.

Умните хора приемат грешките си като възможност да се учат и израстват. Но има грешки, които никога не трябва да повтаряме два пъти. Има случаи, когато е нужно да усвоим урока от първия път.

Всеки греши – това е естествено, но не винаги полезно. Някои хора тъпчат на едно място, повтарят едно и също, не се развиват от преживяното и изобщо не разбират какво не им е наред.

Грешките винаги са простими, ако намерим смелост да ги приемем.“ – Брус Ли

Когато човек греши, трудно си признава, тъй като се чувства некомфортно. Но по този начин само стигаме до задънена улица и противодействаме на природата си. Според психолозите, пълното признаване и приемане на грешките е единственият начин да бъде избегнато повтарянето им.

Въпреки това, по някаква причина, много от нас продължават да се опитват да се противопоставят на самите себе си.

Има два вида мислене при приемането на провала: първото е фиксирано мислене – „По-добре да се откажеш, не става!“.

Вторият тип е мисленето на растежа: „Нещата не са наред, трябва да разбера къде греша, за да не се случва отново.“

„Забелязвайки грешките влагаме време и усилия, за да ги коригираме, казва Джейсън Мозер, – а в резултат – се развиваме и израстваме.“

Хората, които мислят по втория начин, стават по-добри, по-успешни в разпознаването на собствените грешки. Обратно, хората с фиксирано мислене правят всичко, за да ги пренебрегнат и дори без да разбират защо, се сблъскват винаги с едни и същи препятствия.

Умните хора не са имунизирани от грешки, но са готови да се учат от тях. С други думи, те намират причината за тях и не позволяват подобна ситуация да се случи още веднъж.

Ако повторите грешката си, вече не е грешка, а решение.“ . Паулу Коелю

Умните хора се учат от грешките си и не ги повтарят два пъти. Кои са грешките, които никога не трябва да повтаряте:

Да вярвате в неща, които са прекалено хубави, за да са истина

Често сме привлечени от харизматични и самоуверени личности. Те разказват на всички колко прекрасни неща са сътворили, колко невероятни хора са, но реално са „гола вода“. И понякога дори умните хора не могат да различат този вид личности от наистина стойностните хора, докато не паднат в капана.

Умните хора сериозно си задават въпроси преди да вземат решение, защото разбират, че не всеки е толкова добър, колкото се опитва да се изкара. Дори и те самите.

Да очаквате по-добри резултати като правите същото нещо

Айнщайн е казал, че безумието е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. И въпреки това има много от нас, които продължават да вярват, че 2 плюс 2 е равно на 5.

За умните хора е достатъчно веднъж да преживеят фрустрацията от неизпълнените очаквания. С други думи: не очаквай промяна, ако вършиш едно и също. Резултатът ще е същият. За да се случи нещо ново, се налага да надскочиш себе си и да промениш начините и методите си на действие, дори и да ти е неприятно.

Да чакаш мигновенен резултат

Умните хора знаят, че резултат не може да има мигновено, по един или друг начин, победата, успехът са предшествани от тежка работа.

Не е чудно, че съществува веригата: „мотив – действие – резултат“. Умните хора знаят как да използват мотивацията на всяка стъпка от сложния процес на преследване на целите.

Да прахосваш пари

Няма как да си финансово независим, ако си пристрастен към парите. Добре е да си наясно, че има разлика между това, което искаш и това, което можеш да си позволиш.

Решението е просто: внимателно обмисляй детайлите относно семейния бюджет преди да влезеш в дългове. Ако знаеш къде отиват парите ти, ще ти е по-лесно да си сметнеш приоритетите. Когато имаш ясен бюджет, ще имаш шанс да похарчиш парите си за нещо, което наистина ти е важно.

Да загубиш разбиране за „общата картина

Лесно е да се заровиш в работа, да бачкаш здраво, и накрая да загубиш представа за общата картина. Умните хора се учат да държат всичко под контрол: да си поставят дневни задачи, като елиминират фалшивите мотиви.

Не бъдете несериозни с дребните задачи, а напротив – структурирайте ги последователно, така че постепенно да постигнете целта.

Да не се подготвяш предварително

Умните хора знаят, че понякога нещата са въпрос на щастливо стечение на обстоятелствата, но не се оставят на случайности. Те се подготвят предварително за това, което им предстои, не разчитат на друг да им свърши работата и така постигат резултатите, които желаят.

Да се криеш зад маска

Понякога е много изкушаващо да направиш впечатление на околните, като се престориш на нещо, което не си, но в действителност никой не обича лицемерите. Това е лош навик – да се адаптираш към стандартите на другите хора. Умните хора знаят, че губят истинската си идентичност, когато се опитат да създадат грешно впечатление.

Много хора просто не разбират, че другите усещат такива преструвки. Те дори не осъзнават, че постепенно губят взаимоотношенията си с любимите хора, любимата работа, само заради факта, че се опитват да бъдат това, което не са.

Бъдете себе си, когато общувате с другите, защото щастието и успехът изискват искреност.

Да се опитваш да угодиш на всички

Не можеш да си добър за всички, а много хора се опитват. За да станете по-успешни и по-ефективни, нужно е да развиете увереност в нещата, в които вярвате и да ги правите така, както никой друг – навреме и правилно.

Да се правиш на жертва

Социалните мрежи са пълни с послания на хора, които си проправят път като се представят като жертви. Умните хора бързо осъзнават, че това е форма на манипулация, а предимствата й ще се сринат, когато другите разберат, че това е само трик.

Има и една подробност: когато се правиш на жертва, преставаш да вярваш в себе си и започваш сериозно да се подценяваш.

Да се опитваш да промениш някого

Хората се променят само ако искат и когато са готови. Въпреки това, много от тях се опитват да преквалифицират някого, за да докажат авторитета си. Някои дори търсят „разбити“ хора, за да ги „поправят“. Един интелигентен човек не се нуждае да струпва пред носа на някой друг грешките му, знае, че той, ако поиска, сам ще ги види и ще се опита да ги поправи. Иначе няма смисъл.

Започнете със себе си, изградете живота, който желаете и вдъхновете другите да направят същото. Избягвайте тези, които ви тласкат към дъното.

По своята същност, интелигентните хора винаги са успешни, защото не престават да учат нови неща. Те се учат от опита и грешките си и ако се променят е само за по-добро.