.

Всички казват, че искат да бъдат свободни и независими. Но какво е свободата? Освобождаване от какво и за какво? Ако сме равни, няма да сме свободни, а ако сме свободни няма да сме равни. Дали свободата е единственият начин да се сдобием със сигурност? Дали свободата е просто възможността да постъпваш правилно?

Тези сложни въпроси вълнуват човечеството в продължение на векове. Размишления за свободата са занимавали умовете на най-великите сред нас. Тук сме събрали някои цитати, за да можете сами да определите какво означава свободата за вас.

Ако свободата изобщо означава нещо, то това е правото да можеш да кажеш на хората онова, което не искат да чуят.
Джордж Оруел

Свободата ни позволява да мечтаем, а мечтите са кръвта на нашия живот.
Алесандро Д. Авения

Най-дълбоките противоречия между хората произтичат от тяхното разбиране за свобода.
Карл Ясперс

Ние всички заявяваме, че сме за свободата, но макар да използваме една и съща дума, ние нямаме предвид едно и също. За някои думата „свобода“ може би означава всеки да прави със себе си и с продукта на своя труд онова, което му допада, докато за други същата дума може да означава, че всеки прави с другите и с продукта на техния труд онова, което му допада. Налице са две не само различни, но и несъпоставими неща, наричани с една и съща дума – с думата „свобода“. Логично следва, че всяко от тези неща е наричано от съответните групи хора с две различни и несъпоставими имена: „свобода“ и „тирания“.
Ейбрахам Линкълн

Свободната душа се среща рядко, но се разпознава веднага – най-вече защото се чувстваш добре, много добре, когато си със или близо до нея.
Чарлз Буковски

Ставаш свободен в момента, в който преставаш да търсиш извън себе си някой, който да ти реши проблемите.
Паулу Коелю

Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя.
Ханс Кристиан Андерсен

Свободата на човек не се състои в това да може да прави каквото си иска, а в това да не трябва да прави това, което не иска.
Жан Жак Русо

Имам само една цел: да бъда свободен. Готов съм на всичко за това. Но често, твърде често мисля какво ще ми донесе свободата… Какво ще правя сам сред тълпа непознати?
Фьодор Достоевски

Свободен е само този, който владее себе си.
Фридрих Шилер

Волята ни винаги е свободна, но не винаги е добра.
Аврелий Августин

Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона.
Имануел Кант

Помнете: цената, която трябва да платим за свободата намалява, когато търсенето й расте.
Станислав Йежи Лец

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
Бенджамин Франклин

Общество, което слага равенството пред свободата не може да има нито едното, нито другото. Общество, което поставя свободата пред равенството ще получи и двете.
Милтън Фрийдмън

Свободата се заплаща с неизвестност.
Венцеслав Константинов

Свобода значи да искаш нещата да стават не така, както желаеш, а както е справедливо да стават.
Епиктет

Който иска да бъде свободен, трябва сам да се освободи. Свободата не е приказен подарък, който пада в скута на човек. Какво е свобода? Това е да имаш волята да бъдеш отговорен за самия себе си.
Макс Щирнер

Световната история е напредък в осъзнаването на свободата.
Георг Хегел