.

Депресията е сложно психично заболяване, което може да повлияе на начина, по който мислите, чувствате и се занимавате с ежедневни дейности. 

Ето някои факти за депресията, които може да не знаете.

Знаете ли, че депресията може да увеличи риска от диабет, сърдечни заболявания? Това е само един от многото факти, които може да ви изненадат.

Депресията често се разбира погрешно като просто чувство на тъга. Но това е сложно психично състояние, за което се смята, че е причинено от комбинация от фактори,  които могат да бъдат генетични, биологични, психологически и екологични.

Въпреки че все още не е ясно какво точно причинява депресията, изследователите са постигнали голям напредък в това как да управляват и лекуват това често срещано психично разстройство. 

Ето някои факти за депресията, симптоми и съвети за това как бихме могли да я управляваме, които могат да ви изненадат.

Какво е депресия?

Лекарите диагностицират тежка депресия (наричана още голям депресивен епизод ) въз основа на критерии в Диагностично-статистически наръчници на психичните разстройства, каквито са  DSM-V в САЩ и МКБ -10 в Европа.

Диагноза „депресия“ се поставя, когато най-малко пет от следните симптоми се появят почти всеки ден в продължение на поне две седмици:

  • Потиснато настроение
  • Загуба на удоволствие от всички или повечето дейности
  • Значителна промяна в теглото или промяна в апетита
  • Промяна в съня
  • Промяна в дейността
  • Умора или загуба на енергия
  • Намалена концентрация
  • Чувство за вина или безполезност
  • Мисли за самоубийство

Въпреки че определението за голям депресивен епизод може да изглежда достатъчно просто, депресията има дълбоки и различни проявления.

Причини за появата на депресия. 

Хората имат по-висок риск от развиване на  депресивни симптоми, ако наскоро са преживели стресиращо събитие; ако са имали депресивни епизоди в миналото; или ако член на семейството е бил в депресия. 

Понякога обаче, депресията се развива без очевидна причина.

Гените предоставят някои (но не всички) отговори. 

Генетичната предразположеност към депресия става все по-разбираема и може да обясни защо един човек изпада вдепресивни състояния, а друг не, твърди д-р Оле Тиенхаус, професор по психиатрия в Медицинския колеж на Университета в Аризона. 

Фамилната анамнеза има значение, но не винаги е единственият фактор. Например процентът на наследственост е само около 37 процента според проучване, проведено през 2018г. в Съединените щати. 

Депресията засяга тялото. 

Главоболието, стомашните проблеми, както и болка без ясна физическа причина могат да бъдат симптоми на депресия.

Депресията може да бъде причинена от наличието стомашно-чревно заболяване. 

Според изследване, проведено през 2020г. в САЩ, съществува връзка между здравето на стомашно-чревния тракт и психическо благосъстояние, като се отбелязва, че депресията е силно свързана с чревния дисбаланс. 

Разнообразната диета, включваща пробиотиции пребиотици, може да играе роля в управлението на депресията.

Мозъкът на човек, страдащ от депресия  изглежда по различен начин.

Някои хора с тежко депресивно разстройство имат промени в мозъка, които могат да се видят при образни тестове, като магнитно-резонансна томография (ЯМР), според резултатите от направено през 2019г. проучване в САЩ. 

Депресията е свързана с други здравословни проблеми. 

Хората с депресия също са изложени на по-висок риск от хронични възпалителни или автоимунни състояния като диабет, сърдечни заболявания и артрит.

Не е ясно дали депресията причинява възпаление или обратно.

Депресираните хора може да не изглеждат депресивни. 

„Депресията е скрито заболяване“, казва д-р Джеръми Коплан, професор по психиатрия в Медицинския център на Щатския университет в Ню Йорк. Някои хора могат да изглеждат оптимистични и весели, но вътрешно да се борят със симптомите на тежка депресия.

Физическите упражнения могат да помогнат за справяне с депресията. 

„Упражненията подобряват настроението“, казва д-р Тиенхаус, който обяснява, че упражненията помагат за стимулиране на естествените съединения в тялото, които могат да ви накарат да се чувствате по-добре. 

Необходима е поне 30 минути физическа активност на ден. 

На хората с депресия се препоръчва да спортуват, да спазват здравословна диета и да си лягат рано. 

А изследване, публикувано през октомври 2017 г. на американското списание за психиатрия установява, че дори един час физическа активност всяка седмица се свързва с по дванадесет процента по-ниска честота на депресия.

В някои случаи е необходима и терапия. 

При лека до умерена депресия консултациите с психолог и промените в начина на живот се считат за първа и достатъчна стъпка за преодоляване на симптомите; при умерена до тежка депресия обаче комбинацията от психотерапия и медикаментозно лечение често е полезна, а в някои случай дори задължителна.

Депресията често се проявява съпроводена от висока тревожност.

Съчетанието от потиснато настроение и тревожни състояния е сред най-често срещаната комбинация от симптоми в съответния клъстър.

Рискът за отключване на депресивен епизод при повишена тревожност е значително по-висок, а в случай на появи на депресивна симптоматика, нивата на тревожност се покачват в следствие на мрачните мисли, усещането за несправяне и безперспективност.  

Депресията засяга дълбоко хората по целия свят. 

В доклад от Световната здравна организация от февруари 2017 г. се посочва, че депресията засяга над 300 милиона души по света. 

Според множество изследвания сред населението на земята през последните няколко години броят на хората, живеещи с депресия се е увеличил с 18%, повечето от които са млади хора, възрастни хора и жени.

източник: www.everydayhealth.com