.

Много хора се чувстват травмирани и объркани, след като приключат романтичните си отношения с нарцистичен партньор. Те недоумяват:

„Бяхме толкова влюбени… Той ме уверяваше, че съм любовта на живота му, а в същото време ме третираше като грозна и ненужна вещ. Изневеряваше ми, обиждаше ме пред приятелите ми… Не мисля, че някога отново ще бъда в състояние да повярвам на някого след тази толкова тежка връзка…“

Ако някога сте били в подобна ситуация, може би все още се страхувате да се доверите и не знаете какво да направите, за да се предпазите от подобна грешка в бъдеще.

Имаме добра новина за вас и тя е, че повечето хора с нарцистично разстройство на личността са много предсказуеми. Те са склонни да следват един и същ модел на взаимоотношения отново и отново.

Нарцисистите непрекъснато сигнализират и можете да се научите да разпознавате ранните знаци, като обръщате внимание на начина, по който се държат към вас във всеки етап от връзката. След това нещата са във ваши ръце – вие сте тези, които трябва да вземат решение дали да продължат тази връзка, или възможно по-скоро да я приключат.

Защо нарцисистите са склонни да унижават половинките си?

При хората, страдащи от нарцистично разстройство на личността, се наблюдават две неща, които си взаимодействат и които са основната причина за токсичното им отношение:

Те не са способни на емоционална съпричастност

Емоционалната съпричастност е способността да усещате какво чувства другия човек (или поне да се опитате да предположите). Емоционалната съпричастност намалява вероятността да поискате да нараните други хора, защото поставяйки се на тяхно място, вие буквално може да почувствате болката им.

Без емоционална съпричастност сте по-малко мотивирани да се интересувате от това какво причиняват вашите думи и действия на партньора ви.

Нарцисистите могат да бъдат „интелектуално съпричастни“, без да са способни на емоционална съпричастност

Интелектуалната съпричастност се изразява в умението когнитивно да усещаш, че причиняваш болка на другия. Но тя също така изисква да спреш да мислиш за това, което може да почувства другия човек в отговор на твоите действия.

Нарцисистите разбират много добре, че ви причиняват болка, но не могат да я почувстват.

Една от главните причини, поради които нарцисистите злоупотребяват с близките си, е, че им липсват „цялостни обектни отношения“ и „устойчивост на обекта“.

„Цялостните обектни отношения” представляват способността да виждаме себе си и другите хора по един интегриран и реалистичен начин като смес от добри и лоши качества, някои от които харесваме, и други, които не харесваме.

Ако имате „цялостни обектни отношения“, можете да приемете, че някой не е съвършен, но това не ви пречи да оцените неговите добри качества.

„Устойчивост на обекта“ е способността да поддържаме положителната си емоционална връзка с някого, дори когато сме ядосани, обидени или разочаровани от него. „Устойчивостта на обекта” ни помага да овладеем импулса си да нараним някого по време на конфликт.

Липсата на „устойчивост на обекта” е причината някои хора толкова лесно да нараняват емоционално и дори физически своя партньор.

Разбира се, не всички хора с нарцистично разстройство на личността са еднакви. При по-голямата част обаче съществуват модели, които могат да бъдат проследени.

Например те дълго време могат да ви поставят на пиедестал, но гръмко да ви кажат, че не струвате нищо, след като осъзнаят, че не сте съвършеното същество, което са очаквали, че сте. Други може да се опитат дори да ви наранят физически или да ви поставят под пълен контрол, следейки всяка ваша стъпка.

Научете се да разпознавате нарцистичната злоупотреба

Въпреки че голяма част от нарцисистите не търсят сериозни и дългосрочни взаимоотношения, много хора с нарцистични разстройства искат да създадат семейство.

За съжаление – заради липсата на „цялостни обектни отношения”, те имат напълно нереалистична представа за това какво в действителност представляват нормалните отношения в една връзка.

