.

Постъпвай така, сякаш това е сън. Действай смело и не си търси извинения.

Не се обяснявай твърде много. Когато се обясняваш защо не можеш да направиш това или онова, всъщност ти се извиняваш за недостатъците си, надявайки се слушащите да бъдат добри и да ти простят. 

За да извлече максималното от живота човек трябва да може да се променя. Най-трудното нещо е намерението да се промени.

Никога на никого не се сърдя. Нито един човек не може да направи нещо такова, което да си заслужава такава моя реакция. На хората се ядосваш, когато чувстваш, че техните действия са важни. Нищо подобно отдавна не чувствам.

Винаги трябва да помним, че пътят – това е просто път. Ако усещаш, че не трябва да вървиш по него, остави го.

Ти сега не можеш да ме разбереш заради навика ти да мислиш така, както ти виждаш.

Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.

Основната пречка за повечето хора е вътрешният диалог. Когато човек се научи да го спира, всичко става възможно. Най-невероятните проекти стават осъществими.

Хората обикновено не осъзнават, че във всеки един момент могат да изхвърлят от живота си каквото и да е. По всяко време. Мигновено.

Единственият истински мъдър съветник, който имаме, това е смъртта. Всеки път, когато почувстваш, че нещата вървят зле и си на ръба на провала, обърни се наляво и попитай смъртта така ли е.

Всеки върви по собствения си път. Ако вървиш с удоволствие, значи това е твоя път. Ако се чувстваш зле – по всяко време можеш да го изоставиш, без значение колко далеч си стигнал. И това ще бъде правилно.

Ние се нуждаем от цялото си време и цялата си енергия за да победим идиотизма в себе си.

Номерът е в това, по какво да се ориентираш … Всеки от нас прави себе си или нещастен, или силен. Обемът на работа, необходим и в първия и във втория случай – е един и същ!

За да станеш човек на знанието, трябва да бъдеш воин, а не заядливо дете. Да се бориш, да не се отказваш, да не се оплакваш, да не отстъпваш, да се бориш до тогава, докато не видиш. И всичко това само за да разбереш, че на света няма нищо, което би имало значение.

Това, което правиш в момента, може да се окаже последната ти постъпка на Земята. В света не съществува сила, която може да ти гарантира, че ще живееш още една минута.

 Из “Пътя на воина”

Карлос Кастанеда е роден е в Перу, по-късно емигрира в САЩ, учи в Лос Анджелис и защитава докторат по антропология.

През следващите години пише поредица добре продавани книги с мистично съдържание, като живее в САЩ и Мексико, основно в Лос Анджелис.

В повечето от своите книги описва учението си при индианския магьосник Дон Хуан Матус, чийто възгледи за живота току-що прочетохте.