.

В суматохата на нашето ежедневие често изпитваме желание да споделяме плановете и намеренията си с хората около нас.

Естествено е да търсим утвърждаване, да искаме другите да знаят доброто, което сме на път да направим или голямата стъпка която имаме намерение да предприемем.

Но мъдростта на Писанията предлага различна перспектива. Тя ни призовава да обмислим силата и целта на дискретността.

Да пазим думите си е принцип, дълбоко вкоренен в библейската мъдрост, отразяващ дълбокото въздействие, което нашата реч може да има върху живота ни и върху хората около нас.

Притчи 21:23 казва, че който пази устата и езика си, се пази от неприятности. Това просто, но силно изявление подчертава важността да внимаваме какво казваме и как го казваме.

Първо, да пазим думите си означава да упражняваме сдържаност и проницателност, преди да говорим.

В свят, в който импулсивните реакции и бързите преценки са обичайни, отделянето на момент да обмислим потенциалните последици от нашите думи може да предотврати недоразумения, конфликти и съжаления.

Яков 1:19 съветва всеки да бъде бърз да слуша, но бавен, когато говори и бавно да се ядосва, като слуша повече и говори по-малко. Така се създава място за обмислени отговори, а не за прибързани забележки, които могат да навредят на взаимоотношенията и да създадат ненужни раздори.

Думите, които изричаме отразяват състоянието на сърцето ни.

Лука 6:45 ни казва, че добрият човек изважда добри неща от доброто, съхранявано в сърцето му, а злият човек изважда зли неща от злото, натрупано в сърцето му, защото устата говори това, с което е пълно сърцето.

Това означава, че нашата реч е огледало на вътрешните ни мисли и нагласи. Да внимаваме за думите си изисква да култивираме сърце, изпълнено с любов, мъдрост и състрадание. Когато сърцата ни са в съответствие с Божията истина и любов, думите ни естествено го следват, за да изграждат, вместо да рушат.

Библията ни учи, че думите ни имат силата да донесат живот или смърт.

Притчи 18:21 казва: Езикът има силата на живота и смъртта. Насърчаващите, добри и искрени думи могат да повдигнат, да излекуват и да вдъхновят тези около нас, докато грубите, измамни или невнимателни думи нараняват, обезсърчават и създават разделения.

Като подбираме думите си внимателно, можем да бъдем инструменти на Божията благодат и истина, внасяйки живот в съществуването на другите.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Ти нямаш душа. Ти си душа, която има тяло – К. С. ЛУИС