Очакванията им влизат в следните две категории:

  • Перфектни= ”В този момент всичко в теб и с теб ми харесва.”
  • Недостатъчни= ”В този момент правиш нещата така, че ме караш наистина да не те харесвам.”

Когато очакванията им се намират в категория „Недостатъчни“, вместо да се опитат да обсъдят и създадат перфектните взаимоотношения, за които копнеят, нарцисистите в крайна сметка повтарят нещо, което психолозите наричат „нарцистична зависимост“.

Във всеки етап от тези взаимоотношения има различна форма на нарцистична злоупотреба, която трябва да се научите да разпознавате.

Вижте кои са трите основни етапа, типа на нарцистичното насилие, характерно за конкретния етап, и поведението, което предсказва злоупотребата.

Етап 1: Преследване на еднорога

В началото в очите му сте като еднорог – без никакви преувеличения. Той обича всичко във вас, дори недостатъците ви, които по думите му са „толкова сладки”.

Нарцисистът е екстремист по природа, при него няма среда. Той толкова често ви повтаря, че сте най-прекрасната личност, която е срещал, че в даден момент вие започвате да вярвате, че действително сте идеалният партньор за него.

Нещо повече, мислите си, че най-после сте намерили някой, с когото да си пасвате перфектно. Той ви преследва, за да ви обсипе с вниманието и грижите си, затрупва ви с подаръци, мили жестове, ласкателства, обаждания и съобщения, за да докаже пълната си преданост.

В този етап, макар все още да им се струвате малко недостъпни и все още да не са сигурни в намеренията ви, те правят всичко възможно, за да ви спечелят.

Някои нарцисисти повтарят този стил на поведение отново и отново с различни хора, защото те наистина не знаят какво е да имат истинска връзка с някого.

Сценарий на злоупотреба 1:

След като посвети огромно количество време, енергия, а много често и пари в опит да ви убеди в своята преданост, вашият преследвач незабавно губи интерес към вас, след като напълно се увери, че ви е спечелил.

Вие оставате сами – разочаровани и напълно объркани и недоумяващи защо този човек, който направи и невъзможното да ви спечели, който ви уверяваше, че иска да сте майка (или баща) на бъдещите му деца, вече дори не отговаря на обажданията ви.

Признаци за злоупотреба:

Ето няколко типични признака, които подсказват, че вашият „любим“ може да стане нарцистичен насилник:

„Преследване“ и идеализиране: На първо място крайните чувства и „преследването“, на което сте подложени, са ясен сигнал, че представите на вашия бъдещ партньор са нереалистични. За разлика от повечето хора, които искат постепенно да опознаят човека, преди да започнат да мислят за бъдещето, нарцистичните личности често се опитват да ви ангажират с бъдещи планове още след първата среща. Започват да обсъждат с вас местата, които да посетите през лятото, колко деца да имате, къде да живеете и т.н..

Те благославят земята, по която стъпвате: Да, това звучи като добър знак, но не е така. И колкото и зашеметени да се чувствате, елате на себе си. Тази степен на идеализиране всъщност е знак, че бъдещият ви партньор изобщо не вижда истинския ви вид и същност.

Вместо това той проектира върху вас своята представа за перфектната жена (или мъж). Веднага щом открие, че не отговаряте на тази представа, той вероятно ще бъдат раздразнен и разочарован. Ако имате късмет, просто ще изчезне от живота ви още в този момент.

Всичките му бивши партньори в крайна сметка са го разочаровали: Начинът, по който описва своите бивши партньори, до голяма степен показва как един ден ще бъдете описани вие самите. Ако той постоянно говори колко разочарован е от предишните си връзки, попитайте го на какво се е дължал лошият им развой според него.

Ако ви отговори, че бившите му партньори са се оказали много по-различни, отколкото са изглеждали в началото, то това е знак, че един ден и вие ще бъдете описани по този начин.

