Всъщност никой не е толкова зает, че да не може да ви обърне внимание

Човекът, с когото сте били на среща, не отговаря на съобщенията ви не защото е страшно зает. Вашият работодател не отговаря на молбата ви, не защото не може да намери свободна минута.

Ако не получите отговор от някого, този човек просто не иска да ви отговори.

Колкото по-рано спрете да измисляте оправдания на хората, вместо да разберете, че не сте им особено важни, толкова по-рано ще можете да насочите вниманието си към онези, които наистина мислят за вас.

Всеки се интересува предимно от себе си

Колкото и любезен, честен и грижовен да е един човек, той винаги ще се притеснява повече за собствените си интереси, отколкото за вашите.

Дори и най-лоялният работодател може да се преструва, че не осъзнава, че ви претоварва като дава допълнителни задачи, макар буквално да ви принуждава да работите ден и нощ. Той ще продължи, докато не го спрете.

Хората около вас вероятно разбират, че носите твърде голяма тежест на раменете си. Те обаче ще продължат да ви натоварват, докато не им откажете. За съжаление, това се случва много често.

Повечето хора ще вземат от вас точно толкова, колкото им позволите. Това означава, че само вие можете да се защитите. Само вие можете да сложите определени граници и да забраните да се преминават.

Силните хора не се страхуват да кажат „не“, когато нещата отидат твърде далеч. Те знаят много добре, че ако не се застъпят за себе си, никой друг няма да го направи.

Не можеш да угодиш на всички

Ако продължавате послушно да слушате и да следвате препоръките на другите за това, какъв трябва да бъде вашият живот, в крайна сметка ще се превърнете в „безформена маса“, която няма нито жизненост, нито емоции. Приблизително в този момент от живота ви ще се появи някой да ви каже, че сте доста скучен човек.

Истината е, че не може всички да са доволни. Винаги ще има някой, за когото тихият и спокоен живот ще означава загуба на време. И винаги ще има човек, който вярва точно в обратното. Каквото и да правите, винаги ще има такива, които ще ви критикуват.

Това означава, че можете просто да правите това, което обичате, без да обръщате внимание на критиките. Единственият човек, който има право да критикува и който трябва да слушате, сте самият вие.

Светът не ви дължи нищо

Можете да бъдете най-готиният, най-умният, най-любезният и най-интересният човек на света. Ако обаче не използвате тези качества в живота, те губят значението си.

Един наистина силен човек знае, че в живота има два варианта: можете да се пазите цял живот и да стоите на едно място и да се самосъжалявате, защото не получавате това, което заслужавате, или да се изправите и да вземе това, което смятате, че ви принадлежи.

Можете ли да познаете какъв избор правят успешните хора?

Оправданията ще ви донесат точно нищо!

Можете да се оплаквате цял живот, че нямате пари, време, енергия и ресурси, за да постигнете това, което желаете. Разбира се, може и да сте прав. Но независимо от това, жестоката реалност е, че всеки човек на планетата си е ламинирал някакво оправдание за това, че не прави нищо.

Разликата между онези хора, които получават това, което искат в живота, и тези, които не получават нищо, е, че първите не обръщат внимание на оправданията, които се появяват в главите им.

Вместо постоянно да говорят за това, какво им липсва, те намират начин да работят върху слабостите си и да постигнат желаното.

Определят ви действията, а не мислите

Няма смисъл да седите цял ден и да мислите как да промените света. Докато не станете и не действате, промените няма да започнат. Ако имате някаква добра идея, чудесно.

Тя обаче няма да има никаква стойност, докато не започнете да предприемате конкретни действия за нейното изпълнение. Накратко, вие сте това, което правите, а не това, което мислите.

Никой няма да дойде и да ви спаси 

Когато сме недоволни от живота си, по някаква причина започваме да мислим, че нещо ще се случи от само себе си, сякаш с магия ще дойде промяна, която ще ни направи щастливи.

Истината е, че в живота това не се случва. Никой не се втурва да ви измъкне от нещастието. Ако искате да промените живота си, трябва да работите за промяната.

Силните хора знаят за това. Когато в живота на такива хора дойдат трудни времена, те не губят време, а търсят начин да се измъкнат. Те знаят, че ако не си помогнат сами, никой няма да им помогне.