание на всичко, което е нереално.

Когато е лишена от емоционално съдържание, тя може да стане енергия, подтикваща човека да отхвърли формата заради живота, който я одушевява.

На нисшата дъга тя е явно разрушителна, а на висшата, ако бъде внимателно пречистена, тя може да се разглежда като другата страна на любовта.

ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ

В хода на отминалите векове човекът е освобождавал енергията на властта много повече, отколкото енергията на любовта. В резултат се е нарушило равновесието на енергиите и е настъпил дисбаланс между тях.

Властта, ако не бъде тясно свързана с любовта, се превръща в разрушителна сила. Много трагедии в човешките отношения са породени от неконтролираното желание да се доминира над живота на останалите, да се дават предписания и да се управлява поведението им.

Този, който подменя етичните принципи от съображение за власт, поражда постоянен раздор и борба. Високите идеали, служещи на човечеството като фарове в течение на векове, гаснат, ако властта стане определящ фактор в обществото.

Ако обаче бъде преобразувана, волята към властта става воля за постигане и воля за жертване. Грубата егоцентрична воля се превръща в разпространител на благодатни дарове. Тогава властта естествено служи на любовта, а любовта прославя властта.

ГОРДЕЛИВОСТ

Стените, издигнати от гордостта, заключват човека по-сигурно от решетките на затвора. Скован от тежките окови на самовъзвеличаващите мисли, той гледа на останалите хора отвисоко.

Така човекът отслабва връзките, които ни обединяват в нерушимо братство. Като отделя себе си от останалите, той се отдалечава все по-далеч от кръга на човешките симпатии.

ОБОСОБЕНОСТ

Аналитичният ум подрежда и дели всичко, като поставя частта над цялото. Той набляга върху различността вместо върху факта за всеобхватното единство. Такова фрагментарно мислене противоречи на импулса за синтез.

Заемащият позицията на отделеност е склонен да забелязва разликата между хората, а не тяхното сходство; той разбира религията като поредица от антагонизми, а не като единен изразна духовния импулс; той смята, че борбата между класите в обществото е по-важна от общочовешките качества, които правят хората братя; той разглежда земята като сбор от отделни народи, а не като единен свят.

ЖЕСТОКОСТ

Удовлетворението, което изпитва човек, когато причинява болка на другите, е свидетелство за наличие на зли наклонности, които разлагат ума.

Удоволствието от причиняване страдания на ближния е болест.

Съвременният живот дава много примери за насилие и безпричинна жестокост. В много семейства чувствителните деца се преследват, подиграват им се и се презират от тези, които не желаят да си направят труда да ги разберат.

Всекидневно много мъже и жени заявяват на целия свят, че са станали жертви на умствено насилие (психологически мъчения); съдилищата и болниците дават потресаваща картина на ирационалното удоволствие, което изпитват човешките същества, изтезавайки себеподобни. „Ние правехме това заради силните усещания – каза преди време членът на банда малолетни – а не заради парите“.

Когато това чудовище – жестокостта, бъде издигнато високо във въздуха под светлината на разума и състраданието, то губи своята сила. Все още пред нас стои задачата да преобразуваме енергията на жестокостта в енергия на активно състрадание.

автор: Алис Бейли

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Слагаме мечтани души в желани тела и си мислим, че е любов