ЕТАП 2: Строителен проект

След като вече сте се “закачили на въдицата“ на вашия нарцистичен любим, той започва да се отпуска и да се наслажава на вашата компания. Сега, когато има време да ви погледне по-детайлно, той постепенно започва да забелязва някои ваши качества, които изобщо не отговарят на представата му за съвършенство, а недостатъците ви вече никак не му изглеждат „толкова сладки“ и той заявява, че трябва да се поработи над тях. Това е моментът, в който можете да започнете да разпознавате признаците, че този човек може да е нарцисист.

Сценарий на злоупотреба 2:

Нарцистичните партньори започват да ви дават всевъзможни идеи за промяна в името на „вашето собствено добро“, като например да смените прическата си, да се обличате по-секси, да смените работата си…

Този етап може да бъде наречен „Строителен проект“, защото именно в него загриженият за „собственото ви добро“ иска да промени във вас всичко онова, което не отговоря на неговата съвършена представа за жена (или мъж).

Признаци за злоупотреба:

Как човек с нарцистично разстройство се справя с разочарованието си и как реагира на „Не“?

Много хора откриват, че техният нов партньор не е толкова съвършен, колкото са си мислили, че е, и това обикновено доста ги разочарова. Подобни неща са напълно нормални. Но има разлика между нормалното разочарование и нарцистичното разочарование и тя се крие в начина, по който реагират, когато казваме „Не“ на предложенията им.

Нормално разочарование: Бихте зарадвали партньора си, ако направите промяна във външния си вид, за да му се харесате. Но в същото време той не би се опитал да ви унижи или обиди, или дори повече – да изгуби интереса си към вас, ако вие не искате да промените нищо във външния си вид.

Напротив, той би разбрал, че няма винаги да се съобразявате с желанията му, че имате право на собствени идеи, че не сте кукла, която да бъде обличана от друг, нито къща, която да бъде обзаведена според предпочитанията на новия собственик.

Нарцистично разочарование: Нарцистичните партньори не могат да разберат защо не искате да се промените. Когато се противопоставяте на техните предложения, те се чувстват обидени – като че ли вие сте ги критикували, а не обратното. Те се ядосват, дори се вбесяват и искат да ви накажат. Те започват да се карат с вас за всяко малко нещо, което правите, и отношенията ви толкова се напрягат, че започвате да се чудите: „Какво се случи с прекрасния човек, в който се влюбих?“…

ЕТАП 3: Девалвация

Сценарий на злоупотреба в рамките на ЕТАП 3: Един ден се събуждате и осъзнавате, че комплиментите са спрели и всичко, което чувате, са само и единствено критики.

Признаци за злоупотреба:

Критиките вече не са формулирани учтиво като предложения. Те са непоколебими обиди. Той казва: „Изглеждаш като клоун в тази рокля“. Или тя казва: „Мразя парфюма ти“. В крайна сметка обидите стават публични – дори когато сте с приятели, критичните забележки и обидите не престават.

Словесната злоупотреба ескалира до такава степен, че скоро се превръща в основния начин, по който вашият партньор говори с вас. Той пренебрегва всички ваши желания и нужди и като цяло отношението му към вас е жестоко.

Не е изключено дори да прояви физическа агресия към вас. Ако не прекратите тази връзка, доброволно се съгласявате отсега нататък да живеете в тази непоносима реалност.

 „Колко унижения съм готов да понеса?“

Надяваме се изброените признаци на злоупотреба да ви бъдат полезни, когато размишлявате над връзката си и над нейното бъдеще. Ако някога се окажете влюбени в нарцисист, задължителният въпрос, който трябва да си зададете, е следният: „Колко унижения съм готов да понеса?“.

Ако отговорът ви е „много малко“, то най-доброто, което можете да направите за себе си, е да вземете сърцето си и да си тръгнете, преди то да бъде разбито.

източник: psychology.framar.bg

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Как нарцисистът преживява раздяла