.

Ако си мислите, че сте срещали малки кучета с големи характери, то чихуахуата вероятно ще ви накара да преразгледате всичките си познания за кучешкия свят. Това миниатюрно същество, с тегло, което не надхвърля средностатистически сандвич, успява да събере в себе си толкова големи емоции и характер, че дори ротвайлерите биха се замислили два пъти, преди да му застанат на пътя.

Интелигентността на един малък стратег

Чихуахуа е може би един от най-умните генерали на четири крака. Макар и да изглежда като пухкава играчка, това куче не просто ще ви очарова, но и ще ви манипулира, докато се усетите. Забравете за йога или други методи за самоусъвършенстване – едно чихуахуа ще ви покаже как да сте винаги нащрек и в услуга на… него.

Да, вярно, няма да ви гледа с упрек, когато забравите да го погалите, но ще ви накара да се почувствате виновни по един майсторски начин, достоен за Оскар.

Кралското потекло и парадоксалната смелост

Нека не забравяме – чихуахуа произлизат от древни времена, като се смята, че са били свещени животни на ацтеките. Само че тези кучета сякаш са запазили кралското си поведение и днес, гледайки на вас като на свой слуга. Ако имате чихуахуа, може би ще започнете да се чудите кой на кого е собственик.

И тук идва моментът с парадоксалната смелост. Тези кучета, които са по-малки от повечето котки, не се свенят да лаят или заплашват дори най-големите кучета наоколо. За тях няма значение дали насреща е доберман или булдог – в съзнанието на чихуахуата, то винаги е алфа лидерът. Всъщност, често може да видите как този малък „титан“ се опитва да доминира дори над далеч по-големи от него животни. Е, и хора.

Перфектната комбинация от обич и инат

Ако сте готови да обичате някого с безкрайна обич и внимание – поздравления, чихуахуа е правилният избор за вас! Това куче не просто обича своите стопани, то живее за тях. Няма друг по-предан спътник от чихуахуата, който ще ви следва навсякъде – дори в банята (да, там също имате нужда от подкрепа).

Но любовта им има цена. Инатът на чихуахуата може да се конкурира с този на двегодишно дете, което не е получило своето любимо лакомство. Ако това куче не желае да направи нещо, вероятно ще трябва да измислите трикове и стратегии, достойни за шпионаж, за да го убедите да се подчини. В края на краищата обаче, няма нищо по-сладко от малкото им надменно лице, когато най-сетне решат да ви удостоят с тяхната благосклонност.

Здравословни парадокси

Смехът настрана, макар че изглеждат крехки и нежни, чихуахуата всъщност са доста издръжливи кучета, стига да не ги държите на студено. Понякога изглежда, че живеят в постоянен „режим на вибрации“ – да, техните треперещи тела са често срещано явление. Това не е знак за страх, а по-скоро природна особеност на малкото им тяло, което се опитва да запази топлина. Затова тези кучета обожават мекичките пуловери и уютните легла – истински малки домашни принцове и принцеси.

Иронията на величието

Най-голямата ирония при чихуахуата е, че въпреки малкия си размер, те успяват да заемат огромно място в сърцата на своите стопани. Докато някои ги гледат с насмешка и ги смятат за „аксесоари“, всеки истински собственик на чихуахуа ще ви каже, че няма по-смело, любящо и вярно куче. То е едновременно ваш приятел, охрана, личен асистент и дори терапевт – всичко това в миниатюрен пакет, който е по-голям на дух, отколкото може да предположите.

Така че, ако искате куче, което да е едновременно забавно, умно, предано, но и с характер, който не бихте могли да пренебрегнете – поздравления! Вие сте намерили своя нов малък, но могъщ приятел – чихуахуата!

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Пуделите са кучешката версия на гений в света на домашните любимци