.

Никога не слушайте хора, които злословят за другите, а вас хвалят! Този съвет, макар и прост, носи в себе си дълбока мъдрост. Възхвалата, когато е съчетана с подли думи за други хора, рядко идва от място на искрена доброжелателност.

В основата на това явление стои манипулацията — изкуството на злонамерените хора да печелят доверието ви, като първо ви ласкаят, а след това поставят околните в негативна светлина. Но в този процес не трябва да забравяме един прост, но важен принцип: онзи, който лесно осъжда и злослови за другите пред вас, най-вероятно прави същото и когато вие не сте наоколо.

Когато слушаме човек, който злослови за другите, той постепенно изгражда пред нас свят, в който нашата морална позиция изглежда по-висша. Той ни поставя на пиедестал, като същевременно обезценява хората около нас. Но това пиедестално положение е измамно. Хората, които говорят лошо за другите, разкриват не само своите несъвършенства, но и подхранват в нас едно лъжливо чувство за превъзходство.

Слушането на подобни злословия има токсично въздействие върху нашето самосъзнание. Колкото повече се вглъбяваме в чуждите грешки, толкова по-малко се замисляме за собствените си. Във всяка критика на другите може да има малко истина, но когато тази критика е обгърната в злословие, тя губи своята стойност. Истинските приятели и честните хора не хвалят едни, за да унизят други. Те насърчават откритите разговори, конструктивната критика и добротата.

Отношението към хората, които злословят, разкрива и нещо за нашата собствена личност. Когато позволяваме на другите да говорят лошо за някого в наше присъствие, ние неволно ставаме съучастници в тяхната манипулация. Понякога този процес изглежда почти невинен: все пак, какво лошо има в това да се слушат „дребни клюки“? Но подобни клюки, особено когато са съчетани с похвали за нас, създават един фалшив свят на съревнование и интрига. Тази форма на комуникация подкопава доверието ни в другите и постепенно отравя взаимоотношенията.

Важно е да помним, че самото желание да злословим за другите или да слушаме такова злословие е знак за липса на емпатия. Вместо да критикуваме и осъждаме, е много по-полезно да се опитаме да разберем причините, поради които някой може да греши.

Хората са сложни същества, и рядко една лоша постъпка или недостатък напълно определя тяхната същност. Ако искаме да изградим здрави взаимоотношения и честна комуникация, трябва да сме способни да разграничим истинските намерения на онези, които ни хвалят и същевременно злословят за другите. Лесно е да се подадем на ласкателства и да забравим, че човекът, който днес критикува другите пред нас, утре може да злослови и за нас.

Затова най-доброто, което можем да направим, е да бъдем внимателни слушатели, да не се увличаме по злословието и да поставяме под съмнение всяка похвала, която идва на фона на омраза. Истинската доброта не изисква омаловажаване на другите.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: В света няма никой, който може да ни бъде зъл враг, освен ние самите – ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН