.

Много хора не се усещат, когато ги манипулират. Просто манипулаторите са прекалено добри в това да прикриват истинските си намерения и да се правят на безобидни.

Те използват определени фрази, за да изглеждат искрени, но зад тях лежат множество скрити подбуди и мисли.

Ето 4 от най-честите фрази, които манипулаторите използват, и как да им отговорите:

„Виж какво ме накара да направя“

Това е една от ключовите фрази на един манипулатор. Така изглежда, че те не контролират действията си и вие сте причината за тяхното поведение. Те ви карат да се чувствате гузни и изпълнени с вина и си играят с ума ви.

Кажете им, че не сте ги накарали да направят нищо. Така ще им покажете, че не се връзвате на номерата им.

„Държиш се като луд“

Така те ви карат да изглеждате, все едно не знаете за какво говорите. Ако споменете някой проблем и те отговорят така, вероятно ще започнете да се съмнявате в себе си и в преценката си. Правят го, за да ви объркат, и да ви накарат да се отклоните от темата.

Останете спокойни и не се ядосвайте, това е което те искат. Отново кажете каквото мислите и не им позволявайте да ви заблудят.

„Прекалено много мислиш нещата“

Манипулаторите изпозлват това, за да си помислите, че си въобразявате нещо или драматизирате излишно. Така, ако те ви навредят и ви обвинят, че не сте рационален, това ще ви накара да се осъмните дали не преигравате.

Ако някой ви каже, че премисляте нещата или драматизирате излишно, доверете се на интуицията си. Заявете ясно и силно как се чувствате и какво мислите и помолете за обяснение. Това ще ги обърка.

„Съжалявам“

Много хора биха направили всичко, за да получат извинение от този, който ги е наранил. Но ако някой се извини, това не винаги означава, че съжалява, и че ще се поправи.

Те просто потушават огъня и чакат бурята да отмине. За известно време ще се престорят, че се опитват да са по-добри и да поправят грешката си, но след време ще видите, че всичко е пак по старому.

Благодарете им за извинението, но им кажете, че няма да простите, докато не видите промяна в поведението им. Да откажете ще им покаже, че сте силен характер, с който не може да си играят.

Така или ще се променят и ще спрат да ви заблуждават, или ще си тръгнат от живота ви. И двата варианта са във ваша полза.

източник: lifezone.bg