.

Риби е знакът, чиито принципи не могат да се схванат реално единствено чрез интелекта.

За да усетиш същността на „Риби”, трябва да отвориш Душата си и да откриеш в нея чувството си за единение с всичко съществуващо, мисълта за добро, на която липсва и грам корист, отвъд логиката; и саможертвата, пълното отдаване на Живота, на надличностния голям могъщ всеобщ Ритъм.

Водата, която е стихията на Рибите, сама по себе си няма граници, тя влиза в известни ограничения, извършвайки някаква работа, но тя си е вода – тя се влива в океана, изпарява се в небето, пада като дъжд на земята, извира, тече… Приема в себе си всякакви примеси, но сама по себе си остава вода. Уж е от този свят, но всъщност не е.

Хората под силното влияние на „Риби” са трудно разпознаваеми и изключително сложни, ако трябва да ги сложим в система от убеждения.

Също както подвижната вода те могат да приемат всякаква форма, цвят, функция, точно както хамелеонът приема цвета на заобикалящата го среда.

Така че Рибите не могат съвсем да бъдат разпознати по нещо външно – те могат да бъдат, както много активни, дори агресивни, така и меки, пасивни, мили.

Рибите, Нептунианското влияние може да се схване по това, че някак липсва лична обвързаност със ситуацията, липсва егото, дори в егото липсва его!

Защото всеки човек притежава личност, но на Рибите съзнанието не се ограничава там, дори трудно влиза там, а е винаги някъде отвъд – под или над егото.

И могат да бъдат напълно отдадени, най-вече, когато самият поток на случващото се ги тласка натам.

Рибите плуват по течението. Но именно според избора им кое течение ще хванат, зависи и посоката им на живот.

Макар че обикновено те живеят във вечно противоречие, което разгледано на по-долна октава ги разрушава, деградира, а на по-горна, им носи дълбоката мъдрост на душата, отвъд дуалния свят.

И така, Рибите, поне в някаква степен, ако успеем в съзнанието си да ги отделим от ситуациите, в които са потопени и в които са пременени, са мили същества, с прозрачни очи, благи, лъчезарни, меки, фини, направо се разтваряш в тях, или най-малко – чувстваш се такъв, какъвто си, без да е нужно да доказваш себе си.

Рибите са хората, при които винаги можеш да откриеш съчувствие, разбиране, при това дълбоко и цялостно. Те няма да ти дадат конкретен земен съвет, но ще ти дадат една широкообхватна мъдрост, дори и без думи, която ще те изведе отвъд проблема, ще разруши твърдите устои на важността му и страховете и амбициите ти да победиш.

Защото за Душата думата „победа” е нещо друго и няма общо с личното себедоказване. Където е себичността, Любовта изчезва, а оттам и нейната разумност.

Риби е третият последен воден знак свързан с менталната вода – Мъдростта на Душата или т.нар. Разумно сърце. Също така е последният 12-ти знак от зодиака, знакът преди първия огнен (Овен) – от новия цикъл.

В Риби се осъществява един завършек, един край, една смърт. Всички изживявания, действия, последствия, страсти, противоречия, воля, безволие се вливат там – в голямото море, за да бъдат абсорбирани, разградени, тотално разтворени и чистите есенции – примирени.

Затова и хората „Риби” някак широко приемат всички, без да ги съдят, приемат ги с плюсове и минуси, но задължително като им дават свободата да бъдат такива, каквито са, измивайки ги от греховете им. А напълно голите хора са добри, защото именно такива са били първоначално създадени.

Грехът е нещо външно, свързан с прекомерното обвързване с материята и попадайки в сянката ѝ. Това се случва и на хората със силно Нептунианско влияние. Идвайки в този наш земен свят, те не се чувстват ОК с него; те първоначално се чувстват едно с всичко, с всички, с хората, с животните, с цветята, със слънцето, с дъжда.

Трудно им е да кажат – „Аз така и така.“ Обаче всички останали изискват точно това от тях, иначе ги считат за луди, за ненормални.

И така повечето, ако нямат все още пробудено съзнание, щат-нещат, лека-полека влизат в роли, обособени от чужди форми, за да са като другите.

А много често забравят по-реалното си естество и мисията си да са естествени, надземни, възприемателни, потопени във Всемирния поток, помагайки по най-фин начин на нуждаещите се, не толкова материално, колкото духовно, неосъждайки, а давайки чиста Висша Любов.

И понеже всяка форма, която с вътрешно нежелание приемат, все им е тясна и неудобна, те искат да я разрушат, като най-заблудените от тях започват здраво връзката си с алкохола, наркотиците, чисто плътския ceкс, лъжите, измамите.

Но Рибите с по-пробудено съзнание, приемат със смирение появата си в материалния свят, не прекъсват връзката си, вярата си, че хората и всички останали сме преди всичко духовни същества, учещи се в материята; при Рибите интуицията не е съвсем тънък и далечен глас, дори напротив – съвсем ясно го чуват.

И се отдават на взаимопомощ, чрез състрадателност, милосърдие, артистичност, музика, поезия, нежност, умението просто да бъдеш, да си чисто божествен, защото си; да си мъдър, но не и амбициозен, да си едновременно безпристрастен и великодушен.

И всичко това по най-невидимия начин, като лек аромат на теменужки в гората.

Риби е знакът, който примирява енергиите от всички останали знаци на зодиака, показвайки им, че тайната на хармонията не се крие в частите, а в Цялото, което те заедно създават.

И че когато частта жертва себе си за Общото, тя става ценна, истинска, цялостна и само тогава постига мир.

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: В света на Рибите няма място за баналност