.

Домът Хундертвасер е жилищна кооперация във Виена, Австрия, по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер.

Въпреки противоречивото отношение на виенчани към комплекса, той се превръща в един от най-посещаваните туристически обекти на града.

Кооперацията е собственост на общината на град Виена и е строена между 1983 г. и 1985 г. без предварителни планове и чертежи от архитектите проф. Йозеф Кравина и Петер Пеликан.

Общата площ на комплекса е 3556 m².

Разполага с 50 отделни апартамента с жилищна площ от 36 до 150 m², 5 магазина, лекарски кабинет и 37 гаража.

Има и 19 тераси с обща площ 1000 m², зимна градина от 90 m² както и две детски площадки, на обща стойност от 26,6 милиона евро.

Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията.

Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие.

Сградата няма два еднакви прозореца а тяхното почистване се осъществява с помощта на подемници единствено през нощта при спряно улично движение.

Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса, казвайки, че е достатъчно да предотврати израстването на нещо грозно на това място и защитава отхвърления от кмета на Виена проект за сграда с мъжки стриптийз пред същия.

Повечето хора казват, че къщите се състоят от стени. Аз твърдя, че най-важни са прозорците, защото точно те дават лице на сградата.

Малък оазис сред каменните сгради, за двадесет години от откриването си къщата се превръща в туристически магнит и една от неговите основни забележителности.

Посетена е от повече от милион гости на града.

Домът Хундертвасер отвътре

редактор: Катерина Петрова